sobni bicikl

Kako da vežbaš u udobnosti svog doma

 

Ukoliko si neko ko obožava da vežba napolju, promena godišnjeg doba i vremena zbog koje si prinuđena da se “zavučeš” u zatvoreni prostor ne samo da ti neće prijati psihički već će uticati i na tvoje dosadašnje fitnes navike. Naravno, niko tebe ne sprečava da po kiši i dalje ideš da trčiš svojom dobro poznatom rutom, ali, da li ćeš zaista? Hladnije vreme zahteva i bolju pripremu, odgovarajuću opremu, a tu je uvek i faktor “mrsko mi je” čim dan okraća i veče dođe znatno ranije nego što si navikla.

Šta uraditi? Razume se, treba preći u zatvoreni prostor jer bolje je vežbati i tako nego nikako, zar ne? Ipak, ukoliko nisi pobornik teretane i zagušljivih prostorija punih nepoznatih ljudi, predlažemo ti da svoje fitnes navike nastaviš da praktikuješ u udobnosti svog doma, a u nastavku orkrij nekoliko saveta kako da ta ideja ne postane totalni fijasko. 

Plan “rada” – jer i dalje treba da budeš dosledna svom cilju 

Bez obzira na to gde vežbaš i šta vežbaš, plan mora da postoji. Većina nas ima tendenciju da se ulenji i uspori čim nešto treba da radi kod kuće, a ne u prostoru predviđenom za to, ali ne daj da to bude slučaj i sa tobom. U odnosu na svoje obaveze, pronađi deo dana koji ćeš posvetiti vežbaju i drži se svog plana – hej, pa sama si ga sastavila, zar ne? Kako bi izbegla izbegavanje treninga samo zato što si previše umorna, pokušaj da napraviš realan plan kog ćeš moći da se pridržavaš čak i kada te druge obaveze preplave. Shvati to kao mogućnost da se oslobodiš stresa i negativne energije i napuniš baterije. 

Zamena za omiljene outdoor aktivnosti (na primer, sobni bicikli umesto “spoljnjih”)

Ruku na srce, vežbanje kod kuće može da bude prilično ograničavajuće, ne samo u pogledu prostora već i u pogledu mogućnosti. Na primer, kako da voziš bicikl u kući?! Pa, zapravo možeš, jer sobne bicikle sasvim regularno i legitimno menjaju one “spoljne”, što znači da ćeš bez problema moći da se rekreiraš onako kako najviše voliš bez obzira na to što si “osuđena” na kuću i zatvoren prostor. Sobni bicikli ne zauzimaju mnogo prostora što je jako dobra stvar ukoliko nemaš toliko mesta u svom domu, a uz to su i prilično lako prenosivi iz prostorije u prostoriju što znači da čak i u kući možeš da menjaš svoje dnevne trase. Još jedna prednost koju sobni bicikli imaju u odnosu na one spoljne je to što ih potpuno bezbedno možeš voziti dok slušaš muziku ili još i bolje – gledaš omiljenu seriju ili čitaš knjigu! Pa, treba biti pozitivan, zar ne?

Prostor za vežbanje – ništa ne treba da te sputava 

Kad smo već kod prostora za vežbanje, da, stan ili kuća nemaju taj kapacitet kao otvoren prostor i priroda, ali to ne znači da tvoje vežbanje kod kuće neće biti uspešno. Sigurno postoji kutak koji možeš po potrebi da transformišeš u svoj fitnes studio jednostavnim dodavanjem prostirke za vežbanje, peškira i tegova. Posedovanje neke sprave za vežbanje je možda još i bolja opcija jer ti nije potrebno mnogo toga da bi odradila uspešan trening. Svakako, daj sebi onoliko prostora koliko možeš, ali i koliko ti je potrebno da se osećaš prijatno. 

Dobre navike ne treba menjati 

Na kraju, mesto gde vežbaš suštinski ne treba da ima veze sa tim kakve rezultate ostvaruješ. Da budemo precizniji: vežbanje napolju ili unutra – apsolutno nije važno! Ukoliko imaš naviku da brineš o sebi i pristupaš vežbanju na pravi način, zadrži taj stav i kada vežbaš napolju i kada vežbaš unutra. Ako si do sada uvek pazila koliko vode piješ, kako se hraniš, kada se odmaraš, a kada vežbaš, ne daj da te promena lokacije vežbanja sputava – nastavi samouvereno napred, putem koji dobro poznaješ i koji si sebi zacrtala. Doći će ponovo lepo vreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *