Mali trikovi za uređenje malog stana

Da, mnogi bi voleli da žive u ogromnim stanovima ili prostranim kućama uz koje se još dobije i veliko dvorište, ali činjenica jeste da na kraju svi završimo u manje-više malim stanovima. Ili, čak i da sam stan nije mali sam po sebi, tu je gomila stvari koja „guši“ prostor i čini da naše „gnezdašce“ izgleda još skučenije. Dakle, već sada je jasno – mali stan nije problem, koliko je problem način na koji ćete ga urediti jer je upravo u tome tajna pametno uređenog prostora čije se mane onda ni ne primećuju.

Onda, kako urediti mali stan i iz njegove površine i mogućnosti izvući ono najbolje?

Nameštaj

Kada imate mali stan, trebalo bi da budete jako pametni. Planiranje i organizacija su sve kada je reč o uređenju malog stana! Nemate prostora da u stan dovlačite sve i svašta, zato budite mudri i birajte praktične komade koji su čak i 2 u 1. Primera radi, ugaone garniture tako funkcionišu. Iako mogu da izgledaju glomazno u odnosu na vašu dnevnu sobu, ugaona garnitura je jedini komad nameštaja sa tom svrhom koja vam je potrebna – imate dovoljno mesta da se ispružite, da ugostite sve prijatelje, a kada je to potrebno, ugaone garniture se lako pretvaraju u – krevete za spavanje! Određene vrste polica ili stolova takođe mogu da budu 2 u 1 jer se lako rasklapaju i transformišu u neki drugi komad nameštaja ili pak skrivaju fioke ili pregrade u koje možete da smestite sve ono što je višak „spolja“. Za veliki izbor nameštaja gde će baš svako naći za sebe ono odgovarajuće posetite ovaj link.

Svetlost

Verovali ili ne, tama „guta“ prostor. Odnosno, potrebno je mnogo svetla kako bi mali stan izgledao prostrano. Ukoliko živite u potkrovlju, uložite u ugrađivanje velikih krovnih prozora koji će vašem stanu doneti potrebno svetlo, a čak i da živite u stanu koji nije potkrovlje, više većih prozora koji automatski znače i više svetlosti, takođe nisu loša ideja. Neke kompanije pružaju usluge ugradnje „svetlosnih tunela“ te je na taj način moguće osvetliti čak i one ćoškove stana do kojih ne dopire dnevna svetlost. Isto tako se savetuje da osvetljenje u vašem stanu bude približno dnevnom te birajte takve prirodne varijante veštačkog svetla.

Boje

Optička iluzija – stan će izgledati mnogo prostranije ukoliko su zidovi beli ili izrazito svetli. Dakle – vreme je za krečenje! Tamne boje zidova će „zatvoriti“ prostor pa je zato važno da birate one svetle kako biste stvorili efekat „otvorenog“ prostora. Ili, ako ne volite bele zidove, odlučite se za pastelne nijanse.

Detalji

Mali stan zahteva malo detalja, odnosno, mali stan zahteva minimalizam. Mnogo svetla, svetle boje i pametno upotrebljen nameštaj koji je takođe po mogućstvu u svedenim bojama – to je sve što vam je potrebno. Svi šareni detalji koji, kako smo već naglasili, guše prostor, višak su i samo skupljaju prašinu. I da, stvaraju iluziju prenatrpanosti. U malom stanu gomila ne tako bitnih stvari lako ume da „uguši“ zato dobro razmislite šta vam od svega toga stvarno treba, a za šta ste se samo vezali iz ko zna kog razloga pa vam je žao da to bacite. Nakon ovakvog čišćenja osetićete se bolje, a vaš stan će izgledati prostranije. Provereno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *