Kakva bi trebalo da bude dječija obuća?

Za zdravlje stopala i njihov pravilan razvoj, ali i za detetovo udobnost vrlo je važno i kakva je dječija obuća koju nosi. Upravo zato se roditeljima uvek preporučuje da obrate pažnju na neke osnovne detalje, kako bi njihovom djetetu bilo udobno, te da bi se njegova od stopala razvijala na pravilan način. 

Najbitnije je ne samo da dječija obuća odgovara mališanima, nego i da bude sigurna i udobna. Zahvaljujući pravilnom odabiru mogu u velikoj mjeri da budu sprečene različite vrste povreda, a u isto vrijeme će djetetovo stopalo da se razvija na pravilan način. Upravo iz tih razloga i jeste važno da dječija obuća bude maksimalno kvalitetna. 

Na osnovu čega se bira dječija obuća?

Možda se neko i sjeća da su njegovi roditelji iscrtavali na parčetu papira veličinu stopala djeteta, kako bi kupili odgovarajuću obuću, a posebno ukoliko je u pitanju bila ortopedska obuća. Danas to baš i nije slučaj, jer roditelji vode djecu u specijalizovane prodavnice, kako bi na licu mjesta isprobali cipelice, patikice ili drugu dečiju obuću, te da bi odabrali onu koja im se najviše dopada. Sve to posebno se odnosi na djecu nešto starijeg uzrasta, koja vole da biraju. Upravo zato i napominjemo da je mnogo jednostavnije kada se kupuje dječija obuća za najmlađe, prosto zato jer će oni vrlo lako prihvatiti izbor roditelja. 

Najbitnije je voditi računa o tome da veličina odgovara veličini djetetovog stopala. A to praktično znači da bi trebalo da postoji određeni prostor, odnosno da dječija obuća ne bi trebalo da bude knap. 

Sledeće što je važno prilikom izbora jeste da roditelji provere da li odabrana obuća ima adekvatnu zaštitu i podršku za stopala, a kako bi mališani mogli da nesmetano obavljaju različite aktivnosti. Sve to je vrlo važno za pravilan razvoj njihovih stopala.

I još jedna stavka je izuzetno važna, a odnosi se na udobnost, odnosno na sigurnost djeteta. Naime, dječija obuća neizostavno mora da bude udobna, kako bi djete moglo bez ikakvih problema da obavlja svakodnevne aktivnosti, te da roditelji ne brinu da li ga možda nove patike ili cipele žuljaju ili ne. uz to, važna je i sigurnost, koju pažljivo odabrana dječija obuća jednostavno mora da pruži. 

Zahvaljujući pravilnom izboru će djetetovo stopalo biti maksimalno zaštićeno, a posebno je važno obratiti pažnju i na to da li na odabranom paru obuće postoji adekvatna zaštita za petu, te da li su patike, odnosno sandale, papuče ili cipele stabilne, tako da djetetovo stopalo ne klizi.

Važan je i materijal od koga se izrađuje dječija obuća 

Nema nikakve sumnje da prilikom kupovine treba obratiti pažnju najpre na sve prethodno navedeno, kao što nema sumnje ni da je posebno roditeljima važno od kog materijala je izrađena odabrana dječija obuća. U tom smislu je posebno važno da to budu prirodni materijali, koji su maksimalno kvalitetni. Možda roditelji neće naročito voditi računa o tome, a trebalo bi, prosto zato što dječija obuća izrađena od prirodnih i kvalitetnih materijala u velikoj mjeri može da spreči iritaciju kože i djetetovog stopala generalno, ali i znojenje. 

Pored svega toga, naravno da se podrazumeva da treba obratiti pažnju i na to u kakvom stilu je određeni komad obuće izrađen, jer je važno da djetetu ne bude samo prijatno dok nosi odabranu obuću, već i da se ona generalno uklopi u način njegovog oblačenja. Sve to je posebno značajno za djecu nešto starijeg uzrasta, a najpre u periodu puberteta, kada mnogo više pažnje obraćaju na to u kakvom stilu je izrađena dječija obuća i koje je boje, odnosno od kog materijala, nego da li je kvalitetna i udobna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *