Kada se sade lukovice cveća?

Polako ulazimo u zimske dane, uglavnom polazimo od pretpostavke da preko zime većina biljaka miruje, posebno biljke koje su baštenske ili poljske, medjutim, njih treba da pripremimo za to mirovanje, posebno treba cveću da pomognemo da prezimi zimu.

Kako bi iduće godine naše cveće krasilo terasu ili dvorište, mora da se pobrinemo da ga sačuvamo preko zime, jednostavnije je sa saksijskim cvećem u domovima i zastakljenim terasama, njega samo treba orositi i redovno mu brisati lišće običnom vodom ili korom od banane. Medjutim, sa baštenskim cvećem je drugačije, posebno se ovo odnosi na lukovice cveća, neke je neophodno zimi vaditi iz zemlje, pa ih na proleće ponovo saditi, kako bi izbujale i cvetovima ukrasile baštu. Ovo se naročito odnosi na lukovice cveća poput lala i drugog ranog cveća, koje na samom početku proleća zna baštu da učini čarobnom. Da bi Vaša bašta delovala čarobno u proleće, neophodno je da znate kada je jesen najidealniji period za sadjenje lukovica cveća.

Jesen – najbolje vreme za sadnju lukovica

Lukovice lala, pa i ostalog cveća, najbolje je saditi u jesen, zato što je za njihovu sadnju najvažnija temperatura tla, potrebno je da optimalna temperatura tla bude oko 15°C, a to se pre postiže u jesen, no u rano proleće, u rano proleće je zemlja mnogo hladnija pa lukovice lako mogu da izmrznu. Za lukovice cveća je važno da ih sadite u dobro osunčanom delu bašte, kako bi i preko zime taj deo bio pod suncem, ne zbog vegetacije, nego da sunce zimi koliko-toliko greje deo u kome su zasadjene lukovice.

Kako se sade lukovice cveća?

Pre početka sadnje važno je da nabavite zdrave lukovice i da za njih odaberete najsunčaniji deo bašte. Važno je da se u tom delu bašte voda ne zadržava i da je tlo rastresito, zato što u dreniranom tlu, lukovice neće da istrule, što je moguće da se desi ukoliko je tlo stalno i mnogo vlažno. Rupu u tlu napravite kašikom i stavite sloj peska ili sitnog šljunka. Stručnjaci iz oblasti cvećarstva tvrde da je pesak mnogo važniji od djubriva, kako bi lukovica bezbolno prezimila. Lukovica se sadi na dubini koja je najmanje dva puta veća od nje same, kako bi bila dovoljno duboko pod zemljom da ne oseti zimsku hladnoću i dovoljno blizu površine da prolećno sunce može da je izmami. Kako bi sve izbujale u isto vreme i procvetale, neophodno je da ih zasadite na istoj dubini. U krajevima gde je zima posebno jaka, neophodno je da tlo nečim prekrijete, slamom na primer, kako bi lukovice izdržale do proleća.

Da li je moguće saditi lukovice u saksije?

Neke lukovice cveća imaju tu prednost da sa lakoćom uspevaju u saksijama, reč je uglavnom o lalama. Za
ovakvu sadnju treba da izaberete saksiju koja je najmanje prečnika 12 cm, zato što se u saksijama ne sadi
jedna, nego dve-tri lukovice lala, potrebna je veća saksija, da imaju dovoljno mesta za normalnu
vegetaciju. One treba da se pokriju slojem od bar 10 cm peska i da se ostave na tamnom mestu u
podrumu. Pesak treba da bude stalno vlažan, ali ne mokar, mokar pesak može da doprinese da mlade
lukovice satrule. Krajem januara, kada se formira koren i biljka zametne list, sklonite pesak i prekrijete je
zemljom, spremna je da je iznesete na svetlost i uz malo mašte i kreativnosti dobićete fantastičan cvetni
aranžman u stanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *