Atrakcije i zanimljivosti koje vas očekuju tokom letovanja u Alanji

 

Alanja se nalazi na južnoj obali Turske, u mediteranskom regionu, na oko 133 kilometra istočno od Antalije. Smeštena između planina Taurus i Mediterana, Alanja se nalazi na stenovitom poluostrvu, a sam grad datira skoro iz 13. veka. Sa prostranim plažama i zadivljujućim prizorima, ovaj ljupki primorski dragulj ima toliko zanimljivosti i atrakcija koje će vas oduševiti.

 

Spektakularna mešavina mira, avanture, noćnog života i istorije, zadovoljiće ukuse i potrebe svih putnika koji dolaze da provedu savršeno letovanje u Alanji.

 

Hajde da zajedno pogledamo koji su to sadržaji koje ne smete propustiti u Alanji:

Istorijske i kulturne znamenitosti

Alanja obiluje istorijskim znamenitostima od kojih kao najbitnije ističemo sledeće:

Zamak Alanje i Crvena kula

Legenda kaže da su utvrđenja zamka Alanje tu još od 3. veka pre nove ere. Ovaj zamak se nalazi u samom srcu grada i ne možete ga propustiti dok traje vaše Alanja letovanje, ali predlažemo da mu posvetite pažnju, jer je svedok burne istorije Otomanskog carstva.

 

Nakon što završite posetu zamku Alanje, nastavite šetnju do luke. Crvena kula je šestougaona struktura koja je nekada izgrađena da zaštiti zamak, kao i Staro brodogradilište u blizini, od neprijateljskih naroda. Takođe je jedan od najznačajnijih istorijskih spomenika Alanje.

Arheološki muzej Alanije

Ako želite da saznate više o životu turskog stanovništva kroz istoriju, postite mali ali odlično opremljen Arheološki muzej alanje.  Jedan od eksponata uključuje bronzanu statuu Herkula koja datira iz 2. veka nove ere. Tu su i nakit, novčići, pisma, vrčevi i alati.

 

Muzej je otvoren svakog dana od 8:30 do 17:30.

Brodogradilište Alanja (Tersane)

Tersane (brodogradilište) je još jedna stvar koju ne biste trebali propustiti, jer je jedino brodogradilište u Turskoj koje je izgradila civilizacija Seldžuka.

Sportske aktivnosti u Alanji

Na plažama Alanje i u vodama Sredozemnog mora imaćete priliku da se oprobate u sledećim fizičkim (a i adrenalinskim) aktivnostima:

Uživanje na plaži Kleopatra

U Alanji postoji nekoliko plaža sa plavom zastavom, što znači da su ove plaže po standardima međunarodne kontrolne administracije. Jedna od najpopularnijih je plaža Kleopatra, koja je dobila ime po čuvenoj egipatskoj kraljici Kleopatri, koja se navodno ovde kupala sa rimskim carem Markom Antonijem!

 

Peščana bela plaža proteže se dva kilometra zapadno od grada, a ulaz na plažu je besplatan. Na plaži možete unajmiti suncobrane, ležaljke, i kupiti željeno osveženje.

Paraglajding preko plaže Kleopatra

Ako ste ljubitelj adrenalinskih sportova, paraglajding je još jedna odlična stvar u Alanji. Nakon što stignete na planine, možete poleteti i leteti 20 minuta iznad čuvene plaže Kleopatra. Postarajte se da unajmite licenciranu paraglajding agenciju za ovo iskustvo i ne zaboravite opremu za fotografisanje – slike su spektakularne!

Veslanje na dasci

Čak i ako niste pre probali veslanje na dasci, trebalo bi da pokušate u čistim vodama. Jednom kada nađete ravnotežu na dasci videćete koliko je to opuštajuća aktivnost. Najbolje je da pokušate ujutru, dok čamci ne uzburkaju vodu previše. Veslanje u stojećem stavu je takođe odličan i zabavan način da dobijete preplanulu boju!

Izleti u Alanji

Izleti na koje možete ići iz Alanje uključuju kopno i more:

Krenite u dnevni ili noćni obilazak džipovima 

Sa osvetljenim 4×4 Land Rover Safari džipovima, možete krenuti u istraživanje 1200 metara visokih planinskih vrhova Taurus. Ako volite grupne izlete, odlazak na džip safari posebno noću može biti odlična ideja! Naravno, dostupne su i dnevne ture (ne zaboravite SPF!).

Idite na izlet gusarskim brodom

Ako putujete sa decom i ako vaša deca vole Pirate sa Kariba… ova aktivnost je savršena za vas! Otići ćete iz luke brodom koji je gotovo identičan piratskom brodu kapetana Džeka Speroua i otploviti. Na brodu će biti zabavnih aktivnosti koje uključuju ples i društvene igre, a ići ćete u obilazak zaliva i pećina koje će klince oduševiti. 

Poseta pećini Damlataš

Pećina Damlataš je slučajno pronađena 1948. godine dok su građevinski radnici iznosili kamenje za luku Alanja. Unutar pećine možete videti stalagmite i stalaktite stare 15.000 godina.

 

Već godinama hiljade posetilaca dolazi u pećinu Damlataš da pronađu lek za astmu, zahvaljujući jedinstvenoj atmosferi pećine. Procenat ugljen-dioksida je prilično visok, 12 puta veći od vazduha koji napolju, a vlažnost je 95%: idealni uslovi za lako disanje!

 

Bez obzira na godišnje doba, temperatura vazduha u pećini je 22–23 °C. Pećinu Damlataš možete posetiti svakog dana između 9:00 i 17:00.

Plivajte u hladnim vodama kanjona Sapadere

Sapadere kanjon je pravi dragulj sa svojim kaskadnim vodopadima i zelenim šumama. Međutim, voda je ledeno hladna bez obzira na godišnje doba! Ipak, ako ste dovoljno hrabri, zaronite i uživajte u predivnom prirodnom krajoliku. Sapadere se nalazi na 40 min od Alanje.

Posetite drvene kuće u Ehmedeku

Ehmedek je nekada bio naselje u kome su Turci živeli za vreme vladavine Seldžuka i Otomanskog carstva. Posle kratke šetnje od zamka Alanje, stare drvene kuće počinju da se pojavljuju na ulicama gde možete posetiti i Ehmedek zamak i džamiju Sulejmanije.

 

Tu je i bedesten, pijaca, možete kupiti tradicionalne suvenire, kao i mauzolej iz 13. veka pod nazivom Akšebe Turbesi gde se možete moliti ili poželeti želju.

Restorani u Alanji 

A kada ogladnite zaputite se u neki od sledećih restorana:

Iskele Sofrası

Na kratkoj šetnji od luke Alanje, nalazi se restoran koji vode tri generacije iste porodice koje vole tradicionalnu hranu.. Rezervišite svoj sto unapred da biste probali meze meni, od kojih je jedan girit ezmesi – kaša napravljena od feta sira, maslinovog ulja i oraha.

 

Kuzu guvec, njihov ukusni jagnjeći lonac, takođe je sjajan. Ne zaboravite da naručite rakı, omiljeni lokalni alkohol. Restoran je otvoren do 1 ujutru.

Kaleici Meihanesi

Restoran nudi impresivan izbor jela od školjki i ribe, kao i 30 vrsta meze tanjira neposredno iznad luke. Restoran se nalazi na obali i ima tradicionalni turski koncept meihane (taverne) sa udobnom dekoracijom. Otvara se posle 16 časova.

Bistro Floid

U centru grada, u renoviranoj kući koja je nekada pripadala porodici iz Otomanskog carstva, nalazi se jedno od najpopularnijih mesta za obedovanje i druženje u Alanji. Na meniju su jela turske i evropske kuhinje. Naručite čašu hladnog rozea i uživajte svim čulima.

Noćni život i barovi Alanije

A kada sunce zađe… 

Plešite uz živu muziku u Ski Lounge baru

Klub na više spratova u koji izlazi i domaće stanovništvo i stranci mesto je gde možete da slušate laganu muziku u ranim noćnim satima. Ski Lounge Bar se posle ponoći pretvara u mešavinu hausa i kluba. Neke večeri možete plesati uz živu muziku posle 22h.

Klub Letnja bašta

Ako želite da igrate do izlaska sunca, ovo je mesto za vas. Najbolja diskoteka na otvorenom u zemlji, Club Summer Garden je izuzetno popularno mesto. Postoji spektakularna muzika i scenski nastupi u kojima možete uživati!

Havana Club

Omiljeno mesto za žurke, koje lokalci obožavaju. Havana može da primi do 1000 posetilaca. DJ programi se razlikuju, ali uglavnom sviraju mešavinu R&B, turskih pop hitova, tehna i klupske muzik. 

Crazy Horse

Ako želite da jedete suši, ovo je mesto za vas! Na meniju su i specijaliteti latinske kuhinje. Nakon večere, restoran se pretvara u pravo mesto za žurke sa puno mladih. Bar je otvoren do 03h ujutru.

Queen’s garden 

Ako želite da plešete, možete se uputiti u Kraljičin vrt. Samo pratite muziku iz centra grada i stići ćete tamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *