Kako da hranilica za bebe postane rutina za naše najmlađe?

Hranilica za bebe je klasičan komad nameštaja za svako domaćinstvo sa detetom. Može biti napravljena od drveta ili plastike, ali ono što je najvažnije, jeste da je ergonomski dizajnirana da podigne dete, kako bi moglo sedeti udobno za stolom sa ostatkom porodice.

Kada bebe prvo počinju da jedu čvrstu hranu, moraju to raditi u bezbednoj okolini, gde će imati potrebnu podršku i potporu i gde će biti nadgledani dok uče kako da se isprave samostalno.

Zbog toga su visoke stolice ključni deo opreme u bilo kom domu sa decom. Ne samo da omogućavaju bebama komfor tokom obroka, već ih i obezbeđuju tako da budu zaštićena od potencijalnih opasnosti, dok roditelji spremaju hranu ili čiste nered.

Kada je pravo vreme za stolicu?

Prvo pitanje koje se postavlja je kada je pravo vreme da beba počne da sedi u stolici, odnosno hranilici za bebe. Otprilike, kada je sposobna da sedi ispravljena samostalno, možete početi sa razmatranjem da počnete da im dajete čvrstu hranu. 

Ipak, ne postoji precizno određeno vreme koje je isto za svako dete, jer svaka ima svoj tempo razvoja za motoričke veštine. Ali postoje neke vrste opštih pravila koje većina pedijatara koristi kako bi odredili kada je vreme za hranilicu za bebe

To može biti sve od 4 meseca kada mogu sedeti ispravljene, kao što je napomenuto, zatim sa 6 meseci kada mogu držati glavu uspravno bez pomoći ili sa 8 meseci kada mogu sedeti bez padanja. 

Bezbednost na prvom mestu

Bilo koji izbor da načinite, morate se voditi bezbednošću i komforom. Najpametnije bi bilo da birate stolice sa mekim sedištem, stabilnom podrškom i sigurnosnim pojasevima. 

Detetu mora biti prijatno u hranilici, ali istovremeno i bezbedno. Čak i kada dete sedi samo bez pomoći ili podrške, trebalo bi koristiti pojaseve. Oni su napravljeni da dete drže bezbednim i da ga pričvrste za samu stolicu.

Čak i ako mislite da to nije potrebno, uvek je bolje prvo pokušati, pa se onda vremnom odlučite za njihovo skidanje. Obraćajte pažnju da se dete ne naginje previše napred ili nazad, kao i to da se ne preokrene dok jede. 

Nikada ih nemojte ostaviti bez nadzora predugo, i obratite pažnju da li se oko njih nalaze predmeti koji mogu da im naude ili koje mogu staviti u usta.

Upoznajte ga sa stolicom

Pre nego što počnete da koristite hranilicu za bebe, pustite je da sama istraži predmet. Pustite ga da oseti materijal, da se sama zainteresuje za njega. Vrlo je važno da nema grubog forsiranja u stolicu ukoliko oni to odbijaju. 

Ne želite da stvore negativnu asocijaciju, pa je tako bolje da počnete od toga što ćete prvo sedeti pored i igrati se sa sedištem, kako biste pokazali mališanu da je sa njim sve u redu.

Počnite sa tim što ćete im kreirati malu rutinu kako bi se osećali što sigurnije. Znamo da je teško i da se vreme teško organzuje u toj prvoj fazi, ali pokušajte da je hranite u sto vreme, na istom mestu. Na taj način će brzo početi da asociraju stolicu sa jedenjem i vremenom provedenim sa roditeljem. 

Proces hranjenja

Pre samog početka hranjenja, bilo bi dobro da se mališan izmori igranjem, kako bi se što manje migoljilo i pomeralo, što će značiti i mnogo bezbednije jedenje. Zatim, logično je da bude gladan kada sedne, kako bi bilo više motivisano da završi obrok sedeći.

Potom, možete im odmah doneti hranu, što znači da ga ne stavljate u stolicu i ostavite da čeka duže na hranu, jer to znači stvaranje potencijalne nervoze koja će otežati proces hranjenja.

Ukoliko imate vremena i živaca, pokušajte da učinite obroke zabavnim i animirajte dete tako da oseća dobro raspoloženje. Naravno, ovo je samo dodatni, ne i obavezni korak, jer smo svi svesni koliko je uz sve obaveze teško biti u izvanrednom raspoloženju. 

Takođe, koristan korak bi bio i da se potrudite da sakrijete igračke tokom obroka u hranilici za bebe, jer im mogu zapasti za oko. Deci se vrlo lako odvlači pažnja, a igračka može da ih izazove. 

Čišćenje stolice posle svakog obroka

Opet ponavljamo, jako je teško raditi sve ove aktivnosti dok dete zauzima svaki trenutak pažnje i iziskuje konstantno praćenje! Ali, ako možete potrošiti par minuta da obrišete hranilicu za bebe posle svakog obroka, bićete zahvalni sebi. 

Najbolje je odmah otkloniti višak hrane kako se ne bi stvrdnuo i onda otežao čitav proces kasnije. Koristite toplu vodu i blag sapun kako biste očistili podlogu i sve što se nađe na njoj. 

Jednom nedeljno ili više, prebrišite celu hranilicu toplom vodom i mekanim sunđerom umočenim u sapunicu, ukoliko je to potrebno za potencijalne ostatke hrane u sitnim pukotinama i uglovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *