Studentski dom – životna škola

Među svim studentima vlada mišljenje da ako nisi živeo u studentskom domu, onda ne znaš šta je pravi studentski život.

Brzo se zaborave neprospavane noći zbog učenja, smišljanje strategija za polaganje ispita, korišćenje raznih mutnih radnji da bi se dobila prelazna ocena, učenje iz skripti, korišćenje bubice, puškice i druga prepisivanja, ali život u studentskom domu ostaje uvek u sećanju. A kako izgleda u jednom gradu studenata znaju svi oni koji su makar kratko živeli u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Popularni “Studenjak” nastao je 1951. godine na Novom Beogradu i prestavlja najveći dom za smeštaj studenata na Balkanu. Nekada je uobičajena pojava bila da u svakoj sobi živi po jedan ilegalac, ali je danas to retko. Kada su njegove kapije otvorene, preko više od 65 godina, doseljavalli su se studenti ne samo iz SFRJ, već iz inostranstva. I danas su inostrani studenti glavni stanovnici Studenjaka.

Uspomena i priča iz doma nikad kraja, ali nije lako opisati osećaj kada delite sobu od 16 kvadrata sa potpunim neznancem. Neko ima tu sreću da živi sa poznanikom ili možda prijateljom iz svog mesta, a neko upravo u toj sobi upozna prijatelja za ceo život. Iako je pre pola veka bilo normalno da se deli jedno kupatilo i da se zahvaljujući jednom bonu kupate dva puta nedeljno, danas svaka soba u Studentskom gradu ima svoje kupatilo. Jedino što može da bude problem svakako je topla voda koje nema cele noći, već isključivo od 7h ujutru do 21h.

Moderno vreme učinilo je da danas svaka soba ima mogućnost korišćenja internet, a pored čajne kuhinje, dvokrevetne sobe imaju i terasu, pa se često jutarnja kafa pila uz društvo golubova i trač partiju sa cimerom.

Iako je nekada bilo normalno da se u trokrevetnim sobama nađe i ilegalac gratis, danas je to jako retko, jer su pravila stroža, baš kao i sama kontrola.

Studenjak – drugi dom mnogih studenata

Ne zove se slučajno najveći dom studenata na našim prostorima Studentski grad, jer on zapravo to i jeste. Ima četiri bloka sa po dva paviljona i može da primi više od 5 000 studenata. Studenti ne moraju da mrdnu dalje od popularne plave kapije Studenjaka, jer sve imaju tu. Male čitaonice u okviru bloka, veliku centralnu čitaonicu, mezu, prodavnice mešovite robe u svakom bloku, fotokopirnicu, frizera, perionice, kao i poliklinku, sportske terene, teretanu, bioskop, poštu, dom kulture sa letnjom pozornicom gde tokom leta nastupaju mnogi bendovi rok, džez, kao i pop muzike. Čuvene klupice često su mesto okupljanja, pa u letnjem periodu vrve od buke i velikog broja studenata, a za one koji vole noćni provod tu je i studentska diskoteka, popularna “Menzoteka”.

Pored studenjaka u Beogradu postoji još nekoliko studentskih domova. U nekim su samo devojke, neki domovi imaju spratna kupatila, neki razdvojene kule za student i studentkinje, ali u svakom slučaju, iako vladaju predrasude o životu u domu, jedno je sigurno ne znaš šta je pravi studentski život ako nisi jeo u studentskoj menzi, čekao u redu da uzmeš obrok, jedo bečku šniclu i prebranac i sreću i radost delio sa prijateljima iz doma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *