Putovanje autobusom do Štutgrata

 

Glavni grad nemačke pokrajne Baden-Virtemberg, Štutgrat je šesti po veličini u Nemačkoj a broji oko 609 000 stanovnika. Iako se naziv grada izgovara različito na drugim jezicima i dijalektima, naziv grada je nasto od spajanjem reči „stutte“ koja se prevodi kao „kobila“ i reči „gart“ što označava „grad“.  

Posebnu atrakciju predstavlja njegov položaj jer se nalazi u jednoj od najvećih vinogradarskih zona u Nemačkoj. Iako je područje bilo i značajno pre osnivanja grada pod nama poznatim nazivom, smatra se da je ono osnovano oko 950 godine. Stari dvorac u Študgartu svedoči o postanku grada i datira od godine osnivanja samog grada. Danas grad Štutgart privlači pažnju turista iz različitih delova sveta bogatim i cenjenim kulturnim sadržajima kao što je svetski priznati balet, opera i filharmonija. Zanimljiva je i specifična organizacija grada jer ga odlikuje veća zelena površina u odnosu na njegov urbanizovani prostor. Za ljubitelje prirode nudi najveći kompleks botaničke bašte i zoološkog vrta u Evropi. Naziv kompleksa je Vilhelma. Ljubitelji istorije pažnju mogu usmeriti na Virtemberški državni muzej koji je smešten u jednoj od najstarijih objekata u gradu a nudi uvid u istoriju svoje oblasti sa početkom od kamenog doba. Veliku pažnju turista prisvaja i Muzej Mercedes Benc. Uz bogatu kulturološko nasleđe, atrakciju predstavljaju godišnje mnogobrojne manifestacije, kao što su Folksfest, Božićni sajam, Hamburški riblji sajam, Letnji festival itd. 

Za kretalje kroz grad, veoma zgodno sredstva su autobusi i podzemna železnica. Za dolazak u grad, najčešći izbor su autobusi. Posebno kada je reč o polasku iz Srbije. Kada je mesto polaska glavni grad Srbije, Beograd, potrebno je 18 časova vožnje da bi se prešlo 1300 km razdaljine do Štutgarta. 

Autobuska karta do Štutgarta

Cena karte za ovu razdaljinu umnoogme zavisi od prevoznika koji je izabran i mesta polaska. Za Beograd Štutgart autobus, cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi oko 9000 RSD dok ako je polazak iz Kragujevca, cena je oko 8 000 RSD. U slučaju da je unapred poznato koji dani će se provesti u ovom mestu moguće obezbediti kartu unapred za željeni datum. Prednost ove opcije su česte akcije za rane kupovine karata koje imaju mnogi prevoznici i turističke agencije. Neretko se organizacija sporvodi putem intreneta što ima značajne prednosti pri poređenju cena i uslova putovanja ali je veoma važno proveriti i koji od ponuđenih prevoznika ima najbližu stanicu mestu stanovanja. Svakodnevne linije iz različitih delova Srbije značajno olakšavaju ovu problematiku, pritom agencije su voljne da prilagode stajališta na ruti sa blagim odstupanjem od redovne rute kako bi izašle u susret putnicima. Ova opcija je veoma značajno jer smanjuje broj presedanja što često može značajno uticati na dužinu puta i veoma zamara putnike. Kada je reč o turističkim putovanjima a datum povratka je planiran, korisno bi bilo iskoristiti ponudu kupovine i povratne karte odmah jer u tom slučaju se njena cena značajno snižava. Pripadnost određenim kategorijama može isto uticati na cenu karte pa u zavisnosti od uslova poslovanja ako kartu kupuje student, penzioner i neko iz nekih drugih specifičnih kategorija, može se ostavriti dodatni popust na cenu karte. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *