Kako da ne pogrešite u izboru farbe za kosu

Proašarani pramenovi, loša nijansa boje, suvi krajevi, sve to može da bude znak da ste omanuli i to u izboru farbe za kosu. Nekada je greška u izboru brenda, nekada u nedovoljnom poznavanju samih oznaka koje upućuju na to koju tačno nijansu kupujete, a nekada u neprofesionalnom pristupu kosi tokom farbanja.

Šta god da je u pitanju, sigurno je da jedno želite, da se to više ne ponovi.

Jedan od važnih saveta jeste da poslušate preporuke. Bilo osoba iz svog okruženja ili frizera, jer oni sigurno znaju koje su to kvalitetne farbe za kosu koje daju potrebne rezultate, a sa kojima je možda rizično raditi ili nikako ne treba njih uzimati. Pored toga, važno je poznavati određene karakteristike farbe i njene oznake, te na taj način sigurno je da ćete lakše praviti potrebne izbore. 

Koje vrste farbi za kosu postoje?

Ako se pitate koje su to najbolje farbe za kosu, odgovor se nalazi u tome da li funkcionišu prema opisu vrste kojoj pripadaju ili ne. Postoji više vrsta među njima, ali osnovna podela jeste na trajne, polutrajne i prirodne. 

Trajne farbe za kosu imaju visoku moć pokrivanja sedih i vlasi uopšte, opstaju do tri ili četiri nedelje kada kreću da se ispiraju i kada je već potrebno boju osvežiti. Polutrajne farbe za kosu imaju manju pokrivnu moć, a i brže se ispiraju. One su odlične kod farbanja prirodne kose, kod potrebe da malo promenite boju, da joj date sjaj ili kada želite da vidite kako bi vam neka boja stajala, a da ne koristite na početku trajnu boju. I na kraju, prirodne farbe su one bez hemikalija, koje se najviše koriste za postizanje nijansiranja prirodne boje kose, dobijanja sjaja, ili za osveženje neke trenutne boje koju imate. 

Farmavita farbe za kosu u svojoj ponudi imaju profesionalne farbe koje pružaju savršenu pokrivnu moć, ne štete kosu i ne ispiraju se brzo, pa tako mogu biti i vaš izbor za neko od narednih farbanja. A kako odabrati boju, najbolje uz pomoć brojeva koji se nalaze na kutiji.

Šta označavaju brojke na kutiji farbe za kosu?

Boja farbe za kosu se nikada ne gleda na fotografiji sa kutije. Ni najbolje farbe za kosu ne prikazuju stopostotno nijansu koja se u tubi nalazi, jer je to jednostavno nemoguće, fotografija i kosa uživo nisu isto. Zato se boja bira prema katalogu boja, gde postoje pramenovi kose ofarbani u svaku boju koju određeni brend nudi i prema brojevima na kutijama. Nebitno da li se radi o drogerisjkim ili profesionalnim pakovanjima, farbe za kosu pod određenim brojevima uvek podrazumevaju istu boju. I to tako da prvi broj označava boju, nijansu, a ostatak brojeva odsjaj koji farba daje. Kvalitetne farbe za kosu te brojeve u potpunosti i ispoštuju, tj. njihovo značenja. 

Kada se nalaze prvi u redu, brojevi označavaju sledeće nijanse: 1 crna, 2 najtamnije braon, 3 tamno braon, 4 srednje smeđu, 5 svetlo smeđu, 6 tamno plavu, 7 srednje plavu, 8 svetloplavu, 9 veoma svetloplavu, 10 ekstra svetloplavu, 11 ultra svetloplavu i 12 specijalno svetluplavu. Naredni brojevi na kutiji označavaju odsjaj, i to: 0 prirodni, 1 pepeljasti, 2 violet, 3 zlatni, 4 bakarni, 5 crveni, 6 mahagoni, 7 duvan, 8 biserni, 9 bež. Uz takvo znanje lakše je pronaći koje su najbolje farbe za kosu odgovarajuće baš vama, pa neće biti više ponavljanja nekih grešaka od pre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *