Koji vitamini su vam potrebni tokom proleća

Kako je došlo proleće, većina nas je dobila polet duha. Decu smo konačno vratili u školske klupe, dani duže traju, a temperature postaju sve više, što je dovoljno za naš osmeh.

Ali ako saosećate sa onim ljudima, koji nisu uspeli baš najbolje da se izbore sa prošlim periodom, a pritom ste zanemarili negu svog tela i shvatili da vam fali mentalni podsticaj, izgleda da je došlo vreme da se posvetite sebi. 

Za vas smo u nastavku izdvojili listu osnovnih vitamina, koji će vam pomoći ovog proleća da živnete i da se osećate najbolje moguće u svojoj koži.

Vitamin d 2000

Možda vam je poznato da vitamin D 2000 treba uzimati zimi, kada preovladava manje sunčeve svetlosti. Sada su dani sve duži, i mnogi se pitaju da li i tokom prolećnih dana treba da ga konzumiraju. Iako smo u ovom periodu više izloženi suncu, što pomaže telu da stvara vitamin D, postoji par razloga zbog kojih bih trebalo da nastavite da uzimate ovaj suplement.  

Kao prvo, vreme je promenljivo, a sunce nije prisutno svakog dana. Da bi organizam počeo da stvara ovaj vitamin, on bi trebalo biti izložen određenoj jačini sunčeve svetlosti, u pravom periodu. Budući da su dani kod nas nepredvidivi, ne možemo se sigurno osloniti na ove uslove, te bi vitamin D trebalo da nadoknadimo konzumiranjem suplemenata. 

Vitamin C

U pitanju je jedini vitamin, koji nam pomaže da se osetimo energičnije. Pored toga, jača naš prirodni odbrambeni mehanizam i štiti ćelije od štetnih bakterija i virusa. Ovaj prirodni antioksidans je pravo blago po naš organizam, samo ako znamo u kojoj meri treba da ga konzumiramo. Za odrasle se preporučuje 75g vitamina c dnevno, a za pušače 35g.  

Vitamin C je odličan izbor ukoliko želite da se rešite oksidativnog stresa ili određenih upala. Prirodni je antioksidans, ali i antihistaminik, koji je posebno važan tokom proleća kada entuzijam kod mnogih nije na najvišem nivou zbog polena. Vitamin C pomaže tako što poboljšava zdravlje sinusa, respiratornu funkciju, što je sjajno za sve one koji se bore sa alergijom, curenjem nosa, i prolećnom prehladom.

Beta glukan

Ukoliko želite dodatni podsticaj, bilo bi dobro da počnete konzumirati beta glukan. On pomaže našim telima tako što kontroliše nivo šećera u krvi, jača srce i vraća u normalu nivo holesterola. Takođe je odličan predlog za sve one koji imaju zatvor, jer pomaže telu da održi zdrave crevne bakterije, a posebno je dobro konzumirati ga nakon zime, koju smo proveli u zatvorenom. 

Zastupljen je u raznim namirnicama, kao što su žitarice, mekinje, pšenica, ovsene pahuljice, pekarski kvasac, kao i neke vrste pečuraka. U slučaju da ne volite ovu hranu ili je ne unosite dovoljno, uvek se možete opredeliti za beta glukan u kesicama, koji se vrlo jednostavno konzumira. 

Cink

U našem organizmu je prisutan u tragovima, što znači da nam je potrebno vrlo malo ovog vitamina da bismo omogućili našem organizmu da pravilno funkcioniše. Pomaže nam da održimo normalan imunitet, postiče rast i razvoj, utiče na protein, kao i na formiranje DNK-a. 

Cink takođe pomaže u jačanju imuniteta, što nam je jako važno, posebno posle duge i naporne zime. Pored toga što je antioksidans, on je i antiinflamatorno sredstvo, zbog čega je odličan suplement, koji nam pomaže da ojačamo naše zdravlje tokom lepih dana. Pomoći će vašem imunitetu, te tako doprineti i vašoj lepoti. Prilikom kupovine opredelite se za onaj suplement, u okviru kog samo jedna tableta pruža 100% cinka od ukupnog unosa, koji se preporučuje u toku dana. 

Da li ste spremni za ovo proleće?

Naveli smo osnovne suplemente koji bi trebalo da se nađu u vašoj torbi tokom lepih dana. Bilo da izlazite u prirodu ili se samo sunčate kod kuće, oni će vam pomoći da se osećate srećnije, zdravije, a pritom će vam vratiti taj polet, koji vam je nedostajao u toku hladnih dana. Takođe će vam pomoći da lakše savladate alergiju, ako se borite sa istom. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *