Najlepša mesta i plaže u Turskoj

Transkontinentana zemlja Turska, geografski proteže se na dva kontinenta: Aziju i Evropu. Azijski deo države zauzima oko 97% površine, a 3 % države pripada Evropi. Turska se na kopnu graniči sa osam država: Bugarskom, Grčkom, Jermenijom. Azerbejdžanom, Iranom, Irakom, Sirijom i Kiprom.

Turistički je zanimljiva jer se nalazi na obalama Crnog, Egejskog, Sredozemnog i Mramornog mora. I uvek je među prvima pri izboru za mesto letovanja. Zato ćemo se pozabaviti njenim najlepšim plažama, šta se tamo može videti, iskusiti, kakav je noćni život i, ono što mnoge najviše zanima, kakve su cene.

Zašto Turska?

Turska je najčešće broj jedan, zato što nudi ogroman broj odličnih letovališta, bilo da birate odgovarajuću plažu za svoju decu, ili želite da se valjano odmorite, relaksirate i uživate u miru i tišini, ali isto tako i u odličnom provodu, bilo istraživanjem kulturnih znamenitosti ili istraživanjem kafića, barova, diskoteka…

Predstavljamo vam najpopularnije plaže i letovališta u Turskoj:

Turska rivijera ili Tirkizna obala

Oulendiz je zaliv koji se nalazi na jugozapadnoj obali Turske i poznat je kao Turska rivijera (Tirkizna obala). Centralno mesto Tirkizne obale zauzima grad Antalija, koji mami svojim kulturno-istorijskim spomenicima, najznačajnijim Hadrijanova kapija.

Tirkizna obala je jedno od najlepših i najpopularnijih destinacija za letovanje u Turskoj jer ima kristalno čisto more neobične boje, mediteransku klimu, mnogobrojne plaže, planinske vence, razna arheološka nalazišta, bogatu i zanimljivu istoriju i prirodu koja se retko gde sreće. Kada god vam padne na pamet da posetite ovu destinaciju nećete se pokajati, jer su leta veoma topla, a zime blage.

Tirkizna obala se najčešće navodi kao najlepše mesto na svetu, zato verujte nam, morate barem jednom otići tamo i uživati u jedinstvenoj lepoti na zemlji.
Najpopularnija letovališta Tirkizne obale nalaze se u sklopu: Antalije, Alanje, Kemera, Bodruma, Beleka, Marmarisa, Patare i tako dalje.

Jedan deo Tirkizne obale naziva se Plava laguna, veoma interesantna i predivna, gotovo nestvarna. Kada pogledate fotografije ove plaže pomislićete da nije stvarna, da su u pitanju neki efekti, ali nije tako. Plava laguna je i te kako stvarna sa tom svojom predivnom bojom. Razlog za takvu čistu, kristalnu tirkiznu boju jeste činjenica da je ova plaža zaklonjena planinama, te zato uvek sveža, mirna i čista, kao i odlično mesto za paraglajding. Pre biste pomislili da su u pitanju Karibi, a ne Turska. Rajska plaža je nešto izolovanija, mirnija i tiša, ona se nalazi na dva kilometara od Oulendiza i karakteriše je zlatni pesak. A daleko najizolovanija plaža je Leptirova plaža, ima samo jedan manji restoran, ležaljke, suncobrane i otvoreno more, ukoliko želite da u potpunost budete odsečeni od svega, da ste mirni i uživate u tišini, ovo je plaža za vas.

Antalija

Antalija je glavni grad plodne primorske ravnice na jugozapadu Male Azije. Najmnogoljudniji turski grad i grad u Turskoj koji je najposećeniji od strane turista. Antalija je pravi spoj modernog i tradicionalnog. Kafići, barovi i restorani se nalaze u centru grada, a tržni centri na periferiji grada. Naročito su poznate i posećene plaže Mermil i Konyaalti. Za ulazak na plažu potrošićete 5 evra, ali u tu cenu ulazi i ležaljka, takođe osoblje tamo je veoma gostoprimljivo, donosiće vam hranu i piće koje poželite. U okviru plaže Konyaalti nalazi se vodeni park i mini zoo vrt. Antalija je inače poznata po bogatom kulturnom životu, svakog leta održava se filmski festival, razne predstave, balet i opere. Tako da Antalija ima sve za vas.

Alanja

Grad na južnoj obali Turske, koji izlazi na Sredozemno more, udaljen 166 km od Antalije i nalazi se ispod planinskog venca Taurus je Alanja. Alanja je poznat turistički grad zbog svog bogatog istorijskog nasleđa, atraktivne prirode i sredozemne klime. Obično je vreme uvek dobro, tako da možete uživati u toplim, sunčanim danima i posle leta, to je samo jedan od razloga što ga mladi najviše posećuju, a drugi je to što u Alanji vlada odličan noćni život. Alanja ima dve velike plaže koje su dobro posećene, jedna je na istoku, druga na zapadu. Alanju krase mnogobrojna arheološka nalazišta kao i brojne pećine.

Marmaris

Kada sletite na aerodrom Dalaman vaš pogled ulepšaće prelepo prostranstvo, smešteno u zalivu sa zelenim brdima u pozadini. Radi se o popularnom letovalištu Marmaris. Marmaris je poznato letovalište u Turskoj, na granici Sredozemnog i Egejskog mora. U Marmarisu vlada sredozemna klima, tako da je za turiste najpovoljnije da ovo letovalište posete krajem septembra, kada nije previše vruće.Kiša retko pada, a plaže su okružene šumom, što utiče na njihovu svežinu i lepu boju. Odlikuju ga čisto i toplo more i dugačke peščano-šljunkovite plaže. Marmaris je poznat po velikoj staroj ribarskoj luci sa velikim brojem luksuznih jahti, te je i jedna od najboljih i najsigurnijih po reputaciji na istočnom Mediteranu.

Desetak kilometara izvan Marmarisa nalazi se zanimljiv grad Ičmeler, okružen borovom šumom ima i plažu koja važi za najlepšu u regiji. Pored ove plaže značajne su Marmaris long plaža Iži Marmaris urban plaža. Istorija ovog grada je dugačka, smatra se da je bio u 6.veku pre nove ere poznat pod imenom Fiskos, kasnije ga osvaja Aleksandar Veliki, a mnogo godina kasnije grad pada pod upravu sultana Mehmeda II, a onda ovaj grad postaje baza za vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog. U Marmarisu je ostao očuvan znamenit dvorac koji potiče iz najranijeg perioda kao simbol grada. Na raspolaganju su brojni restorani, barovi, škole ronjenja, trgovinske radnje, sve što će vam pomoći da se osećate prijatno i kao da ste već stalni gost, takođe cene su vrlo pristupačne, noćni život, odnosno provod takođe ne zaostaje.

Bodrum

Bodrum je tursko letovalšte na obali Egejskog mora koje svakog leta poseti preko stotinu hiljada turista. Ovo letovalište nekada je bilo mesto samo za elitu, ali već sada može da se nađe prenoćište za 35 evra, a ručak i do 10 evra. Kada se kaže Bodrum, prva asocijacija je noćni život, žurke se organizuju gotovo svuda, a neretko ovde gostuju makar na jedno veče svetske popularne ličnosti, dok su turski izvođači stalno prisutni na sceni. Najposećenije plaže su Bitez i Turbuku.

Kupaći kostim, pasoš i nešto para i spremni ste

A šta čekate, nađite odgovarajući kupaći kostim za sebe i pravac u Tursku! Ukoliko želite da ispratite poslednju modu, setite se starih glumica ili potražite po internetu koji su to kupaći kostimi u modi ovog leta. Ili ostanite još malo sa nama, možemo vam pomoći – ovog leta birajte bakarne boje, kupaće kostime u jednoj boji ili u animal printu. Naročito su popularni jednodelni kupaći kostimi i kupaći kostimi sa dubljim donjim delom poput pin up devojaka, još ako su tufne u pitanju onda je pun pogodak, a sad… Turska!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *