Kako renovirati terasu sa malim budžetom?

Leto nam je tu, a sa njim i prijatne večeri koje su još lepše kada imate u svojoj kući ili stanu jednu manju, a može i veća terasa, na kojoj možete ugostiti svoje prijatelje, ali i uživati sami ili sa ukućanima. Terase su posebne oaze koje kada su prigodno uređenje utiču na to da se osećate opuštenije, rasterećenije, pa je pravo bogatstvo kada jednu takvu imate nakon napornog dana na poslu, fakultetu ili nakon nekog napetog događaja.

Da, zbog svega toga vam je potrebna, a ako je niste još uvek uredili prema svom ukusu i za uživanje, onda je vreme da napravite plan i krenete u akciju.

Sve one terase koje možemo videti na društvenim mrežama, internet pretraživačima, izgledaju kao iz snova, pa odaju utisak da je potrebno mnogo novca da se urede, a zapravo nije tako. Uređenje terase trebalo bi da predstavlja avanturu, istraživanje, a ne brigu o novcu, zbog čega imamo par saveta kako da dođete do terase iz snova, a da ne potrošite mnogo novca i zato idemo od samog početka!

Podovi za terasu

Ono šta terasu čini hladnom i često odbojnom jesu njeni podovi, posebno kada se radi o starijim zgradama i kućama gde se beton okruni, istroši, pa je ujedno i jako hladan za noge. Podne obloge za terasu se mogu naći po najrazličitijim cenama, visokim, niskim, ali je važno da znate da za sve tri ili četiri kvadrata nekog poda cena nije velika. Možete uzeti neke veće podne pločice i već je pod sređen, a čak i ne morate zvati majstora, već možete sve srediti dalje sami.

Ne moraju podovi za terasu biti isključivo pločice, neki ugradni materijali koji se lepe, već možete napraviti njihovu imitaciju, pomoću nekog itisona, linoleuma ili možda veštačke trave. Na ovaj način podovi za terasu ne postaju skupa investicija, a nakon njih je sve jednostavnije, jer oni predstavljaju ipak najskuplju promenu.

Krečenje

Osvežite terasu, to je obavezno. Njeno prljanje zidova je često, pa je krečenje nezaobilazno. Uvek vodite računa o tome da se boje uklapaju u sam spoljašnji izgled zgrade, a osim ako ne morate, nikada ne birajte tamne i jarke boje, već više neke pastelne, prirodne nijanse i boje, koje će uticati dodatno na vaš odmor i relaksaciju. Nakon završenih podova i krečenja, sve je u kreativnosti i željama.

Nameštaj i detalji

Baštenski i terasni nameštaj je prilično na ceni, zbog čega njegova kupovina ne bi bila u okviru uređenja za manji budžet. Ali, terasa nije dnevni boravak ili spavaća soba, on dopušta mnogo toga, više ekspermentisanja, uživanja u uređenju, pa koristite sve šta imate.

Palete iz fabrika mogu postati jako lep i prefinjen nameštaj, kao i stari kredenac iz bakine kuće ili drveni sanduk koji verovatno mnogi još uvek imaju u svojim podrumima i ostavama a služi za svakakve sitnice. Malo šmirglanja, farbanja, dodataka jastučića i ćebića, napraviće pravu oazu za odmor i druženje. Mnogo toga možete pronaći i u prodavnicama korišćene robe za jako mali novac, pa ih nemojte nikako zaobići.

Na kraju, igrajte se sa svetiljkama, fenjerima, lampionima, cvećem i oduševićete se finalnim izgledom i momentom kada konačno sednete da popijete jednu zasluženu kafu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *