Moderni sistemi varanja na ispitima

Iznajmljivanje bubica, bežične bubice, iznajmljivanje bubica za ispite, samo su neki od natpisa koji se mogu naći na drveću i banderama u blizini fakulteta. Cena iznajmljivanja je različita, a ima studenata koji se radije uzdaju u bubice nego u svoje znanje.Razvoj tehnologije doprineo je i da se usavrše načini za prepisivanje na ispitima. Brojne su metode za varanje, ali profesori i te kako znaju da se uhvate u koštac sa varalicama. Nažalost, mnogi studenti se odluče da varaju na ispitu kada im je neko gradivo teško i suvoparno, kada ih predmet ne zanima ili kada ne vole profesora pa žele što pre da se oslobode ispita. Ipak, koliko je prisutno varanje na ispitima svedoči i podatak da su mnogi fakulteti opremili svoje slušaonice uređajima za ometanje signala. Naime, ometači tj. blokatori signala onemogućavaju uspostavljanje telefonske veze, pa svi oni koji su pripremili male, nevidljive bubice na njih mogu da zaborave.

S obzirom na to da su se fakulteti odlučili da na ovaj način suzbiju varanje na ispitima, ne čudi što na mnogim fakultetima u Beogradu nema signala. Ometači signala su učinili svoje, te zbog toga i ne možete da komunicirate telefonom dok ste na fakultetu.

Studenti i ometači signala

Ometači signala su smanjili broj prevara na ispitima, te zbog toga se student ređe odlučuju na ovakvu pomoć prilikom polaganja. Sada im je poznato da mogu vrlo lako da budu otkriveni, pa se zbog toga više uzdaju u svoje znanje. Sankcije nisu male, ali nisu ni toliko drstične. Iako se radi o ozbiljnom delu, za varanje na ispitu studentima sledi suspenzija sa fakulteta na određeno vreme ili zabrana pojavljivanja na ispitu na neko vreme. Drugih drastičnijih mera nema, jer ne postoje jasno definisani propisi za ovakve prekršaje.

Međutim, ako ometači signala nisu postavljeni u svim fakulitetskim prostorijama, eto prilike za varanje. Nevidljive i u boji kože, bubice su često sredstva kojima student teže da prevare na ispitu. Preko njih komunikacija nikada neće biti u prekidu, a veoma se lako koriste. Pogodne su za svaki mobilni telefon, a dovoljno je da druga osoba bude u susednoj prostoriji, ispred zgrade fakulteta ili u svom domu i da vam čita odgovore, vi ćete je savršeno čuti. Signal se prima bežično, a ovakva prikrivena komunikacija često urodi plodom. Međutim, ako profesor primeti, e onda vam snakcije ne ginu.

Na svaku kaznu studenti imaju pravo da se žale, a ako se dokaže da su varali na ispitu, od kazne se ne može pobeći. Pravilnik Beogradskog univerziteta propisuje da svi oni koji varaju na ispitu i bivaju uhvaćeni u prevari, moraju se suspendovati jedan ili dva semestra van nastave, a svaki fakultet ponaosob izriče kaznu.

Ko pokuša da vara na ispitu, uvek ima 50% šanse da se izvuče. Nekoga razotkriju, nekome ometači signala zasmetaju, a neko se sam otkrije. U svakom slučaju, ako rizikujete, rizikujte pametno, jer nekada vredi poslužiti se malim trikovima kako bi se došlo do cilja. Ako posledice nisu zanemarljive, nemojte se igrati, jer lepo naš narod kaže ko traži veće, izgubi iz vreće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *