Kako smanjiti nadutost stomaka? Evo u čemu je tajna!

Postpraznično nadimanje u stomaku nije retkost ako ste se previše opustili. Za neke je ovaj problem delimičan i prolazan, a za neke hronična smetnja koju prate česti gasovi i bol u stomaku.

Odmah moramo razgraničiti ovaj problem. Dakle, nije u pitanju bolest već smetnja za koju itekako postoji adekvatno rešenje: prevencija leži u umerenosti. Naši organi za varenje su preopterećeni i stoga dolazi do gomilanja gasova u crevima. Često dolazi u paketu sa stresom budući da nam moderan i užurban stil života nameće da ne vodimo računa šta jedemo. U nastavku pročitajte odgovor na pitanje kako smanjiti nadutost stomaka, a najpre se osvrnimo na simptome koji prate ovaj problem:

 • težina i pritisak u predelu stomaka
 • gasovi koji se najčešće javljaju u jutarnjim časovima
 • bol u želucu praćen podrigivanjem
 • glasni zvukovi iz stomaka (krčanje i klokotanje)

 

Nadutost stomaka – uzroci

Neretko uopšte ne stižemo da posvetimo pažnju ishrani. Uglavnom jedemo na brzinu, s nogu, brzo gutajući i ne vodeći računa šta unosimo u sebe. Često se dešava i da pregladnimo, te zasednemo i preteramo u jelu. Jedemo i preko mere idući od proslave do proslave, te je nadimanje stomaka često posle praznika na kojima uživamo u jelu i piću. Dakle, ne mora hrana biti nužno loša već naše navike. No, evo najčešćih uzroka nadimanja u stomaku:

 • pri brzom jelu dolazi do gutanja vazduha
 • večeramo, pa odmah prilegnemo
 • pijemo gazirana pića
 • netolerancija na pojedine sastojke u hrani (najčešće je u pitanju gluten ili laktoza)
 • stres
 • određeni lekovi
 • nismo fizički aktivni
 • ne unosimo hranu bogatu vitaminima

Ako želite bolje varenje, najbolje je jesti više puta dnevno, ali male porcije i pritom izbegavajte namirnice koje dokazano nadimaju, namirnice poput graška, pasulja, brokolija, kupusa, boranije i slično. Nemojte jesti prženo i masno i takođe se potrudite da bar neko vreme ne unosite hranu ili sastojke na koje možda sumnjate da vam izazivaju nadutost.

Uz dobru disciplinu i kvalitetne farmaceutske preparate, vaš problem će biti otklonjen. Ovo su proizvodi koje možete da koristite u te svrhe:

 • probiotici
 • medicinski ugalj
 • čajevi

 

Koji probiotik je najbolji protiv nadimanja?

Kad god imamo neki problem sa stomakom, lekar će nam uvek preporučiti probiotik. Ovi živi mikroorganizmi su zapravo dobroćudne bakterije koje uspostavljaju idealnu uravnoteženost crevne mikroflore. Blagotvornim uticajem na naša creva, oni dobro čine i našem celokupnom organizmu, te on funkcioniše baš kako treba. Postoje razne vrste probiotika i svaki gađa određen problem, te je najbolji probiotik za nadutost stomaka onaj koji na prvom mestu sadrži probiotsku kulturu koja nosi naziv Lactobactillus Rhamnosus. Ova probiotska kultura prisutna je u namirnicama kao što su jogurt ili kefir, a takođe i fermentisano povrće. Pojedine vrste ove bakterije pomoći će kod dijareje, kao i onim osobama kod kojih je prisutna intolerancija na laktozu. Probiotici donose mnoge benefite, pomažu pri varenju, kao i u apsorpciji hranljivih materija. Osim toga, malo se zna da oni povoljno utiču i na neka druga oboljenja poput ekcema, alergija, prehlade, oralnih i urinarnih problema.

 

Aktivni ugalj

Kada ovo čudotvorno sredstvo unesemo u sebe, ono odmah počinje da deluje i kao sunđer upija sve štetne materije koje se izbacuju putem stolice iz našeg organizma. Njegovo dejstvo je veoma brzo, te se koristi kod hitnih stanja poput trovanja, na primer. Takođe veoma povoljno deluje kod simptoma nadimanja i prikupljanja gasova. Sve ga to čini odličnim za detoksikaciju organizma. Osim što reguliše probavu, takođe pomaže i kod mamurluka, a blagotvorno deluje čak i kod kožnih problema, problema sa desnima, a dobar je i kod povećanog holesterola u krvi.

 

Čajevi

Oduvek se preporučuju za rešavanje raznih tegoba jer su veoma lekoviti, ali često ih se setimo tek kada nas snađe prehlada ili neki drugi problem. Najdelotvorniji čaj protiv nadutosti jeste onaj od nane, ali je u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem još efikasniji. Na primer sa kamilicom. Preporuka je da ga popijete odmah nakon obroka kako biste prevenirali problem sa nadimanjem.

Pridržavajte se naših saveta, praktikujte izbalansiranu ishranu, živite zdravo, vežbajte i priuštite sebi najbolje preparate koje možete naći na sajtu dobro snadbevene apoteke

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *