Mitovi o pranju veša koji vam uništavaju odeću

Da li umete da pravilno održavate odeću? Mnogi će reći da za to nije potrebna nikakva posebna sposobnost, ali je činjenica da činimo pojedine stvari koje nekada nisu dovoljne za ubijanje bakterija. Sa druge strane, verujemo u određene mitove kao što je taj da je samo mašinsko pranje na 95 stepeni potvrda da je odeća dezinfikovana i zaista čista ili da belu odeću ne treba mešati sa obojenom.

Kako ne biste gubili vreme i novac verujući mitovima, popisali smo one najčešće koji vam nekada mogu i uništiti odeću.

#1 Ako koristim više praška, veš će biti čistiji

Netačno. Korišćenjem previše praška za veš nećete učiniti vašu odeću čistijom, već upravo suprotno. Mašina za veš nije u stanju da ispere višak praška, što dalje implicira da se veš ne ispira u potpunosti i na njemu ostaju ostaci u vidu fleka ili pene. Tkanina se, na taj način, natapa hemikalijama, postaje kruta, a višak deterdženta izaziva reakcije na koži. Takođe, u mašini za veš ostaje idealno tlo za razvoj bakterija, ali i kvarove.

Proizvođači deterdženata za veš jasno ističu uputstva na ambalaži o preporučenoj dozi, ali vi možete koristiti čak i polovinu navedenog. Ako ne postignete željenu čistoću, uvek možete naknadno dodati prašak. Pristup „manje je više“ kada dozirate deterdžent za pranje veša je korisniji i za odeću i za mašinu.

#2 Što je temperatura pranja viša, dezinfekcija je bolja

Netačno. Naravno, kada bismo se vratili kroz vreme kada se veš prao ručno, temperatura vode bi imala veliki uticaj na čistoću i dezinfekciju. Međutim, topla voda više nije presudan faktor kada je reč o pranju. Visoke temperature neće nužno očistiti odeću. Zapravo, u pojedinim slučajevima može oštetiti neke tkanine ili uzrokovati da fleke postanu trajne umesto da se uklone. 

Ovo je danas klasičan mit koji je možda bio istinit u prošlosti, ali današnji deterdženti su dizajnirani da rade jednako dobro, ako ne i bolje, u hladnoj vodi. Takve programe za pranje u hladnoj vodi imaju i Candy veš mašine. Zato uvek čitajte etikete za održavanje tkanine kako biste bili sigurni i podesili pravu temperaturu.

#3 Uvek punite mašinu do kraja

Netačno! Punjenjem mašine do vrha odeća neće biti oprana kako treba i izgubićete vreme i novac na rešavanje problema. Iako je istina da mašine za pranje veša imaju ogrančene kapacitete, ne bi trebalo da je punite svaki put do maksimalnog ograničenja. Ovo će dovesti do neželjenog opterećenja uređaja i moglo bi da izbaci mašinu iz ravnoteže. 

Uvek bi trebalo da je napunite tako da možete da stavite ruku između vrha gomile veša u bubnju i krova mašine za pranje veša. Na ovaj način ćete znati da komadi veša imaju dovoljno prostora da se okrenu dok prolaze kroz svaki ciklus. Ako ne uspevate da stavite ruku na veš, preopteretili ste mašinu.

#4 Mašina za veš se pere sama

Veoma je lako pretpostaviti da, pošto perete prljavu odeću u mašini za pranje veša, a onda sva ta odeća izađe čista, oprali ste i mašinu. Vodite se logikom da deterdžent za veš čisti i sam uređaj. Ali, ovakav način razmišljanja je pogrešan.

Iako mašina za pranje veša iznutra uvek izgleda čisto, ona je, zapravo, izložena različitim vrstama prljavštine. Prljavština koja ostane nakon svakog ciklusa pranja polako prodire u sve sitne delove mašine za pranje veša, od samog bubnja, preko zaptivne gume do filtera i creva.

Ako ne čistite mašinu koristeći odgovarajuće alate i proizvode, ona će vremenom početi da se zapušava i da smrdi. Na kraju, delovi će potpuno prestati da rade i pokvariće se.

Redovno je održavajte sodom bikarbonom i sirćetom i perite iznutra na najdužem programu otkuvavanja. To važi i za one mašine koje imaju programe unutrašnjeg čišćenja, kakve su Candy mašine za pranje i sušenje veša.

#5 Farmerke se peru posle svakog nošenja

Netačno. Farmerke su napravljene od izdržljivog materijala koji zapravo ne treba da se pere tako često. U stvari, ako ih prečesto perete, možda ćete naneti više štete nego koristi. Previše pranja može uticati na vlakna u farmerkama i može učiniti da boja izbledi, kao i da se tkanina ošteti.

Osim ako primetite da su farmerke očigledno prljave ili ako smatrate da ih je potrebno očistiti, uradite to. Preporuke se da se peru dva puta mesečno i to ako ih redovno nosite.

#6 Izbeljivač pojačava efekte praška

Odavno smo naučeni da izbeljivač deluje kao pojačivač praška za veš. Međutim, ova dva sastojka u kombinaciji dovode do neutralizacije efekata. Dakle, ako dodate izbeljivač u veš, deterdžent neće raditi svoj posao, a odeća će ostati prljava čak i nakon pranja.

Umesto pojačivača deterdženta, izbeljivač deluje kao sredstvo za izbeljivanje samo za belu odeću. Ukoliko ga koristite za održavanje bele boje, trebalo bi da sačekate pet minuta pre nego što ga dodate u mašinu. To će omogućiti enzimima prisutnim u deterdžentu da izbele i posvetle odeću koliko god mogu. Nakon 5 minuta dodajte izbeljivač i pokrenite ciklus pranja kao i obično.

Naučeni smo da peremo veš na određeni način, ali saveti koje smo tokom godina dobijali potiču iz vremena kada su proizvodi i rutine pranja veša bili veoma drugačiji od današnjih. Vreme je da se navike menjaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *