Nekoliko saveta za održavanje tepiha

Bez obzira koliko se trudili da tepihe u svom domu čistite, oni se gotovo uvek neizbežno zaprljaju. Nije lako održavati tepih čistim poput većine ostalih podnih površina. Nečistoća, prljavština i mrlje ostaju u zatvorenom prostoru i zarobljeni u vlaknima tepiha i ne mogu se lako ukloniti kao sa ostalih podnih površina. Dakle, uprkos vašim najvećim naporima da svoje tepihe čistite, na kraju će ih nešto učiniti prljavim: blatnjave cipele, prosipanje kafa, nesreće u domaćinstvu, deca i još mnogo toga.

Ali to što vam se tepisi zaprljaju, ne znači da ste bespomoćni, već da samo treba da znate praktične savete i trikove koje koriste mnogi profesionalni čistači.

Najbolji saveti za čišćenje tepiha

Profesionalni čistači tepiha znaju šta funkcioniše kada je u pitanju čišćenje tepiha:

Ne trljajte mrlje, tampkajte po njima, umesto toga.

Ako na svom tepihu vidite mrlje, nemojte ih trljati da biste ih uklonili. Umesto toga, nežno ih tapkajte sredstvima za čišćenje tepiha i čistim sunđerom ili krpom. Ova tehnika omogućava maloj količini pritiska da apsorbuje mrlju bez trljanja, što će uzrokovati da čestice mrlje prodiru dublje u vlakna tepiha.

Profesionalno dubinsko pranje tepiha

Ukoliko sva nabrojana sredstva za čišćenje vašeg tepiha nisu dala nikakvne rezultate, vreme je da se obratite profesionalcima i od njih zatražite usluge. Većina tepih servisa, nudi više različitih usluga, kao što su čišćenje i dubinsko pranje tepiha, uklanjanje fleka i mrlja, Održavanje različitih materijala i mebla, sušenje, usluge transporta itd.

Uz profesionalnu opremu, dobre proizvode i kvalifikovane stručnjake, mrlje na vašem tepihu nestaće za par trenutaka.

Ukoliko se odlučite da koristgite usluge tepih servisa, osoblje će se potruditi da udovolji svakom vašem zahtevu, nudeći usluge i kvalitet. Isto tako, možete se raspitati koji od tepih servisa koriste sredstva koja su ekolopki prihvatljiva i koja garantuju zaštitu prirode, i naravno zdravlja ljudi, pre svega dece. Više informacija možete pogledati na sajtu firme TipTop.

Koristite sodu 

Ako ipak želite sami da očistite tepih, a u slučaju da kod kuće nemate sredstvo za čišćenje tepiha, najbolje je koristiti sodu bikarbonu kao sredstvo za čišćenje tepiha. Da bi soda uklonils fleke sa zaprljanog područja, pomešajte je sa delom belog sirćeta, a zatim rastvor stavite na celo uflekano područje i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Zatim iskoristite čist sunđer i nastavite sa čišćenjem područja. Nakon što je mrlja nestala, mesto isperite toplom vodom.

Upotrebite češalj za uklanjanje fleka od slatkiša

Ako imate decu, možda ste već probali da očistite slatkiše “zaglavljene”  u vašem tepihu i pitali ste se kako da ih se rešite. Sledeći put kad vam se desi da vaše dete sve zamaže čokoladom, uzmite češalj ili nož za maslac i pokušajte da uklonite mrlje. Zatim koristite rastvor vode i neutralnog sapuna i osušite područje sunđerom.

Koristite organska sredstva za čišćenje tepiha 

Ako imate kućne ljubimce, nesreće na tepihu će se sigurno dogoditi i mogu zahtevati trljanje a ne tapkanje. Zbog toga je preporučljivo koristiti organska sredstva za čišćenje bez grubih hemikalija koje mogu oštetiti vaš tepih.

Čišćenje sofe

Pošto se cela porodica verovatno voli opustiti na sofi, ona se takođe može zaprljati brže od većine tepiha i drugog tapaciranog nameštaja.

Zbog njihove česte upotrebe, verovatno ćete sofu morati redovno čistiti kako bi izgledali čisto i uredno. U svakom slučaju, sigorno je da želite da koristite sredstvo bez kiselina, rastvarača i fosfata, koji mogu biti toksični. U ovom slučaju, takođe možete potražiti orglanska sredstva za čišćenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *