Razlozi za kupovinu zastave republike Srbije

Pre nego što počnete da razmišljate o tome da kupite zastavu Republike Srbije, prvo i osnovno što morate znati jeste da su fizičkim licima isključivo dozvoljene takozvane narodne zastave. 

Ukratko, narodna zastava Srbije je potpuno ista kao i državna, ali ne sadrži grb. Takvu zastavu ima pravo da istakne bilo koji pojedinac kako na svojoj firmi, tako isto i na svojoj kući i, te da je koristi prilikom dočeka sportista, na svadbama i u drugim događajima i to naravno na primer način. 

Zastava Srbije – cena

Uzevši u obzir da je u pitanju zastava Srbije koje je namenjena pojedincima, to se ona uglavnom izrađuje od nekih jeftinih materijala, tako da je njena cena značajno niža u odnosu na cenu zastave koja je namenjena državnim institucijama i karakteriše se kao državna zastava Srbije. Cena u tom slučaju može ići i do nekoliko desetina, pa i stotina hiljada dinara. Naravno, sve zavisi od toga kakav je rad u pitanju, odnosno koji je materijal tačno korišćen za izradu takve zastave i naravno koje su njene dimenzije. 

Ipak, kada su u pitanju takozvane narodne ili zastave koje su na raspolaganju fizičkim licima, one koštaju od par stotina dinara, pa do nekoliko hiljada, što u velikoj meri najpre zavisi od razmere, jer je dobro poznato da zastave većih dimenzija moraju biti izrađivane po narudžbini, što svakako ima uticaja i na njihovu cenu. 

Kako se ponašati prema zastavi? 

U principu je potpuno svejedno da li je u pitanju zastava Srbije koja je namenjena isključivo državnim institucijama ili je u pitanju ona, koji imaju pravo da koriste i pojedinci, jer zakon vrlo jasno navodi da je u pitanju državni simbol i tako ga tretira. A to znači da se prema njemu treba ponašati u skladu sa odredbama ustava, te sa puno poštovanja. Primera radi, kada je u pitanju državna zastava Srbije, cena joj se nesumljivo razlikuje u velikoj meri u odnosu na takozvanu narodnu zastavu, ali bi trebalo da se razlikuje i način isticanja. Naime, mnoge državne institucije o tome i ne vode mnogo računa, pa se ne tako retko događa da zastava izgleda kao da je potpuno neprimereno istaknuta. Zato je vrlo važno da se vodi računa o tome da jarboli budu pažljivo montirani i da na njima zastava bude istaknuta na pravilan način. 

Podrazumeva se da postoje odredbe zakona, odnosno ustava Republike Srbije, koje se odnose i na vreme isticanja državne zastave. U tom smislu samo u periodu dok traje obdanica bi trebalo da se ističe zastava, a da se skida tokom noći i ukoliko su prisutni loši vremenski uslovi. Naravno da je neprimereno odnošenje prema zastavi kažnjivo zakonom. 

Trebalo bi takođe voditi računa i o tome da zastava Srbije ne sme biti korišćena u neprimerenim situacijama, odnosno da se ne sme koristiti na primer kao prekrivač za sto ili da se njom prekrije vozilo. To se odnosi i na državnu i na narodnu zastavu. Takođe, podrazumeva se da ona ne sme biti korišćena kao prostirka, zatim kao otirač za noge ili bilo koja vrsta podmetača, te ne bi trebalo da bude izložena na takav način, da dodiruje tlo. 

Svakako se odredbe ustava odnose i na jednu i na drugu vrstu zastave, te se podrazumeva da ne bi trebalo da cena zastave Srbije bude primarna, već odnos prema tom vrlo važno državnom simbolu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *