Znate li ko je najpoznatiji srpski tajni agent svih vremena?

Često se može čuti da je čuveni Ijan Fleming prilikom kreiranja lika još čuvenijeg filmskog tajnog agenta, Džejmsa Bonda imao kao uzor jednog od najpoznatijih srpskih obaveštajaca.

U pitanju je Dušan Popov, poznat kao Duško, koji je u toku Drugog svetskog rata bio i jugoslovenski i tajni agent britanske tajne službe MI 6.

A Tricikl je bilo njegovo tajno ime i ostao je upamćen po svojoj izuzetnoj sposobnosti, te je bio učesnik mnogih izuzetno značajnih tajnih operacija.

Ko je Dušan Popov?

Rođen je u Titelu 10. jula 1912. godine, a njegova porodica se bavila trgovinom. Zahvaljujući odličnom očevom materijalnom stanju, Dušan Popov se školovao i u inostranstvu.

Baš zato što je u Parizu završio srednju školu, a u Engleskoj bio u internatu, savladao je ne samo engleski, nego i francuski i nemački jezik.

Vrlo je rano počeo da se angažuje u patriotskom smislu, a 1940. godine je zvanično postao tajni agent britanske službe MI 6.

Ostalo je zabeleženo da ja uzeo učešće u nekim od najznačajnijih tajnih akcija, pa čak i u onoj koja je vezana za napad na Perl Harbor.

Nakon što je Drugi svetski rat završen, Dušan Popov je prestao da se bavi špijuniranjem, odnosno obaveštajnim radom aktivno i preminuo je 10. avgusta 1981. godine.

Postoje indicije da je upravo njegov lik i delo koristio i Fleming, koji je zaslužan za stvaranje najpoznatijeg filmskog tajnog agenta.

Špijuniranje danas

Uz korišćenje brojnih savremenih tehnologija, čini se da je u današnje vreme špijuniranje mnogo lakše. Dovoljno je koristiti različite mobilne aplikacije i uređaje za špijuniranje, a među kojima su svakako najpoznatiji takozvani GSM prisluškivači, odnosno uređaji koji se koriste za GPS satelitsko praćenje i drugi.

Čini se da u današnje vreme niko nije zaštićen od prisluškivanja, a posebno je u novije vreme poznato korišćenje uređaja za špijuniranje u okviru poslovnih sastanaka.

Srećom, te postoji rešenje i za takve neprijatnosti.

Takozvani ometači signala su uređaji koji spadaju među trenutno najtraženije na tržištu. A njihova svrha je izuzetno značajna za bezbednost, jer funkcionišu po principu ometanja prenosa podataka između uređaja za špijuniranje, te na taj način sprečavaju odliv poverljivih informacija.

Reč je o praktično nevidljivim uređajima, pošto mogu vrlo lako da budu kamuflirani, a istovremeno da vrše funkciju za koju su i namenjeni.

Ukoliko su u nekom prostoru postavljeni ometači signala, to će sprečiti funkcionisanje uređaja za špijuniranje na prvom mestu, ali i korišćenje mobilnih telefona i tableta, kao i mnogih drugih sličnih uređaja. Isto tako, ometači signala imaju za cilj da spreče praćenje lokatora, zatim GPS navigacije i korišćenje kamera za video nadzor, odnosno špijunskih kamera i funkcionisanje druge špijunske opreme.

Jednostavno bi bilo reći da ukoliko se u nekom prostoru nalaze ometači signala, on se definitivno može smatrati bezbednim za razgovor i uopšteno za vršenje uobičajenih radnji.

Sve češće se nadležni u kompanijama odlučuju za ugradnju ovih uređaja, jer to ima mnogo prednosti.

Iako nije u pitanju malo finansijsko ulaganje, činjenica je da ometači signala omogućuju svim zaposlenima da nesmetano funkcionišu u okviru konkretne kompanije. U principu mogu sasvim bezbedno da komuniciraju i među sobom i sa poslovnim partnerima, te da uopšte ne brinu da li su određene informacije dospele tamo gde ne bi trebalo da dospeju.

Definitivno ometači signala nude brojne benefite, koje bi svakako trebalo maksimalno iskoristiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *