Poslovi koje možete da obavljate bez završenog fakulteta

Danas je jedan od glavnih problema u Srbiji velika nezaposlenost. Razlozi za to su mnogostruki. Ali, ako izuzmemo loše ekonomsko stanje naše zemlje, možemo reći da je drugi problem u samim ljudima. Naime, najčešći izgovori su nezavršen fakultet i nedovoljno radnog iskustva. E, pa postoje poslovi koji su i kod nas i u inostranstvu prilično dobro plaćeni, a ne zahtevaju fakultetsku diplomu. U nastavku pročitajte o kojim zanimanjima je reč.

Čuvanje dece

Živimo u dobu kada mnogima posao uskraćuje da provode vreme sa porodicom i decom. Upravo zbog toga je danas posebno traženo zanimanje dadilje. Naime, kako su roditelji sve duže na poslu, javlja se potreba da neko drugi bude sa njihovom decom dok su oni odsutno. Zbog toga je jedno od posebno traženih zanimanja upravo dadilja.

Naime, za čuvanje dece vam nije potrebna često nikakva diploma. Jedino je važno da imate razvijen osećaj za druženje sa decom i njihovo čuvanje. Najčešće je to urođena osobina i zato ako je posedujete sigurno ćete moći da je iskoristite, a da vam se to pritom i dobro plati. Naime, ovakav posao često zahteva šest do osam sati angažovanja, pri čemu možete zaraditi minimum prosečnu platu. Pri tome, ukoliko vaš posao zahteva i spremanje kuće i obroka, to se dodatno plaća.

Zato, ukoliko volite decu i ona vole vas, ovo je posao za vas. Pre svega, ovakav posao će biti i uživanje za vas, posebno ako nađete porodicu koja vam odgovara.

Fizički radnici

Iako možda na prvi pogled izgleda nemoguće, obavljanje fizičkih poslova može biti prilično dobor plaćen. Na primer, ukoliko imate iskustva u upravljanju mašine za rad na visinama, sigurno ćete naći poslodavca koji će vas dobro platiti. Naime, mašine za rad na visinama zahtevaju odgovorno rukovanje, jer svaki nedostatak pažnje može dovesti do ozbiljnih posledica. Upravo ovoga su svesni i poslodavci i zbog toga nije neuobičajeno da se posao upravljanja mašine za rad na visinama plaća dobro.

Pored ovog posla, kod nas su traženi i bageristi i vozači viljuškara. Upravo zbog toga, radnici koji imaju iskustva sa ovim mašinama su dobro plaćeni. A ukoliko nemate iskustvo sa ovakvim mašinama postoje brojne obuke koje vam mogu omogućiti da steknete odgovarajuće iskustvo. Zato ako nemate posao, možete proći neku obuku, a sigurni smo da ćete vrlo brzo naći poslodavca koji će ceniti vaš rad.

Zanati

Zanati sve više umiru u Srbiji. Danas je teško pronaći dobrog obućara, časovničara, itd. A zašto vi upravo ne biste iskoristili šansu i učinili da neki zanat ne nestane, a pritom možete od toga pristojno živeti. Ukoliko imate smisla za fine radove i kreativni ste, možete uz puno truda postati dobar majstor. A ako ste dobar majstor, kupci će vas sigurno pronaći i ceniti vaš trud.

Biti uspešan u nekom zanatu znači da ga radite iz ljubavi. A ukoliko ga dovoljno kvalitetno obavljate, sigurno ćete brzo moći da se probijete do mušterija. Dobra strana ovog posla je što možete biti sam svoj gazda. Što znači da svoje vreme možete organizovati prema sebi i svojoj porodici. A morate priznati da takav luksuz je danas zlata vredan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *