Što je sigurno, sigurno je!

Čini se da nam se smeši dugo i toplo leto, ali to ne znači da će vrlo brzo doći ponovo oni hladni zimski dani. Nogi ni ne razmišljaju o zimskim danima niti o zimi dok za to ne dođe vreme, a oni koji imaju centralno grejanje o zimi uvek razmišljaju kada im stigne račun za infostan, jer bilo da je leto ili zima, cena grejanja je ista.

Međutim, svake godine pred početak zime, tamo negde u oktobru sa početkom grejne sezone počinje da muči isto pitanje. Kako manje platiti grejanje? Koji način grejanja je najispltiv i kako što manje potrošiti struje, ukoliko je grejanje na struju u pitanju?

O mukama koje grejanje iz godine u godinu donosi najbolje svedoče oni kojima se računi sve više povećavaju, a oni za to nemaju nikakva rešenja. Ali, mukama može da bude kraj, ako se na vreme raspitate koji su to najekonomičniji načini grejanja, a ujedno i najefikasniji.

U Srbiji najveći broj stanoviništva se i dalje greje na drva i gas. Da li zbog toga što je ovo najsigurniji način za ogrev ili zato što je najisplativiji ne zna se pouzdano, ali sigurno je da sa drvima i ugljem nema greške.

Uvek će biti toplo, jedino ako ponestane količina. Svakako, pošto drva i ugalj idu jedno sa drugim, naši građani ih najčešće kombinuju, jer im se tako najviše isplati. E sada, iako se više isplati grejanje na drva i ugalj nego na struju, nedostataka i kod ovog načina grejanja ima, jer ne možete ceo stambeni objekat ugrejati zahvaljujući ovim derivatima izuzev ako ne ukombinujete sa savremenim uređajima za grejanje kao što je parno grejanje.

Toplotne pumpe – ekonomičan i efikasan način grejanja, ali i hlađenja!

Međutim, da biste rešili problem zagrevanja doma ili poslovnog prostora u toku zime sve što vam je potrebno jesu toplotne pumpe. I ne zaboravite, toplotne pumpe su efikasane za zagrevanje prostora zimi, ali i za hlađenje stana ili kancelarije leti.

Upravo zvog svoje dvostruke funkcije sve su popularnije u Srbiji, a osim što su ekonomične, toplotne pumpe su i veoma štedljive. Ako niste znali, toplotne pumpe koriste 20% električne energije kao svoj izvor energije, a preostalih 80% snabdevaju iz prirodnih izvora kao što su podzemne vode, zemlja ili vazduh.

Upravo zahvaljujući ovakvom načinu snabdevanja energijom, toplotne pumpe su veoma isplative, a zadovoljavaju i važne kritetijume ekološke zaštite. Naime, toplotne pumpe ne emituju nikakve štetne supstance, a napajjau se isključivo iz prirodnih izvora.

Kada se toplotne pumpe koriste za hlađenje u letnjem periodu, one rade po principu izbacivanja toplog vazduha iz prostorije u spošljašnju sredinu. Na ovaj način u vašem domu ili kancelariji ostaje hlediji vazduh, a vi na potpuno prirodan način dobijate hladan prostor.

Zbog svoje efikasnosti i priodnih izvora energije, toplotne pumpe su u mnogim evropskim zemljima glavni način grejanja, ali i hlađenja, zato se na vreme raspitajte koji su to benefiti koji prodavci toplotnih pumpi nde, jer ovakav način grejanja i hlađenja se višestruko isplati, a samim tim je i mnogo efikasniji i zdraviji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *