Kako da se kod vaše dece ne stvori strah od zubara?

Poznato je da većina dece ima vrlo veliki strah od zubara, ali i od lekara generalno. Deca se plaše igle, svih tih aparata i medicinskih sprava, jer misle da će to proizvesti neverovatnu bol. Naravno taj strah je opravdan, jer većina tih sredstava i proizvodi bol, ali zato je važno da decu na vreme uputite šta ih sve može očekivati i da ih ne uplašite pre vremena. Ukoliko ih pre samog odlaska kod zubara zaplašite, normalno je da će se taj strah stvoriti i da će kasnije biti mnogo teško da ga se oslobode i trajaće mnogo dugo, a možda ga čak nikada i neće pobediti.

Razgovor je važan – objasnite im zašto je neophodna poseta zubaru

Kada je u pitanju oralna higijena, onda morate deci od malih nogu da objasnite zašto je važno da održavaju oralnu higijenu i na koji način se održava oralna higijena. Kada postanu svesna onda treba da im objasnite zašto su naši zubi bitni, koja je njihova funkcija, da im objasnite kada može da se dogodi da ih zabole zubi. Naravno sve te informacije treba prilagoditi njihovom uzrastu. Ta priča mora da sadrži i deo o stomatolozima i odlasku u stomatoloske ordinacije. Vaše dete treba to da shvati kao jednu sasvim normalnu aktivnost, koja je poput odlaska u šetnju ili slično.

Redovni pregledi su osnova 

Ne smete čekati da se kod vašeg deteta javi neki problem, pa ga tek onda odvesti kod zubara. Naravno da ga ne smete odvesti u stomatološku ordinaciju, a da mu prethodno niste objasnili šta je to što zubar radi, šta on može da očekuje i slično. Naravno ne treba ga opterećivati ni informacijama o najmodernijim uslugama implantologije, koje omogućavaju da se zubni implanti ponašaju potpuno identično prirodnim zubima, ali ono što je važno je da vašem detetu objasnite zašto je potrebno da ide na redovne preglede. Na taj način od njega stvarate odgovornu osobu, koja će i u budućnosti da brine o svom zdravlju, ne samo kada je zubar u pitanju, nego i kada su u pitanju drugi, veoma važni rutinski pregledi. Kada je vaše dete upućeno i kada je već steklo naviku da posećuje stomatološke ordinacije, onda se kod njega neće razviti apsolutno nepotreban strah od zubara i biće i vama znatno lakše kada ga svaku put budete vodili.

Izaberite dobrog stomatologa

Mnogo je važno, ako ne i najvažnije jeste da izaberete dobrog stomatologa. Prvi utisak je najvažniji. Deca sve posmatraju – način na koji je uređena stomatoloska ordinacija, kako izgleda zubar, kako se ponaša, da li mu je posvećen, da li je medicinski radnik prijatan prema njima, kako on izgleda. Dobar stomatolog će znati kako da pristupi detetu, kako da ga zasmeje, oraspoloži, objasni da ga ne čeka ništa strašno. Pojedini stomatolozi, pored toga što imaju ukrašene stomatološke ordinacije, čašćavaju decu bombonicama, nakon urađenog pregleda i deca to pamte. Kada je stomatolog neprijatan, deca to pamte i tako generalizuju stvari, pa će sve zubare poistovećivati sa njim i onda je strah opravdan.

Ne plašite ga zubarom

Svaki roditelj ima svoje mehanizme kako će smiriti svoje dete i gotovo svaki roditelj ima neku osobu kojom plaši svoje dete, kada je nemirno. Da li je to pogrešan mehanizam ili je opravdan, nije moguće sasvim odrediti, ali ne smete decu plašiti lekarima. To je apsolutno pogrešno. Nije u redu da se vaša deca plaše zubara, stomatoloških ordinacija, medicinskih sredstava i slično.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *