Kako decu od malih nogu zainteresovati za čitanje

Iako je manji broj dece zainteresovan za čitanje knjiga, u većini su svakako oni koje čitanje ni najmanje ne privlači. Šta tada napraviti? Da bi vaše dete zavolelo čitanje moraćete krenuti od sebe. Pošto dete u prvim godinama života u vama vidi uzor u svemu, tako će ga videti i u čitanju knjiga. Dakle, ako je vaš stav prema čitanju pozitivan, postoji velika verovatnost da će ga imati i vaše dete. Nakon vas, kada dete krene u školu, dolaze na red i učitelji te cela škola.

Čitanje i učenje jedni su od glavnih zadataka školovanja. Radi se o procesu koji se postepeno izgrađuje, uz konstantno ohrabrivanje i podsticanje. Deca ne smeju da shvate knjige samo kao nekakvu obavezu. Knjiga mora da bude prikazana i prezentirana kao zabava, inspiracija i uživanje za celi život, a ne samo u procesu školovanja. Zbog toga veliku ulogu u svemu ovome imaju roditelji, učitelji/nastavnici i lokalne biblioteke.

Da bi dete zavolelo čitanje knjiga, svaki roditelj mora da bude detetov motivator za čitanje knjiga. Od malih nogu potičite jezično izražavanje deteta tako da mu čitate knjige, bajke i poeziju jer to će biti najčvršći temelj za njegovo daljnje obrazovanje. Osim toga, potičite dete da priča o knjigama i daje svoje mišljenje o događajima i likovima. Kada dete nauči sva slova i može samostalno da čita, čitanje potičite i dalje tako da i vi čitate s njime. Isto tako, ispričajte detetu zanimljive priče o tome kako i kada je živio pisac knjige koju čitaju. Tako će mu se i knjiga činiti bliža i realnija.

Dopustite detetu da čita ono što ga zanima pogotovo ako se radi o čitanju za vreme školskih praznika. Razgovarajte s detetom i saznajte koje književne teme, žanrove i stilove voli. Nema potrebe da ga silite da u slobodno vreme čita ono što ne želi i što mu se ne sviđa. Tako bi samo mogli stvoriti kontraefekat. Kada dete jednom stekne naviku za čitanjem, ono će lakše pročitati i sadržaje koje su mu manje zanimljvi, kao što su neke školske lektire.

Nema razloga da terate dete od računara. Ponudite mu čitanje e-knjiga ili još nolje – interaktivnih knjiga. U današnje moderno doba skoro da ne postoji dete koje nema računar, mobitel ili tablet. Iskoristite to tako da dete nešto nauči. E-knjige su identične štampanim knjigama, samo što se čitaju preko mobilnih ili digitalnih aparata. Ako vaše dete voli provoditi vreme na računaru, neka pročita i e-knjigu za lektiru. Nakon što je pročita, odmah na internetu može da pronađe i pomoć kod pisanja lektira. Naime, mnoga dela su često deci nejasna, a pomenute stranice će deci pomoći da se reše dilema.

Osim e-knjiga, dete može da uživa i u zvučnim tj. audio  knjigama. Kada putujete, tokom vožnje u automobilu, detetu pustite zvučnu knjigu. Ono što je karakteristično za audio verzije knjiga je što su neretko čitane od strane profesionalaca koji svojom intonacijom i celokupnom izvedbom knjigu dodatno obogaćuju i čine ju puno zanimljivijom za decu (ali i odrasle). Radi li se o vrsti priča koje voli, svakako će da uživa. Zbog već spomenutih prednosti, zvučne knjige su odličan izbor i pre spavanja.

Želite li da njihova pažnja bude zadovoljena na duže staze, odličan izbor je serijal knjiga za mlade (npr. Hari Poter, Letopisi Narnije, Igre Gladi) kroz koji se protežu isti likovi. Samo morate da pazite da se radi o tematici koja ga zanima i naravno da je pogodna za godine u kojima se vaše dete nalazi.

Pošto postoji velik broj, kako igranih tako i animiranih filmova, koji su snimljeni prema knjigama pa zainteresujte dete tako da prvo zajedno odgledate film. Ako je detetu film zanimljiv, velika je verovatnost da će zavoleti i knjigu. Ponudite mu je da je pročita pa zajedno komentarišite da li mu je bolji film ili knjiga. U pravilu, većinom se deci više svidi knjiga jer potiče maštu i dete može da samo i na svoj način zamisli situacije i događaje iz knjige.

Jednom kada vaše dete zavoli čitanje, volet će ga celi život.

Čitanje knjiga potiče kreativnost i maštu kod dece, a jednom kada odrastu u knjizi će često tražiti spas od stresnih životnih situacija i odmor od poslovnih zadataka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *