Šta poneti za čitanje na more?

Leto je stiglo i većina nas danima, sa čežnjom posmatra stranice na kalendaru, brojeći preostale kućice sa datumima i računajući koliko je još ostalo do dugo očekivanog letnjeg odmora.

Dok pravimo planove za odmor, gde god da nameravamo da provedemo, u glavi prelistavamo spisak stvari koje treba da ponesemo sa sobom, nekih koje su nam neophodne i onih koje želimo da imamo na planiranoj destinaciji kako bi nam ulepšale ili upotpunile provod ili period dokolice. Iako se možda ne nalazi pri vrhu spiska po stepenu prioriteta, ipak bi bilo lepo da se na njemu, a kasnije i u vašoj torbi ili rancu nađe i bar jedna knjiga, kojom ćete uz jutarnju kafu započeti ili nakon kupanja i sunčanja završiti svoj dan, opustiti se ,osvežiti i obogatiti svoj um nekim novim, interesantnim sadržajem. 

Ukoliko vam ovaj predlog zvuči primamljivo, ali nemate jasnu ideju koja bi to knjiga mogla da bude, u nastavku teksta ćemo vam preporučiti neka od dela koja možete pronaći u domaćim knjižarama.

Knjige Vladete Jerotića

Vladeta Jerotić je bio srpski neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof i član SANU, a do najširih masa dospeo je kao književnik. Sve svoje savete, misli i zapažanja, preneo je na stranice svojih knjiga, među kojima su najpoznatije O bolesti, O porodici, i Agape. Nećete pogrešiti ako se odlučite i za bilo koji drugi od njegovih naslova, što je preporuka što za more, tako i inače, jer svaki ljubitelj knjige i pisane reči trebalo bi da pročita bar jedan naslov Vladete Jerotića.  

 

Život je roman

Poslednje delo Gijoma Musoa, izdato 2020. godine, oduševilo je čitaoce širom sveta i ubraja se i u jedno od najprodavanijih i kod nas. Roman prati dve paralelene priče od kojih je svaka potresna na svoj način. Na jednoj strani sveta lslavnoj spisateljici oteta je ćerka, dok na drugoj talentovani pisac, bez volje za životom, pokušava da izleči svoje slomljeno srce. Način na koji će sudbina povezati dvoje junaka držaće vas prikovanim do kraja ove misteriozne priče. Inače, dela ovog francuskog autora su do sada prodata u više od 18 miliona prmeraka i prevedena na vie od 30 jezika.

 

Čiča Gorio

Kada su u pitanju klasici, Čiča Gorio je svakako jedan od njih. Čiča Gorio se fokusira na jednog mladića iz francuskih provincija, Eudžina de Rastinjaka, koji se upravo nastanio u Parizu i namerava da postane advokat. Želi da se brzo popne na društvenoj lestvici, a njegova nestrpljivost za novcem, statusom i moći ubrzo ga tera da raskrsti sa jednim osiromašenim ocem dve ćerke (stari Gorio) koji im nesebično posvećuje svoje preostalo vreme. Od raskošno ukrašenih pariskih salona do bedlama koji vlada u siromašnim konacima, rezultat ovog ukrštanja staza je uzbudljivi sudar realnosti i iluzije, mladosti i starosti, nemilosrdne sebičnosti i nesebične predanosti, a sve se dešavalo u samom srcu turbulentnog Pariza 1819. godine

Lovac na zmajeve

Debitantski roman Haleda Hoseinija bavi se prijateljstvom dva dečaka i pričom o dalekoj kulturi, propoveda o okrutnosti i iskupljenju, predstavlja svojevrsnu intimnu istoriju o porodici, izdaji i spasenju. Pripovedač kao dečak sazreva tokom poslednjih mirnih dana u Avganistanu, pre početka revolucije i intervencije sovjetskih trupa koja je potom usledila, mada politički događaji predstavljaju samo jedan segment ukupne priče. Roman na živopisan način podseća na sudbinu jednog naroda, i iako su pojedini delovi Lovca na zmajeve surovi i teški, ipak je u pitanju knjiga koja odiše ljubavlju.

 

Knjige Irvin Jaloma

Irvin Jalom je psihoterapeut i pisac, a najbolje od njegovog pisanja dešava se u toj pojačanoj zoni u kojoj se čini da emocije pucaju jer dvoje ljudi održavaju autentičan kontakt, zapravo „tu” jedno sa drugim – kao najbolji, trenuci koji menjaju život u psihoterapiji.

Njegove knjige zadiru pravo u dušu i okupiraju misli tako da nećete pogrešiti ako sa sobom na odmor ponesete neki od naslova Irvina Jaloma.  

 

Ubiti pticu rugalicu

U ovom nezaboravnom delu, autorka Harper Li veoma vešto, na svojevrstan i veoma duhovit način, iznosi kritiku klasnih i rasnih predrasuda i podela u američkom društvu toko tridesetih godina dvadestog veka. Priča nam je predstavljena kroz oči šestogodišnje devojčice i prati advokata Atikusa Finča, koji brani crnca optuženog za silovanje bele žene. Radnja romana dešava se u okrugu  Mejkom, sredini za koju su karakterisitčni nasilje i licemerje, pa će se Finčova moralna snaga naći na posebnom ispitu. 

Životinjska farma

Delo koje je sa 1984 Džordžu Orvelu donelo status klasika, predstavlja distopijsku i alegorijsku novelu, najmanje obimnu od prethodno ponuđenih dela, knjigu koja se čita veoma brzo, moglo bi se reći jedna od onih koju prelazimo u dahu. Životinjska farma je zapravo uvrnuta basna koja nam kroz mnoštvo lucidnosti i metafora ukazuje na poražavajuće posledice bilo koje diktature. Životinje se u ovoj knjizi oslobađaju svojih ljudski vlasnika, da bi potom postale tirani poput njih ili možda čak i gori.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *