Kako da odaberete adekvatne zimske gume?

Iako u gradovima sneg više nije tako česta pojava, s vremena na vreme nas ipak “iznenadi”. No, bez obzira na vremenske uslove napolju, zimske gume morate imati, i to u periodu od 1. novembra do 1. aprila – što je utvrđeno zakonom. 

A, kao i svaki odgovoran vozač, verovatno se pitate kako da odaberete adekvatne zimske gume. Za početak, evo saveta: ignorišite svoje prijatelje i porodicu. Vaš zet se može pohvaliti kako je pronašao neverovatne zimske gume, ali to ne znači da su njegove gume prave za vaše vozilo. Apsolutno je važno da uzmete u obzir tip vašeg automobila i navike u vožnji kada birate zimske gume, i baš zbog toga se ne možete uzdati u tuđe savete.

Koje savete pak treba poslušati? Otkrijte ih u nastavku. 

1. Veličina zimske gume

Prvo i najvažnije, morate da znate veličinu svojih guma – to je jedno od prvih pitanja koja će vam biti postavljena u prodavnici. Vaše zimske i letnje gume moraju biti iste veličine. A, da biste saznali veličinu svojih guma, samo pogledajte oznaku koja se nalazi sa strane. Ta informacija će svakom prodavcu, stručnjaku, biti dovoljna. 

2. Tipovi puteva kojima vozite

Ovo je ključno pri izboru zimskih guma. Da li vozite uglavnom gradskim putevima, sporednim putevima ili autoputevima? Ako puno vozite, obavezno investirajte u visokokvalitetne zimske gume. Ovo je posebno važno ako vozite kompaktni automobil, koji će verovatno proklizati u lošim uslovima. Ako vozite uglavnom po gradu, zimske gume sa dobrim odnosom cene i kvaliteta će obaviti posao.

3. Razgledajte zimske gume pre kupovine

Možda izgleda očigledno, ali odvojite vreme da odete do prodavnice. Možete vizuelno da uporedite kvalitet različitih dostupnih guma, posebno žlebove, fleksibilnost i bočnu krutost. Možete proveriti i kvalitet guma kineske proizvodnje. Možda su jeftinije, ali se brže troše i nude lošije mogućnosti “rukovanja”.

4. Postavljajte prava pitanja

Dobar prodavac će znati prava pitanja koja će vam pomoći da odaberete zimske gume. Osim rutinske upotrebe vašeg vozila, pitaće vas o vašoj godišnjoj kilometraži, gde živite i, što je najvažnije, vašem budžetu. Pažljiv i stručan prodavac će vas takođe pitati da li želite ojačane gume, radi bolje kontrole pri skretanju, i objasniće različite tipove gazećih slojeva (sa ili bez klinova), kao i prednosti i nedostatke svake od njih, posebno u pogledu nivoa buke.

6. Morate da znate kako se njima rukuje

Vaše zimske gume imaju veliki uticaj na upravljanje i kočenje, što je jedan od glavnih razloga zašto su zimske gume obavezne. Kada temperatura padne ispod 7°C, gume za sve sezone gube previše vučne sile i fleksibilnosti za bezbednu vožnju. Sa boljim gumama, vaše vozilo će kočiti efikasnije i pouzdanije i bolje će se nositi pri skretanju.

7. Razmotrite nekoliko modela

Nemojte se zaustaviti na “ponudi dana”. Zahtevajte da pogledate nekoliko modela kako biste, u skladu sa prethodno navedenim, mogli da napravite pravi izbor. Cena, karakteristike, specifičnosti… Sve treba uzeti u obzir!

8. Izbegavajte mešanje i usklađivanje guma

Imati različite marke guma na vozilu nikada nije dobra ideja. Ovo može uticati na vašu vožnju, dovesti do lošeg upravljanja i uzrokovati prevremeno habanje nekih delova. Izbegavajte mešanje guma što je više moguće. Gume moraju biti identične, u svakom pogledu.

9. Držite se budžeta

Vaš budžet je važan faktor u izboru guma. Odvojite vreme da uporedite cene. Nemojte se plašiti da posetite nekoliko prodavnica. Pretraživanje na internetu vam takođe može pomoći da donesete odluku.

Na kraju, imajte na umu da savršena guma ne postoji! Čak i najskuplje i specijalizovane gume imaju svoje prednosti i mane. Kupovina zimskih guma uvek uključuje element kompromisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *