Čišćenje čupavih tepiha može biti jednostavno – evo i kako

Čupavi tepisi su nešto specijalno i posebno što je osmišljeno kako bi naš dom izgledao još lepše. Obožavamo čupave tepihe, ali se većina njih ujedno i plaši jer misli da su oni teški za održavanje. Međutim, nije baš tako.

Oni će vam zaista ulepšati dom, a ukoliko  znate pravilno da ih održavate zaista će vam biti drago što ste se ipak odlučili za njih. Prenosimo vam nekoliko saveta iskusnih prodavaca iz salona tepiha Beomoda tepisi Beograd.

Redovno ih usisavajte

Najvažnije od svega kod čupavih tepiha jeste da ih redovno usisavate. Ukoliko samo jednom propustite, može doći do problema. Naime, prljavština se manje skuplja i zadržava na čupavim tepisima. U svakom slučaju – stvara se i to je činjenica. I zato morate biti vredni i redovno usisavati. To je prvi korak. 

Četkom obavezno pokupite dlake sa njih

Naravno i na ovim tepisima se stvaraju, odnosno skupljaju dlake. Možda čak i više nego na običnim. Na običnim tepisima ćete ih i češće uviđati, dok to nije slučaj sa ovim tepisima, gde se dlake praktično neće ni videti. Tako da sa običnom četkom za tepihe prođite svaki put posle usisavanja. Na taj način olakšaćete sebi i svaki naredni put, ukoliko redovno čistite, biće vam značajno lakše. 

Kapsule za čišćenje tepiha

Zatim na red  dolaze i kapsule za čišćenje tepiha. Naime, treba da znate da nikako ne bi trebalo da koristite vodu, šampon ili bilo šta te vrste za čišćenje čupavih tepiha. Ukoliko niste sigurni ili ne znate kako da ga očistite uvek je dobra opcija da ga odnesete u servis za pranje tepiha. Oni znaju sistem i sve što treba, a i generalno ta usluga nije toliko skupa. Samo što naravno to nećete raditi svake nedelje, već ukoliko se za tim ukaže neka veća potreba. Elem, ukoliko ne želite da nosite vaše čupave tepihe na pranje uvek postoji opcija suva kapsula za čišćenje, koju prospete po tepihu, sačekate par minuta i nakon toga možete da usisate. Ovo je jedan od najjednostavnijih načina da uklonite svu prljavštinu sa tepiha, na krajnje jednostavan i za vaš tepih bezbedan način. 

Domaći recept za čišćenje tepiha

Pored kapsula možete napraviti i domaći recept. Često se dešava da na tepihu ostanu neke fleke koje jednostavno ne možemo da skinemo, a koje nas frustrijaju, posebno ukoliko je tepih jednobojan i to posebno neke svetle boje. Tada je sve što želimo da očistimo tepih i da više nikada ne vidimo tu mrlju. Pored toga što ga možete odneti u servis i na taj način rešiti problem, takođe možete iskoristiti jedno sredstvo koje sigurno imate u svom domu. Naime, možete u jednu posudu smućkati sirće, sodu bikarbonu i malo vode i sve to promešati. Zatim, celu tu smesu prospite po celom tepihu i možete naravno nekom krpom sve to prebrisati, ali na kraju vam ostaje samo da usisate. Na mestu gde se nalazi fleka treba malo više da utrljate, ostavite da odstoji i sve to na kraju samo usisate i završili ste posao. 

U svakom slučaju redovno održavanje je ključ svega. Ukoliko nekim slučajem zakažete sa redovnim održavanje, tepih servis je svakako najbolja opcija, ali nakon toga treba uspostaviti rutinu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *