Nekoliko saveta za održavanje tepiha

Tepih je potrebno redovno održavati i čistiti jer on nije samo opcija za prekrivanje poda, tepih nam pruža dodatni sloj termoizolacije, kao i zaštitu od buke, hodanje po tepihu je ugodno, a može nam poslužiti i za skrivanje oštećenja na podu. Tepisi se održavaju u zavisnosti od materijala i načina izrade.

Održavanje vunenih tepiha

Održavanje vunenih tepiha je izuzetno važno zbog specifičnosti ovog prirodnog materijala, ali bez obzira na sve lako se održavaju i duže traju od ostalih jer su kvalitetniji. Kod vunenih tepiha linjanje vlakna je uobičajno, a u kojoj meri će to da se dešava zavisi od kvaliteta vune i načina izrade. Vuneni tepisi se normalno usisavaju, samo treba paziti na fleke. Kada se to desi ne treba da čekate već da delujete odmah. Mrlju prekrijte peškirom i lagano tapkajte po površini tepiha. Prilikom čišćenja ne preterujte sa deterdžentom, jer rizikujete da oštetite vlakna ukoliko višak deterdženta ostane u tepihu. Preterana količina vode prilikom pranja nije poželjna jer sredstva za pranje tepiha ne zahtevaju mnogo vlage. Vlaga koja je suvišna može prouzrokovati neprijatne mirise.

Vuneni tepisi su od prirodnog materijala i ono što ih odlikuje jeste komfor u samom korišćenju i izgledu. Prirodni materijali čine tepihe kvalitetnijim, trajnijim i odlična su investicija, zato što pružaju toplinu i dobru toplotnu izolaciju. Ono što je specifično za vunene tepihe jeste da se stalno linjaju što predstavlja pogodnost jer se na taj način površinski sloj tepiha skida tako da površina ostaje čista.

Čupavi tepisi

Čupavi tepisi se održavaju isto kao i obični tepisi u zavisnosti od materijala. Čupavi tepisi od vune su u prednosti u odnosu na druge materijale jer ne ispuštaju štetne materije i ne utiču na nivo vlažnosti u sobi, ali su najkompikovaniji za pranje. Za razliku od čupavih sintetičkih tepiha ne stvaraju neprijatne mirise. Čupavi tepih od vune se čisti i bez upotrebe vode, to je hemijsko suvo pranje prahom ili granulama koje se prospu po celom tepihu, ostave se da deluju i na kraju se jednostavno usisaju. Kada je u pitanju mokro čišćenje ovih tepiha savet je raditi parošistačem, jer visoka temperatura otklanja mrlje i uništava opasne gljivice koje se i te kako skupljaju sa stopala, pa o tome treba voditi računa.

Ako imate kućne ljubimce, a u isto vreme i čupavi tepih, slepljene dlake ćete redovno čistiti uz pomoć grube četke prethodno natopljene u rastvor sirćeta i vode.

Kod čupavih tepiha mnogo je teže uočiti fleku, ne podležu  pri gaženju, a posle svakog usisavanje izgleda kao da su upravo kupljeni.

Sintetički tepisi – održavanje

Sintetički tepisi su danas najtraženiji i najpopularniji, kako zbog cenovne pristupačnosti, tako i zbog lakog održavanja. Prednost korišćenja ove vrste tepiha je da stvaraju manje bakterija i bacila, jer to nije prirodni materijal pa samim tim i nije njihovo stanište. U zavisnosti od kvaliteta sintetike: polipropilen, poliester, akril i drugih, zavisi i kvalitet sintetičkih tepiha. Sintetički tepisi podobniji su za agresivnije čišćenje i održavanje. Kod ove vrste tepiha ne može doći do pojave moljaca i uglavnom se prave dečiji tepisi u tom kvalitetu zbog svih navedenih svojstava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *