Otkup zlata ili kako najunosnije prodati stare uspomene

Ovaj plemeniti metal je oduvek u svim svetskim kulturama označavao bogatstvo i moć, dok se otkup zlata dešavao u najvećim svetskim ekonomskim krizama, nakon ratova i velike nezaposlenosti. Ne u tolikoj meri neočekivano, otkup zlata postao je donekle trend u poslednjih desetak godina i u našoj zemlji.

Tržište zlata je, međutim, sa druge strane postalo i tržište najčešćih prevara, te se prilikom ovakvih transakcija treba dobro pričuvati od eventualnih gubitaka.

Šta kažu statistike o trenutnoj prodaji porodičnog zlata u Srbiji

U odnosu na XX vek, statistike kažu da je otkup zlata koje je pripadalo jednoj porodici u XXI veku porastao čak dva i, po nekim izvorima, i više puta. Razlog tome su najčešće krediti za stan i slično koji se duguju bankama, a zatim i gubitak posla.

Očekivano, otkup zlata je čest u našoj zemlji već i iz razloga što se u toku XX veka zlato, po običaju, poklanjalo u svim važnim momentima: za rođendane, punoletstva, rođenje deteta, a posebno za svadbe.

Upravo iz tog razloga, razvijen je u vremenima krize i otkup zlata u našoj zemlji.

Gde je najbolje izvršiti otkup zlata

Paralelno sa prethodno navedenim, počelo je i da cveta tržište zlata u kom se vrše prevare. Naime, ne samo što je otkup zlata vrlo svrsishodno služio pranju novca, već se obavljao i u neproverenim radnjama, menjačnicama i čak, na iznenađenje građana, frizerskim salonima.

Svakako, nije bio isključen ni otkup zlata ispod ruke, gde je crno tržište cvetalo.

Sve je donekle uređeno donošenjem Zakona o predmetima od drgaocenih metala, prema kom su otkup zlata mogle da vrše isključivo radnje koje i prave predmete od istog, odnosno zlatare, te su one ujedno i najbolje mesta gde možete prodati svoje zlato.

Kako da ispoštujete Zakon o predmetima od dragocenih metala

Kako biste najbolje ispoštovali ovaj Zakon i kako se ne biste upleli u sumnjive poslove, za šta su kazne zaista stroge i ogromne, uvek je savet da se otkup zlata vrši u proverenim zlatarama.

Na ovaj način ne samo što nećete dovesti sebe u rizik da imate problema sa zakonom i policijom, već će vam se ponuditi i realna cena.

Kada se otkup zlata vrši u neproverenim firmama, često se dešava da vage nisu tačne, a nisu ni tako retki slučajevima da je vlasnicima zlato pokradeno pre prodaje.

Šta da uradite pre ove odluke

Pre nego što se odlučite za otkup zlata, razmislite šta želite da sačuvate kao uspomenu, a šta da prodate i šta je ono za šta ipak niste toliko vezani.

Zlatare koje vrše otkup zlata će vam, pored gramaže, gledati i na sastav zlata, te i to ima uticaja na cenu. Pre nego što posetite jednu od njih, na internetu proverite kako se kreće otkup zlata i koje su trenutne cene za zlato.

Dobra je informacija i da se otkup zlata odnosi podjednako i na lomljeno zlato, odnosno primera radi pokidane lančiće i minđuše, ali i na zlatne zube, zlatnike i slično, dok se svakako otkupljuje i ceo i očuvan nakit.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *