saksije za terasu

Dodajte jedinstvenu notu uređenju terasa

U okviru stambenog dela postoje terase kao zasebna jedinica kojom ste direktno spojeni sa spoljašnjom sredinom, stoga se načinu uređenja posvećuje posebna pažnja.

Nisu neophodna skupa rešenja koja bi oplemenila istaknuti prostor terasa, već malo truda i dekorativnih elemenata. Terasu možete upotrebljavati tokom cele godine uz posebnu opreznost tokom hladnijeg perioda godine, kada cveće morate skloniti u toplije prostorije. Osnovni dekorativni elementi svake terase predstavlju cvetne vrste, lepo uređenje saksije i udoban  spoljni nameštaj za odmaranje. Ukoliko terasa poseduje pogled na okruženo zelenilo, onda je to svakako motiv za lepo ganjenje biljnih vrsta i oplemenjavanje njihovog kompletnog  izgleda. 

Prilagodite odabir saksija za cveće neophodnim potrebama biljaka

Za gajenje biljaka morate slediti potrebe koje omogućavaju pravilan rast i razvoj korena i nadzemnog dela. Ukoliko sadite cveće na terasama, imajte na umu izloženost spoljnim uticajima sredine i time ih dodatno zaštitite. Saksije za terasu birajte shodno veličini biljaka odabranoj vrsti i načinu razvijanja. Način razvijanja može biti padajući ili u vidu prekrivanja zemljišta. 

Saksije za terasu pored lepote koju treba da poseduju, moraju pružati adekvatnu potporu stablu i time održavati stabilnost razvoja. Biljka se može pravilno razvijati ukoliko su saksije adekvatne dubine sa dreniranom podlogom koja odvodi višak tečnosti. U odnosu na spoljnu fasadu možete slediti boju saksija za terase, što ne mora biti nužno tokom odabira. Svakako nećete pogrešiti sa dubećim saksijama bele boje ili prostranim žardinjerama za kombinovanje više cvetnica. 

Plastične saksije kao najbolje rešenje za uređenje terasa

Plastične saksije su veoma pogodne za sadnju cveća na terasama time što su dodatno otporne na spoljne uticaje sredine i sve vremenske prilike. Ukoliko posedujete stalak za cveće od kovanog gvožđa, plastične saksije su ovde veoma pogodne. Najčešće se oblikuju kružni ili četvrtasti oblici sa posebnim podmetačima istog oblika. 

Kružne saksije od plastike su poželjne za sadnju manjih cvetnih vrsta, kao što su perene, ljubičice kaktusi ili drugi tipovi sukulenata. Ukoliko vršite sadnju padajućih lozica na terasama, sledite nešto dublje saksije četvrtastog oblika šire forme, koje možete okačiti na spoljnoj fasadi. Plastične saksije su praktične ali i veoma funkcionalne za kombinovanje mešovitih cvetnica. 

Ukoliko posedujete nešto manje kružne plastične saksije a želite dodatnu spoljašnju zaštitu, možete ih kombinovati sa pletenim ili drvenim ulošcima. Drvene uloške posebno zaštitite i ne izlažite spoljnim uticajima sredine, jer će time satruliti. 

Prolećno presađivanje i nega cveća na tersama

Cveće na tersama u odnosu na kućno bilje, ima veću izloženost spoljnim uticajima sredine koji posebno utiču na razvoj. Od spoljašnjih faktora najbitniji su blagotvorni sunčevi zraci, dovoljno kiseonika odnosno sveža cirkulacija vazduha. Pored adekvatnog održavanja koje podrazumeva često zalivanje, prihranu i orezivanje, posebnu pažnju posvetite presađivanju. Presađivanje se vrši u veće i komotnije saksije sa posebnim osvrtom na dobijanje mladih izdanaka. Nakon presađivanja koristite svežu zemlju koja će u potpunosti odgovarati novim saksijama. Pojedine biljne vrste zahtevaju mekšu zemlju sa više humusnih materija, koje su neophodne u prvim danima razvoja. Veće biljke presadite u prostrane žardinjere u kojima će korenov sistem pravilno rasti a nadzemni deo efektnije cvetati. Izvršite presađivanje u rano proleće i time obezbedite period stabilnog razvoja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *