Kako da isplanirate svadbu kao pravi planer venčanja

Opšte je poznato da planeri venčanja ozbiljno naplaćuju svoje usluge. To nije bez razloga. Oni su u stanju da organizuju venčanje vaših snova zahvaljujući iskustvu i dobrom poznavanju industrije. Ne samo to, već često mogu da ostvare i popuste prilikom angažovanja muzike, keteringa i mnogo toga drugog, zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa ovim dobavljačima. Sve ovo, naravno, ne znači da ćete venčanje iz snova dobiti samo ako angažujete planera. Evo nekoliko trikova kako da isplanirate svadbu kao pravi planer venčanja.

Budžet

Prvo što će vas planer pitati jeste koliki vam je budžet. Kada se upustite u proces planiranja, prvo što treba da uradite jeste da sa partnerom (i vašim roditeljima, ako doprinose finansijski organizaciji događaja) sednete i ozbiljno porazgovarate o sumi koju ste spremni da za to izdvojite.

Prioriteti

Kada planeru saopštite budžet i kako biste želeli da otprilike izgleda svadba, prva stvar koju će vas pitati jeste šta su prioriteti. Nekome je to fotograf, nekome muzika za svadbu, a nekome prostor ili venčanica. Ovo su stvari koje će vam planer obezbediti tačno onako kako ste zamislili, bez obzira na cenu. Sa druge strane, o dekoraciji, torti ili keteringu možete pregovarati ili se odlučiti za neku jeftiniju opciju.

Lista gostiju

Odmah u startu sastavite listu gostiju da biste znali koliko veliki prostor za svadbu tražite. Ne podležite pritiscima okoline da pozovete rođake koje niste videli godinama, već se isključivo vodite osećajem sa kim želite da proslavite ovaj poseban trenutak

Prostor

Kada isplanirate budžet za svadbu i znate broj gostiju, upustite se u potragu za prostorom koji može da primi taj broj zvanica. Prilikom razgledanja prostora za svadbu, imajte na umu viziju venčanja kakvu želite i proverite sa njima da li to mogu i da ostvare. 

Takođe, možete značajno uštedeti ako prostor obezbeđuje hranu, dekoraciju, fotografa i druge pogodnosti koje su već uračunate u cenu, što je neretko slučaj, pa se dobro raspitajte.

Datum i vreme

Nekim parovima je stalo da se venčaju na tačno određen datum, jer je za njih značajan, dok drugima to i ne igra neku ulogu. Ovo je bitno jer ćete ili tražiti prostor koji je slobodan određenog datuma, ili ćete se prema slobodnom prostoru koji želite upravljati da odredite datum.

Pozivnice

Kada znate datum i vreme, a imate i mesto održavanja događaja, vreme je za izradu pozivnica. Pritom, uopšte ih ne morate štampati ili angažovati profesionalca da ih dizajnira. Pored jednostavnih programa sa već gotovim šablonima, možete sami biti dizajner i poslati pozivnice elektronskom poštom. Time ćete značajno uštedeti.

Muzika za dobru atmosferu

Jedna od bitnijih stavki je izbor muzike za svadbu. Dobra atmosfera i gosti koji đuskaju do kasno u noć doprineće da vaša svadba bude jedna od onih koje se pamte i prepričavaju ceo život.

Ketering

Druga stvar po kojoj se pamte dobre svadbe jeste dobra klopa. Čest je slučaj da je to upravo onda kada se mladenci odluče za nekonvencionalan meni, švedski sto ili nešto netradicionalno. Ne plašite se da eksperimentišete dok ne dođete do ideje koja je svojstvena vama kao paru. Takođe ne zaboravite da upitate svoje goste za alergije ili restrikcije u ishrani.

Svadbena torta

Za sladak početak zajedničkog života tu je svadbena torta. Svadbene torte su prava mala jestiva umetnička dela, pa pronađite poslastičara koji vašu kreaciju može pretvoriti u stvarnost.

Dekoracija

Na zapadu često mladenci biraju da venčanje i neophodnu dekoraciju, haljine i ostalo tematizuju. Ovaj trend nije naročito popularan kod nas, ali je bitno odabrati paletu boja (ne više od tri, četiri) koje će se uklapati u viziju koju imate za svoju svadbu.

Venčano odelo

Kada isplanirate svadbu, imate već na umu dekoraciju, prostor, možda i temu, vreme je da se pozabavite odećom. Venčanicu i odelo možete kupiti ili sašiti. Često je jeftinije, a i unikatnije, da vam neko venčanicu i odelo sašije nego da kupite.

Fotograf

Ne zaboravite da angažujete fotografa koji će ovekovečiti sve te sitne trenutke proslave vaše ljubavi i ulaska u novo poglavlje zajedničkog života. Od fotografa može tražiti da vam pošalje portfolio ili da odradi probno snimanje, da vidite da li vam se sviđa stil.

Kada želite da isplanirate svadbu kao pravi planer venčanja neophodno je da se naoružate strpljenjem i da pratite stavke na ovoj listi. Sasvim je moguće da uspešno organizujete venčanje bez glavobolje ako ste dosledni sebi i sa pripremama počnete na vreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *