Da li je posteljina za bebe zaista toliko važna?

Slobodno se može reći da je za dolazak novorođenčeta vrlo važna priprema koju će izvršiti roditelji, odnosno bake i deke, a koja je vezana na prvom mestu za kupovinu odgovarajućih proizvoda, koji će bebi biti neophodni u prvim danima. Možda zvuči preterano, ali krevetići i posteljina za bebe definitivno važe za najbitnije makar u tim prvim danima. Ipak, ne može se reći da nije podjednako važno ni koja odeća za bebe će biti kupljena, a kasnije i kolica, zatim flašice, zvečke i slične potrepštine. Svemu tome svakako treba posvetiti pažnju, jer je to vrlo važno za bebu i njen budući život.

Krevetac i posteljina za bebe 

Najveću pažnju sasvim sigurno budući roditelji poklanjaju izboru kreveca, a odmah zatim na red dolazi i posteljina za bebe, odnosno ogradica za krevetac. 

Naravno da je važno da bebi bude prijatno na mestu, na kome će veći deo dana i noći da provodi, pa se u tom smislu najviše pažnje usmerava na izbor krevetića, odnosno adekvatne posteljine za bebe i ogradice. Nema nikakve sumnje da to zaista jeste vrlo važno makar u prvim danima, a kasnije na red dolaze i drugi detalji. 

U zavisnosti od toga u kom prostoru roditelji deteta žive će zavisiti i koje dimenzije krevetića mogu odabrati, odnosno da li je neophodno da on ima točkiće ili ne i slično. U principu je naravno najbolje uzeti klasični drveni krevetac za bebe, a koji može imati točkiće ili ne, opet sve u zavisnosti od toga da li će biti neophodno da bude premeštan po prostoru. 

Sledeće što je važno jeste posteljina za bebe, koja mora biti izrađena od prirodnih materijala, a najpre od pamuka. 

Naravno da roditelji treba da imaju na umu i to da ne kupuju samo jednu posteljinu za bebin krevetac, već da je potrebno još nekoliko, prosto zato što se posteljina za bebe menja često, pa je neophodno imati i rezervne. 

Kakva je posteljina za bebe najbolja?

Ono što ćete sasvim sigurno čuti i od starijih roditelja i od svih generalno jeste da je pamučna posteljina za bebe najbolja. U pitanju je prirodni materijal, koji je poznat i po svom hipoalergenskom dejstvu. Bebina koža posebno u prvim danima zna da bude osetljiva, pa je potrebno izbeći bilo kakve iritacije, a upravo tome i služi pamučna posteljina za bebe. 

Jedna od dodatnih prednosti korišćenja posteljine od tog prirodnog materijala jeste vezana za trajnost koju pamuk neizostavno ima. Zato i ne treba brinuti o tome da li će pamučna posteljina za bebe trajati ili ne, prosto zato što se to ni ne dovodi u pitanje. 

Sa druge strane, ne može se osporiti da na tržištu postoje i posteljine za bebe koje nisu izrađene od pamuka, a koje u većini slučajev prati i niža cena. Međutim, ni u kom slučaju se ne savetuje korišćenje takvih posteljina za mališane, bez obzira koliko jeftinije one bile. Lako se može desiti da nežna bebina koža u dodiru sa sintetičkom posteljinom dovede do različitih vrsta iritacija, što bi definitivno trebalo izbeći u najvećoj mogućoj meri. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *