Saznaj zašto su pop figure omiljene među kolekcionarima

Sakupljanje različitih predmeta oduvek je bio hobi i zanimacija mnogih ljudi, različitih generacija i uzrasta. Od poštanskih marki, znački, preko salveta i sličica, sve do nekih retkih predmeta i umetničkih dela. Jedan od omiljenih izbora jesu i pop figure koje svim sakupljačima mnogo znače.

Posebna vrsta hobija

Osoba koja je kolekcionar ulaže veliki trud i napor da dođe do željenog predmeta, a to podrazumeva i veliko strpljenje jer je ponekad potrebno vreme da bi se došlo do cilja. U današnjem vremenu – eri interneta i brze i jednostavne povezanosti između ljudi širom sveta, ovaj hobi je umnogome olakšan. Kolekcionari se često međusobno poznaju ili bar jednostavno povezuju, deleći svoju strast prema sakupljanju i ljubav prema artiklima koje čuvaju u svojoj kolekciji, spremni da izdvoje novca koliko je potrebno za predmet koji im nedostaje. Tako, na primer, retki primerci pop figura, zbog svoje unikatnosti, dostižu i veoma visoku cenu, te neke staju i do nekoliko hiljada dolara.

Izbor savremenog doba

Otkad su se pojavile, funko pop figure su stekle veliku popularnost zbog svog specifičnog dizajna, dimenzija i oblika, ali najpre zbog toga šta predstavljaju. Naime, one se prave od jedne vrste plastike i u različitim veličinama, na primer od 5 do 25 cm, a kako dolaze u specijalizovanim kutijama, lako se mogu čuvati. Njima su predstavljeni imaginarni likovi iz sveta pop kulture, obično junaci filmova, serija, stripova, knjiga ili pak igrica. Takođe, ponekad su to i sportisti ili neke druge stvarne ličnosti. Njihova specifičnost ogleda se u tome što imaju veliku glavu i posebno naglašene oči, te su svojim dizajnom prepoznatljive u celom svetu. Ipak, one se mogu razlikovati po tome da li imaju sjaj, da li su crno-bele ili u boji, kao i po nekim drugim pojedinostima serijala.

Obeležje jednog vremena

Pop figurama se otelotvoruju likovi, često iz sveta mašte, koji su mnogim generacijama bili od velikog značaja. Superjunaci iz crtanih ili igranih filmova i serija, kao i oni iz sveta književnosti, vrlo su važni posebno tokom odrastanja jer se sa njima identifikujemo, oni su nam uzori i prosto delimo njihove vrednosti. Stoga se na taj način pop figurama može obeležiti i neko posebno vreme, kao što su ga obeležili određeni sadržaji u kulturi datog vremena. One za same kolekcionare imaju veliku vrednost, pre svega emotivnu, nešto što oni rado kupuju i brižljivo čuvaju.

Veliki asortiman

Postoji na hiljade različitih pop figura, ali su neke teme naročito aktuelne. Na primer mnogi žele da imaju baš one koje se odnose na serijal Gospodar prstenova, koje su u vezi sa animama, likom Betmena, Diznijevim filmovima, likovima iz filmova o Hariju Poteru, Marvelovim junacima ili nekim drugim herojima. Njihove se dimenzije razlikuju, neke su serije veoma retke, ali pravi ljubitelji pop figura uvek znaju koja ima prioritet pri sledećoj kupovini.

Kako nabaviti?

Uobičajeno sakupljači sami tragaju za figurama koje im nedostaju u zbirci, premda uvek možemo jednog ljubitelja iznenaditi pop figurom za koju smatramo da mu nedostaje. One se mogu kupiti u brojnim knjižarama, prodavnicama igračaka, preko interneta, posebno preko stranica specijalizovanih radnji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *