Koliko dugo namirnice mogu da stoje u zamrzivaču?

Svakako najbolji način da produžite rok trajanja namirnicama jeste da ih zamrznete. Međutim, važno je imati na umu da postoje namirnice koje dugo mogu da se čuvaju u zamrzivaču, a ima i onih koje posle kraćeg vremena izgube na kvalitetu.

U nastavku teksta vam donosimo savete o bezbednom čuvanju namirnica u zamrzivaču. Postoje pravila koja moramo da poštujemo ukoliko želimo da nam odmrznuta hrana bude nutritivna, da zadrži vitamine, minerali i proteine, ali i da ostane ukusna kao pre zamrzavanja.

Kako da pripremite hranu za zamrzivač?

Nije svejedno da li ćemo hranu samo ubaciti u zamrzivač ili ćemo taj proces uraditi na poseban način, zavisno od vrste namirnica.

Kada je u pitanju zamrzavanje hrane u plastičnim posudama, važno je da posudu nikada ne napunimo do vrha, jer hrana kada je zamrznuta ima veću zapreminu.

Kada zamrzavate hranu u kesi važno je da istisnete vazduh pre zatvaranja kese. U suprotnom, vazduh će isušiti namirnicu i neminovno će doći do oksidativnih procesa.

Važno je napomenuti i da postoje namirnice koje ne trpe niske temperature i nikako ne bi trebale da se nađu u zamrzivaču. To su sve vrste salata, kuvani krompir, svež paradajz, majonez, kuvana jaja. Ma koliko svi mi imali naviku da pršutu ostavljamo u zamrzivač, to je pogrešno. Pršuta, kobasice i slanina, pod uslovom da su dobro osušene, mogu se dugo čuvati i u frižideru, bez potrebe za zamrzavanjem. To je iz razloga što u zamrzivaču one  izgube ukus.

Koliko dugo možete čuvati hranu u zamrzivaču?

Postoji pravilo da ne mogu sve namirnice podjednako dugo da se drže u zamrzivaču. Zato morate voditi računa koliko određene namirnice stoje u zamrzivaču, jer može se desiti da izgube i miris i ukus. Na taj način postaju neupotrebljive.

Neke namirnice je potrebno iskoristiti nakon određenog vremena, dok neke druge možete čuvati i znatno duže, ali nikako duže od godinu dana.

Koliko dugo riba sme da se čuva u zamrzivaču?

Ukoliko želite da zamrznete ribu, imajte na umu da  masnija riba ima kraći rok trajanja u zamrzivaču. Možete je držati zamrznutu maksimalno 3 meseca. Kao što možete zamrznuti svežu ribu, isto tako možete zamrznuti kuvanu ili pečenu. Ako je u pitanju zamrzavanje sirove ribe, najbolje bi bilo da je upakujete u aluminijumsku foliju. Pre nego se odlučite da je upotrebite, najbolje je da je izvadite iz zamrzivača i stavite je u frižider, gde bi trebala da odstoji dok se potpuno ne odmrzne.

Mleko i mlečni proizvodi, način zamrzavanja

Kada je u pitanju zamrzavanje mleka, najbolje bi bilo da to bude pasterizovano mleko, koje ćete pre upotrebe odmrznuti u frižideru. Surutku takođe možete zamrznuti bez bojazni da će ona nešto izgubiti na kvalitetu. Što se tiče sireva, putera i maslaca, preporučljivo ih je zamrzavati u aluminijumskoj foliji. Nakon odmrzavanja, najbolje bi bilo da ih potrošite odmah, a maksimalno za nekoliko dana. Pavlaka, jogurt i kiselo mleko se nikako ne preporučuju za zamrzavanje.

Sveže meso, namirnica koja najbolje podnosi zamrzavanje

Sveže meso je jedna od retkih namirnica koja izuzetno dobro podnosi zamrzavanje. Pre nego meso pripremite za zamrzivač potrebno je da skinete kožicu i odstranite masnoću, jer ćete tako duže moći da ga sačuvate u zamrzivaču.

Kada je u pitanju odmrzavanje svežeg mesa, možete ga odmrznuti potpuno ili delimično, a to zavisi od načina na koji planirate da ga pripremate. Ukoliko potpuno odmrzavate meso najbolje je da ga držite 24 sata u frižideru, pre upotrebe. Veoma je važno da se držite pravila da jednom odleđeno meso ne smete ponovo zamrzavati. Naime, na taj način dolazi do razmnožavanja bakterija i takvo meso nije za upotrebu.

Najbolji način zamrzavanja povrća

Sa razlogom se kaže da kvalitet zamrznutog povrća zavisi isključivo od kvaliteta svežeg povrća, tako da je najbolje zamrzavati povrće direkno iz bašte. Naravno, ukoliko je to moguće, ali nemamo svi tu privilegiju. Kada je povrće u pitanju izbegavajte zamrzavanje povrća koje u sebi sadrži veliku količinu vode zato što se prilikom odmrzavanja menja njegova struktura. To se posebno odnosi na paradajz, rotkvice, zelenu salatu i krastavac.

Pre nego zamrznete povrće potrebno je da ga dobro operete a zatim blanširate. Blanširanje je kratkotrajno potapanje u vrelu vodu. Na taj način se stopira aktivnost enzima. Ukoliko se njihova aktivnost ne zaustavi pre zamrzavanja, povrće će izgubiti boju i ukus, postaće tvrdo i to u vrlo kratkom roku od momenta zamrzavanja.

Nakon blanširanja potrebno je da povrće isperete hladnom vodom i tek kada se sasvim ohladi stavite ga u plastične kutije ili kese na gore opisan način. Nakon toga povrće možete staviti u zamrzivač. Većina povrća može da se čuva u zamrzivaču i do 12 meseci.

Kako da sačuvate  ukus voća iz zamrzivača?

Kada je u pitanju voće kao što su maline, kupine, višnje i borovnice preporučuje se da se pre nego ih zamrznete pospete šećerom. Na taj način bi se sačuvao njihov ukus. Ukoliko vam pomenuto voće treba za spravljanje poslastica uglavnom ga ne treba odmrzavati pre upotrebe.

Zamrzavanje namirnica poput  hleba i peciva

Hleb može da stoji do tri meseca u zamrziavaču. Pre upotrebe ga možete ovlaš pokvasiti vodom i staviti u rernu ili mikrotalasnu peć. Imaćete ukusan i mek hleb koji podseća na one tek ispečene u pekari.

Pečeni kolači mogu da stoje u zamrzivaču oko 6 meseci, dok se za živo testo pripremljeno za pečenje ne preporučuje da stoji duže od 3 meseca.

Koje su prednosti zamrzavanja hrane?

Retki su ljudi koji smatraju da je nepotrebno imati zamrzivač u kući, a i svaki bolje opremljen market ima zamrznutu hranu. Postoji nekoliko argumentovanih razloga da vas razuverimo, ako ste i vi zagovornik ovakve ideje.

Kao prvo, pitanje da li ćete uvek imati dovoljno novca da kupite nešto što vam je u datom momentu potrebno. Zatim, šta ako su vam se kasno najavili gosti? Najjednostavnije je izvaditi pripremljeno testo iz zamrzivača, ubaciti u rernu i posluženje je spremno.

Zamrzivači nam mogu uštediti vreme. Moderni uređaji kao što je liebherr zamrzivač mogu vam iz korena promeniti način razmišljanja. Činjenica je da živimo ubrzano i da neretko radimo i po dva posla. Zato razmislite da za vikend skuvate 2-3 jela koja ćete potom zamrznuti. Na taj način nećete morati odmah nakon posla da se latite šerpe i varjače, već ćete imati vremena za sebe. Dovoljno je da već pripremljeno jelo podgrejete u mikrotalasnoj pećnici ili da ga prethodni dan izvadite i ostavite u frižideru da se otopi. Naravno, ako su se najavili  iznenadni gosti, pa nemate vremena ni za odmrazavanje hrane, uvek možete poručiti ketering.

Šta treba da znate kada je u pitanju zamrzavanje kuvanih jela

Ukoliko odlučite da napravite nekoliko jela i ostavite ih u zamrzivač, važno je da ispoštujete neke savete kako bi vam hrana bila ukusna i zadržala nutritivnu vrednost.

Prilikom pripreme hrane posolite je vrlo malo. Tek nakon odmrzavanja, neposredno pre konzumiranja dodajte so i ostale začine kako bi hrana bila ukusna.

Ako planirate da zamrznete kuvano jelo važno je da ga pripremite sa što manje masnoće.

Za bezbedno odmrzavanje hrane poštujte pravilo da jednom odmrznuto jelo ne smete ponovo zamrzavati. Napravite količinu koja je dovoljna za jedan obrok za čitavu porodicu.

Ako odlučite da vikendom pripremite kuvana jela ubrzo ćete i sami uvideti da vam to predstavlja ogromnu uštedu vremena. Dovoljno će biti dva vikenda da posvetite ovakvom načinu spremanja obroka kako bi vam to ubrzo postala učestala praksa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *