Kako odabrati idealan tepih za dnevnu sobu

Tepisi su veoma važan detalj svakog životnog prostora. Oni su mnogo više od obične podloge: oni zapravo predstavljaju „jagodicu na torti“ Vašem enerijeru. I zato je potrebno da posvetite dovoljno vremena za izbor tepiha. Jer, on može da učini Vaš prostor da bude pravi dom. Međutim, pogrešan izbor može dovesti do suprotnog efekta. Zbog toga dajemo nekoliko saveta koji Vam mogu biti od pomoći prilikom odabira tepiha za dnevnu sobu.

Prvi korak: odlučite se za boju

Danas na tržištu možete naći ogroman izbor boja i dezena tepiha. Međutim, to može dodatno dovesti do problema, posebno za one neodlučne. Zato je važno da se, pre svega, odlučite barem okvirno za boju budućeg tepiha, jer ćete tako u startu suziti izbor.

Imajte na umu da tepisi teba da naglase i upotpune nameštaj i zato ukoliko je nameštaj jednoličan, razbijte monotoniju tepihom jarkih boja. Ukoliko je, pak, dnevna soba puna različitih boja, izaberite „mirniji“, jednobojniji i neutralniji tepih.

Takođe, veličina prostora donekle diktira i izbor boje tepiha. Pa su tako tamniji tepisi idealni za male dnevne sobe, dok je širi izbor za veće prostorije: u ovom slučaju tepisi mogu biti različitih boja i dezena. Samo, naravno, uvek treba imati na umu kako će se oni uklopiti uz nameštaj i ostale detalje.

U poslednje vreme su sve popularniji unikatni tepisi, koji se izađuju prema Vašim sugestijama. Na ovaj način možete dobiti idealan tepih koji se savršeno uklapa u Vaš enterijer.

Odabir materijala tepiha

Pored boje, veoma je važno uklopiti i materijal tepiha sa čitavim enterijerom. Jer, to da li će biti „čupavi“ ili od nekog tvrđeg materijala zavisi od nameštaja. Pa tako ako imate ugaonu garnituru od pliša, ili nekog sličnog materijala, najbolje bi bilo da tepih bude od npr. jute, ili bilo kog tvrđeg materijala. Ali ukoliko je kožni nameštaj ili nameštaj napravljen od nekog drugog glatkog materijala, onda gledajte da „utoplite“ prostor. U ovom  slučaju idealni bi bili deblji tepisi.

Vodite računa o veličini

Kada ste se opredelili za boju i materijal tepiha, sledeći važan korak je veličina. Naime, preveliki tepisi mogu „pojesti“ prostor, dok premali mogu odavati skromniji utisak čitave dnevne sobe. Zato je važno opredeliti se za veličinu i oblik tepiha koji odgovaraju Vašoj dnevnoj sobi.

Prema nekom pravilu, tepisi u dnevnoj sobi bi trebalo da jednim delom budu ispod nameštaja. Odnosno, trebalo bi da, kada sedite na ugaonoj garnituri, Vaša stopala budu na tepihu, a ne na podu. Jer, svrha tepiha jeste da pruži toplinu, pa tako ako stavite tepih samo ispod klub stočića, on gubi svoju funkciju.

Takođe, postoje shvatanja da različiti oblici tepiha nose različitu energiju. Pa se tako preporučuje da u dnevnoj sobi budu tepisi ovalnog i okruglog oblika, dok se pravougaoni tepisi preporučuju za kabinete, kancelarije i radne sobe.

Ne zaboravite na kvalitet

Bez obzira na to koliko ste novca odvojili za novi tepih, gledajte da izaberete što kvalitetniji za taj novac. Jer, imajte na umu da se tepisi ne menjaju tako često i da je to investicija koja bi trebalo da Vas posluži više godina.

Kada pričamo o kvalitetu tepiha, on pre svega zavisi od načina izrade, materijala i postojanosti boja. Još uvek se smatra da su najbolji vuneni tepisi. Oni mogu biti toliko postojani, da ih može koristiti više generacija. Naravno, i vuneni tepisi su različitog kvaliteta. Zato prilikom kupovine treba obratiti pažnju na čvorovanje: veći broj čvorova je indikator dobrog kvaliteta. Takođe, bolji su oni vuneni tepisi koji se nakon savijanja brzo vraćaju u prvobitan položaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *