Pametni telefoni za pametnu sigurnost u kući

Koristeći pametni telefon i odgovarajuću aplikaciju, postalo je moguće kontrolisati brave na vratima vašeg doma, senzorska svetla, termostate, kosačice, video nadzor koji ste postavili, pa čak i hranilice za kućne ljubimce.

Postalo je takođe jednostavno, i relativno finansijski dostupno, nadgledati svoj dom bez obzira gde se na svetu nalazite. Pametni bezbednosni i alarmni sistemi su vrlo prilagodljivi svakom korisniku, i dostupni koliko i uradi sam alarmni sistem, ili profesionalna instalacija i monitoring.

U zavisnosti od vaših potreba možete da birate da li želite sami da nadgledate situaciju u vašoj kući, ili ćete izdvojiti mesećno neki novac i prepusti stvar profesionalcima., koji su u obavezi da pozovu policiju i vatrogasce u slučaj da vam se alarmni sistem aktivira. Kakvu opremu odabrati? Ukoliko ne plaćate profesionalce da procene situaciju i daju svoje predloge, morate se dobro informisati. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Kamere, senzori i druge komponente

Pametni bezbednosni sistem se povezuje na bežični internet, tako da možete da nadgledate i kontrolišete uređaje koristeći telefon i odgovarajuću aplikaciju. Najstandardnija oprema se sastoji  iz nekoliko senzora, koje postavljate na prozore i vrata, detektora kretanja i uređaja koji je povezan i komunicira sa svim ovim uređajima, preko internet konekcije.

Na standardan paket moguće je naravno kupiti senzore za svaki prozor i svaka vrata. Kamere za video nadzor u kući i van nje, svetla sa senzorima pokreta, senzore za dim, ugljen monoksid i vodu, brave na vratima i garažna vrata – sve su to komponente koje će vaš alarmni sistem učini snažnijim i kompleksnijim. Pitanje je samo treba li vam sve to.

Aplikacija

Svaki pametni sigurnosni sistem nudi komponente koje funkcionišu zajedno, i koje je moguće u potpunosti prilagoditi sopstvenim potrebama. Na primer, možete podesiti i aktivirati pravilo da se svetlo pali kada se detektuje kretanje, da se vrata otključaju ukoliko se u kući uključi alarmni sistem za dim, ili da kamera počne da snima video kada se bilo koji senzor aktivira. Neki sistemi skladište snimke na SD karticu, a neki ih šalju na platforme koje su vam dostupne samo pomoću internet konekcije.

Lokalno sačuvan video je dobra opcija za one koji rade na budžetu i sve rade sami. Jedino treba biti pažljiv i ne izbrisati snimak koji vam je potreban.  Skladištenje podataka u virtualnom svetu je lakše, i svi snimci su vam zauvek dostpni. Ukoliko naravno imate novca da kupite dodatne megabajte kako bi sačuvali sve snimljeno.

Pametni telefon praktično postaje vaš komandni centar, iz kojeg je moguće uključiti i iključiti bilo šta, stvoriti pravila, izbrisati komponente koje vam ne trebaju i na koji vam stižu obaveštenja kada se alarmni sistem aktivira.

Većina aplikacija vam nudi i opcije za gledanje video snimaka i uživo, i onih koji su snimljeni, otključavanje i zaključavanje vrata a neke aplikacije imaju čak i opciju da isključe alarmni sistem ukoliko se vi približavate kući, koristeći opciju lociranja vašeg mobilnog uređaja.

Uradi sam ili traži pomoć?

Postaviti alarmni sistem samostalno, pomoću neke od platformi kao što su Abode, iSmartAlarm, Simpli Safe i SkylinkNet, je idealna opcija za sve nas koji smo na budžetu. Ove platforme vam štede gomilu novca koji biste potrošili na instalaciju i pretplatu. Na drugoj strani je ADT Pulse, najskuplji alarmni sistem koji možete kontrolisati aplikacijom.

Za njegovo instaliranje je potrebna pomoć profesionalaca, i on vam nudi sve moguće i nemoguće opcije, kojih možete da se setite. A što se tiče profesionalaca, preporuka je firma ProCar Security koja je sa višegodišnjim iskustvom u poslu razvila pravi odnos sa svojim klijentima koji se temelji na uzajamnom poverenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *