Kako da osigurate svoje dete na internetu?

Novi, treći milenijum, sa sobom nam je doneo brojne promene u načinu života, funkcionisanja i mišljenja, što se sve odrazilo dugotrajno na svakodnevnicu i svaki segment života savremenog čoveka. Jedna od najvećih promena svakako je došla pojavom interneta, koji iako stvoren krajem 20. ipak je svoj vrhunac krenuo da doživljava tek u ovom veku, kada se iz dana u dan otkrivaju sve veće mogućnosti interneta kao medija bez kog više funkcionisanje skoro da nije moguće. Ali, kao i sve što koristimo danas, i internet ima svoje vrline i mane, a najveća mana i najstrašniji problem koji on donosi jeste manjak bezbednosti i sigurnosti prilikom korišćenja.

Od otkrivanja lokacije na kojoj se nalazite, preko otkrivanja raznih podataka, „upadanja“ u različite baze podataka, pa sve do lažnih predstavljanja iz loših namera, svi smo podložni uticajima i lošim stranama interneta, ali oni koji su najpodložniji prevarama i svemu onome što utiče na bezbednost, jesu deca. U svakom momentu morate da budete sigurni na koji način vaše dete koristi mogućnosti interneta, kako biste mogli da mu očuvate sigurnost i miran san, a evo nekoliko načina da to postignete uspešno.

Česte provere

Ono šta je najbitnije, svakako jesu česte, nekad i svakodnevne provere. Posebno je potrebno da budu učestale u situacijama kada osetite da vaše dete nekad krije nešto od vas, da se zatvara posebno u neku prostoriju kako bi vreme provodilo za kompjutrom ili mobilnim telefonom. Česti razogovori o opasnostima koje vrebaju na internetu zapravo je ono što u velikoj meri decu sklanja od mogućnosti da upadnu u nečiju zamku.

Zaštite sajtova

Ono što već duže vreme internet nudi kao mogućnost, jeste zaštita od sajtova u odnosu na njegov sadržaj ili u odnosu na broj godina i uzrast deteta. Na taj način možete dugotrajno da onemogućite pristup sajtovima za koje smatrate da bi mogli loše ili opasno da utiču na vašu decu.

Šifre za društvene mreže

Kao neko ko brine o svom detetu, morate ga na početku upozoriti da sadržaj koji deli na društvenim mrežama jeste vidljiv skoro svima, te da uvek postoji mogućnost da se nešto od toga može zloupotrebiti. Kao i uvek, razgovor je taj koji bi trebalo da uputi dete na sve ono od čega mora da se čuva. Ali, ne dozvolite da nemate pristup profilima svoje dece na socijalnim mrežama, budući da su u današnje vreme one mesto na kom se manipuliše decom i stvaraju razne situacije iz kojih mogu da nastanu ozbiljne posledice. Ne samo da budete upućeni u ono šta postavljaju na svojim profilima, već je potrebno da imate potpuni pristup profilima, kako biste videli sa kim se vaša deca prepisuju i postoji li nešto što može da izazove neku vrstu sumnje.

Praćenje mobilnog telefona

Iako deluje kao radikalno rešenje, praćenje mobilnog telefona je zapravo jedno od rešenja koje roditeljima uliva veliku sigurnost kada je bezbednost njihovog deteta u pitanju. Praćenje mobilnog telefona vam u svakom momentu omogućava da znate kuda je vaše dete, gde se kreće, da li je upravo tamo gde je i reklo da će biti, a osim toga, praćenje mobilnog telefona često obuhvata i mogućnost nadgledanja svih aktivnosti i rada samog telefona, što je dodatna i dovoljna zaštita vašeg deteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *