Efikasni načini za ublažavanje grčeva kod beba

Infantilne kolike ili grčevi kod beba su prirodna pojava koja nema jasan uzrok. Pretpostavlja se da je stvara više faktora, a samo neki od njih su: nerazvijeni organi za varenje, nepravilno hranjenje, smanjena tolerancija na pojedine enzime iz mleka…

Simptomi kolika se razlikuju, ali su to najčešće plač nakon hranjenja, grčenje stomaka, crvenilo u licu, naprezanje bebe i pojačani gasovi. Tokom tog perioda dete je uznemireno, ništa ga ne smiruje, a roditelji tih nekoliko sedmica ili meseci preživljavaju prvu veliku krizu u svom mladom stažu.

Konkretan lek ne postoji, ali se simptomi mogu ublažiti kroz prevenciju i pravilnu negu bebe. Ne reaguje svako dete isto, nekome pomogne jedna vrsta, nekome nešto drugo pa se grčevi smiruju, kraće traju pa je dete raspoloženije, a briga o njemu lakša.

Pravilno dojenje i hranjenje deteta kao najvažnija mera prevencije 

Tokom hranjenja deca imaju običaj da uz mleko gutaju i vazduh pa se u crevima nakupljaju gasovi koji kasnije stvaraju problem.

Da bi se prevenirao nastanak grčeva, bebe treba da pravilno obuhvate bradavicu tokom dojenja, da je ispuštaju što češće, a da mama pazi na pravilno naslanjanje areole tako da dete ne unosi vazduh tokom izvlačenja mleka iz dojke.

Osim toga, i korišćenje flašica mora biti prilagođeno kako izborom vrsta tako i položajem hranjenja. Cucle treba da imaju ergonomski oblik prilagođen sprečavanju kolika. Tokom pijenja vode ili  neke druge tečnosti flašica se mora držati pod uglom tako da se na cuclu sliva samo tečnost, bez upuštanja vazduha koje bi dete progutalo.

Aptamil za grčeve kao odličan dodatak ishrani za lakše varenje

Lekar može predložiti da se kao dodatak ishrani i užina uvede Aptamil za grčeve koji će obezbediti lakše varenje i ublažavanje infantilnih kolika.

Reč je o adaptiranoj formuli koja ne sadrži kazein, ima niski nivo laktoze, ali i hidrolizovane proteine surutke koji obezbeđuju brže varenje i mekšu stolicu.

Gušća formulacija otežava gutanje vazduha, a jedinstvena kombinacija prebiotika pomaže pravilan razvoj crevne flore i njeno dobro funkcionisanje.

Zbog svega toga pedijatri dece sa kolikama mogu da uvrste i Aptamil za grčeve kao zdravu pomoć razvoju digestivnog trakta i lakšem varenju pojedene hrane.

Posle svakog podoja dete treba da podrigne

I pored pravilnog hranjenja i neophodne brige, mališani ipak gutaju vazduh pa je važno da ga izbace iz želuca i creva jednostavnim podrigivanjem.

Nakon podoja beba se laganim pokretima podiže na rame ili drži u uspravnom položaju tako da višak gasova izađe podrigivanjem. Ovako se neće sprečiti grčevi, ali će biti mnogo blaži nego inače.

Čajevi i kapi za bolan stomačić

Čajevi protiv grčeva, ali i kapi predstavljaju biljne mešavine koje su pogodne za najmlađi uzrast, ali se mogu davati samo ako ih pedijatar odobri.

Takvi preparati se kupuju isključivo u apotekama i pored njihovih saveta pedijatar će odobriti konkretnu vrstu da bi bila u skladu sa uzrastom deteta i njegovim trenutnim potrebama. Ovakvi proizvodi služe da podstaknu varenje i da pomognu da gasovi izađu iz organizma.

Nisu kod svih jednako efikasni, nekome su čajevi dali bolje rezultate, nekome kapi, ali svakako da su neškodljivi ako tako preporuči pedijatar.

Masaža i grejanje stomaka uvek pomaže

I sami roditelji, kod kuće mogu da pomognu bebi da se ublaže grčevi putem masaže i grejanjem stomaka.

Masaža se radi blagim kružnim pokretima po stomaku što utiče na bolju cirkulaciju creva, a zagrevanje stomaka može da ublaži tegobe i umiri bebu kada su grčevi najjači.

Treba biti obazriv sa grejanjem i šta god se zagrevalo ne bi trebalo biti toplije od prirodne toplote tela. Odlična ideja su i termofori za grčeve kod beba koji se lako zagrevaju i na optimalnoj su temperaturi što znatno olakšava roditeljima da umire nervozno dete.

Grčevi u prvim mesecima života su normalna pojava i većina dece ih ima. Neko ima jače tegobe kod nekih beba su blaže. Kod nekih traju samo par sedmica, a kod nekih mogu ostati sve do uvođenja čvrste hrane.

Redovnim kontrolama kod pedijatra će se stanje pratiti i uočiti sva odstupanja, da li su to zaista grčevi ili dete pokazuje neke druge simptome koji su atipični.

Ako pedijatar potvrdi da je reč o infantilnim kolikama, naši saveti su svakako nešto što će i lekar preporučiti i sigurno je da će neki od njih doneti dugo očekivano olakšanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *