Kako pravilno održavati bazen za dvorište tokom cele sezone?

Svi koji poseduju bazene za dvorišta jedva čekaju toplo vreme da ih očiste, opreme, neki postave, zavisno od toga da li se radi o ukopanom i uzidanom ili montažnom bazenu, te da ga napune vodom i započnu uživanje u njemu tokom svakog slobodnog trenutka. Međutim, bazeni za dvorište nisu isključivo uživanje i merak, jer zahtevaju i jednu ozbiljniju brigu o sebi.

Прочитај више: Kako pravilno održavati bazen za dvorište tokom cele sezone?


Kupanje u bazenima, posebno javnim, za sobom povlače i mogućnost infekcija, zaraza, što i pored sve higijene nije redak slučaj. S kućnim bazenima je lakše, nikada se ne kupa toliko ljudi u njima, uvek znate ko ulazi, ali higijena ipak mora da bude na visokom nivou, kako bazena, tako i vode. Pa, pošto se bazeni za dvorište očiste i pripreme za punjenje, hajde da vidimo šta je potrebno uraditi sa vodom i kako je nakon toga održavati čistom i zdravom.

Kvalitet vode i tretman

Budući da je za bazene za dvorište potrebna ozbiljna količina vode, bitno je da pronađete što jeftiniji njen izvor, kako vas punjenje ne bi koštalo previše. Uglavnom se tu radi o vodi iz bušenih bunara, čiji kvalitet može, a i ne mora da bude upitan. U svakom slučaju, nakon punjenja, vodu treba tretirati, pa se taj prvi tretman zove šok hlor tretman.


Hlor se koristi za bazene za dvorište redovno, kako bi se voda pročistila od svih bakterija, nečistoća, ali se nakon punjenja potrebne doze uvećavaju, a sve u skladu sa pH vrednostima vode. Najbolje je kada je voda između 7,2 i 7,8 pH vrednosti. Hlor, koji je najčešće u granulama ili obliku tableta, rastvaraju se u kanti sa vodom, nakon čega se voda prosipa po obodu bazena. Prilikom takozvanog šok tretmana količina slobodnog hlora u vodi bi trebalo da bude 1,5ml/l, u svim drugim situacijama ta količina se spušta na 0,3ml do 0,6ml po litru vode prilikom rastvaranja.


Sama efikasnost sipanog hlora u vodu bazena za dvorište zavisi od Ph vrednosti vode, pa je najbolje prvo ispitati ovu vrednost i na osnovu nje odrediti količinu hlora koja se ubacuje prilikom šok tretmana. Kupanje u vodi bazena je dozvoljeno tek nakon 24 časa od momenta tretiranja.

Čišćenje algi

Dok se uz kosilice za travu okolina bazena brzo uredi i ulepša, zelenilo u vodi nije baš tako jednostavno ukloniti. Za alge se koriste algicidi koji se ubacuju u vodu, promer je 10ml na 10 kubika vode. Najbolje je ovo sredstvo ubaciti predveče, jer će sve nečistoće skupiti na dnu bazena, kao što će na dno pasti i druge nečistoće, a onda će se sve ujutru jednostavno prikupi mrežicama, četkama ili usisivačem za bazen za dvorište, ukoliko ga posedujete.

Održavanje kvaliteta vode

Visoke temperature, konstantno kupanje u vodi, zahtevaju da se voda tretira i stalno čisti. Bazeni za dvorište često nemaju filtere, ali ako ste u mogućnosti, nabavite ih i instalirajte, jer olakšavaju čišćenje i održavanje kvaliteta vode. Najbolje je raditi i testiranje vode, uz DpD testere, koji će vam najlakše i otkriti koje hemikalije je potrebno koristiti za čišćenje i u kojim razmerama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *