Jednostavni načini koji će vam pomoći da poboljšate kvalitet svoje ishrane

Da je dobro jesti što više svežih i zdravih namirnica i manje slatkiša, alkohola i gaziranih sokova – znamo svi. Međutim, to je u praksi nekada vrlo teško primeniti, a nedostatak vremena je najveći razlog ili možda izgovor.

Hrana je naš izvor energije, hrana nas održava, daje nam elan, hrana može da nam pomogne da ozdravimo i ojačamo, međutim, hrana može i te kako mnogo loših stvari da nam donese. Zato treba uspostaviti neki balans. Imamo nekoliko jednostavnih saveta za vas, kako da poboljšate svoju ishranu u toku jednog napornog poslovnog dana.

Doručkujte kod kuće

Ako samo jednom u toku dana stignete da jedete i to bude zdrav obrok, to onda i nije zdrav život. Dakle, morate da budete redovni i da imate minimum 3 obroka dnevno. Doručak je vrlo važan obrok, on će vam dati energiju za dobar deo dana. Naravno dobro bi bilo da to bude zdrav obrok, eventualno jaja, ovsena kaša, možda neko voće, ako vam je ujutru čim ustanete ništa ne sprema. Svakako je akcenat na tome da doručkujete kod kuće. Ukoliko ustajete mnogo rano, onda možete uveče pripremiti sebi nešto, pa poneti na posao i jesti čim dođete, kako biste se pripremili za težak dan. Većina pravi grešku i ne ne doručkuje uopšte, već pije kafu i odlazi na posao, gde pije drugu kafu i onda do ručka apsolutno je iscrpljena. Energija koju daje kofein, nikako ne može da zameni energiju koju nam daje jedan zdrav i izbalansiran obrok.

Za ručak – pripremite hranu kod kuće ili naručujte zdrave obroke

Zdrav ručak na poslu možda deluje kao nemoguća misija, ali je zapravo moguće. Pre svega, važno je da znate da će svakako biti zdravije ukoliko svoj obrok pripremite kod kuće,nego da kupite nešto u brzoj hrani negde. Čak i meso koje pripremite kući biće zdravije, nego ono meso iz prodavnica brze hrane. Zatim, to ne mora da bude komplikovan ručak, već to može da bude tuna sa testeninom na primer, gde proces spremanja jela iznosi svega 5 minuta. Ukoliko pak ni to ne stižete, onda vam savetujemo da pronađete one radnje koje nude kuvanu hranu i gde možete da pronađete zdrav ručak, koji će vas zasititi na poslu i koji će vam dati elan i snagu. Zdrav obrok je jako važan i potrudite se da bar minimum jednom u toku dana jedete zdravo. Ta hrana će prijati vašem organizmu, a posebno vašem metabolizmu.

Ne držite grickalice na stolu

Često se tokom rada zamislimo, udubimo, razmišljamo o konkretnoj materiji, a pored nas stoje čips, slani štapići, krofne, kikriki i svašta nešto i onda mi to mahinalno jedemo, a ni ne shvatamo koliko smo pojeli, jer nam je fokus na poslu. A onda se pitamo odakle nam ti kilogrami, odakle nam celulit, zbog čega smo naduti i slično. Zato sve  grickalice odaljite od stola i radite bez toga. Kada napravite pauzu, ako vam se baš traže, onda uzmite malo, tek onoliko koliko vam prija. Hrana za radim stolom je jedna jako loša navika, koja može da vam se obije o glavu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *