Kako da izaberete dobar okvir za naočare za decu

Kada se ustanovi da vaše dete u ranom periodu mora da nosi naočare, onda ne treba to da shvatite tragično. Nošenje naočara mu može pomoći da poboljša svoj vid, a u krajnjoj liniji i te kako će te naočare značiti vašem detetu, zato što više neće imati poteškoće. U trenutku kada primetite da vaše dete ne vidi dobro ili ukoliko vam se samo požali da ne vidi dobro, da ga boli glava i slično, onda je obavezno da ga povedete kod oftamologa. Određene optičarske radnje rade oftamološke preglede, ukoliko ne želite da čekate pregled kod vašeg izabranog lekara. Dakle, mora se odrediti tačna dioptrija, ali i sa kakvim sve problemima i ograničenjima se susreće vaše dete kada je vid u pitanju. Nakon toga dolazi malo jedan teži  zadatak, a to je odabir okvira za naočare.

Birajte one koji su fleksibilni i koji se ne mogu lako polomiti

Kada uđete u optičarsku radnju tražite da vam pokažu one okvire koji su fleksibilni i koji ne mogu lako da se polome. Postoje zaista posebni okviri koji su prilagođeni deci. Naravno neki okviri od tih mogu da budu i skuplji, ali jednostavno, ukoliko ih sada kupite, to će vam biti investicija za ceo život. Postoji nekoliko brendova koji prave veoma fleksibilne okvire, toliko lagane, da drške od okvira mogu apsolutno da se saviju na sasvim drugu stranu. To je ono što vama treba, odnosno ono što treba vašoj deci. Naravno, nema svaka optičarska radnja ovu ponudu, ali zato treba dobro da proučite ponudu pre svega optičarskih radnji, a zatim i naočara. Optičarske radnje mogu da vam ponude i neke naočere koje se specijalno prave za decu, ali koje nisu fleksibilne i koje se lako lome. Te bi trebalo da izbegavate.

Birajte one koje vaša deca neće osetiti

Nikako nemojte da birate okvire za naočare, one teške okvire, one okvire koji stežu i slično. Vaše dete će vam se kroz određeni vremenski period požaliti i na to i onda ćete opet morati da kupujete nov okvir, a to je onda jedan proces koji traje u nedogled. Dakle, birajte prilično lagane naočare. U optičarskim radnjama vaše dete može da proba toliko mnogo naočara i vi jednostavno i na sam dodir možete da ocenite da li je sve u redu sa okvirom, odnosno da li je okvir dovoljno lagan da ga vaše dete neće ni osetiti.

Dozvolite deci da izaberu

Naravno, ovo zavisi od toga koliko godina ima dete. Ukoliko je dete dovoljno veliko, trebalo bi da ga ukljčite u izbor, jer jednostavno i njegovo mišljenje je važno. Ako mu se ne budu svidele, možda će vrlo često izbegavati da ih nosi. Sa druge strane, treba da uvažite i njegovo mišljenje, jer jednostavno te naočare će on ili ona nositi i želećete i sami da i oni budu deo te kupovine. Naravno, treba da ih ograničite u smislu da znaju da neki okviri nisu baš za decu. Zato kada uđete u optičarsku radnju jasno naglasite šta vam je potrebno, kako bi vam radnica pokazivala samo te modele. Tako će biti lakše i vama, ali i vašem detetu da odaberete pravi okvir za njega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *