kako izabrati auto sedište

Koje auto sedište kupiti za bezbrižno putovanje sa najmlađima?

Ako spadate u kategoriju onih kojima zakon ne reguliše brak, a još manje roditeljstvo i sve radite s ljubavlju i sa osećajem odgovornosti, onda vi dobro znate koliki značaj ima bezbednost dece i koje auto sedište kupiti za sigurno i komforno putovanje sa decom.

U toku letnje sezone se najviše putuje. Zbog toga smo istražili i za vas pripremili nekoliko saveta i korisno uputstvo kako izabrati auto sedište za bebu ili dete uz koje će svaki boravak u kolima biti uživanje.

Kako izabrati autosedište za decu različitog uzrasta?

Kada birate sedište za svoje dete, prvo morate obratiti pažnju na njegovu veličinu.

Na tržištu postoji nekoliko vrsta sedišta za decu za auto i sva ona se mogu svrstati u tri osnovne kategorije prema detetovom uzrastu:

  • Sinteza ili jaje za bebe 

Ovo je prvo auto sedište i namenjeno je bebama od rođenja, pa sve dok ne napune 12 do 15 meseci, tačnije dok ne budu imala 13 kg. Ovo sedište 0+ grupe karakteriše savršen komfor i odlična zaštita u toku putovanja sa bebom

Poseduje podesive drške i teži svega 2.5 kg što ga čini idealnim za transport bebe. Auto sedište za bebe sa mekim jastučićima za glavu i telo obezbeđuje dodatnu udobnost, a podesivi sigurnosni pojasevi sa naramenicama u 3 tačke dodatnu bezbednost tokom vožnje. Sinteza obično ima i tendu za sunce i navlaku koja se skida i pere. 

  • Autosedište za decu od 9 kg do 36 kg 

Ovaj tip sedišta jednostavno se prilagođava uzrastu deteta, a zbog svoje veličine pogodno je za decu do 12 godina. Poseduje odličnu bočnu zaštitu sa obe strane, meke jastučiće za udobnost tokom dugih vožnji i podesive sigurnosne pojaseve. Neki modeli imaju mehanizam za rotiranje od 360 stepeni što olakšava smeštanje deteta u sedište i okretanje u suprotnom pravcu od pravca kretanja vozila. 

Za ovo sedište može se nabaviti i navlaka za autosedište za decu, vrlo praktičan higijenski dodatak koji se jednostavno stavlja i skida radi pranja.

  • Buster sedište

Predviđeno je za stariju decu. Ako se pitate do koje godine deca sede u autosedištu, odgovor je vrlo jednostavan: zakon propisuje da sva deca do navršenih 12 godina ili do 135 cm visine moraju biti u sedištu vezana sigurnosnim pojasevima. Zbog toga je savršeno rešenje za udobnu i bezbednu vožnju starije dece upravo buster sedište. 

Kako izabrati najbolje auto sedište za bebe i decu?

Sigurno će vam se desiti da usled bogate ponude raznovrsnih sedišta prosto ne možete da zaključite koje je najbolje. Roditelji se obično lako odluče za boju ili dizajn, ali ima još nešto što karakteriše najbolja auto sedišta. Iskustva mnogih roditelja pokazuju da treba gledati oznake proizvođača koje su uvek na samom proizvodu, jer će vam one mnogo pomoći da ne napravite grešku pri kupovini. 

Imamo par praktičnih saveta za vas:

  • Sedište mora imati ECE R44/04 standard (kalasifikuje sedišta po broju kilograma deteta) ili R129 standard (klasifikuje sedišta prema visini deteta u cm). Ovo su standardi dozvoljeni Zakonom o bezbednosti, zato što su testirani kao najkomforniji i najbezbedniji 
  • Universal sedišta odgovaraju svakom tipu automobila (ako imaju oznaku semiuniversal možda neće odgovarati vašem vozilu)
  • Ako sedište posle naznačenog broja kilograma ima oznaku Y to znači da se bezbednosni pojasevi vezuju u svih 5 bezbednosnih tačaka, uključujući i vrlo važan pojas između nogu deteta, što daje dodatnu sigurnost tokom  vožnje
  • Da se ne biste pitali kako montirati auto sediste za bebe izaberite sedište koje se lako i brzo montira, jer su takva sedišta najčešće i najbezbednija

Imamo i dodatni savet za vas: izaberite pouzdanu prodavnicu dečije opreme koja vodi računa o tome da sva auto sedišta zadovoljavaju navedene standarde i bezbrižno planirajte vaše naredno putovanje sa detetom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *