Kako izgleda studiranje u Beču?

Beč je mnogo puta proglašavan za najbolji grad po mnogim kriterijumima. Naime, Beč je i ove godine proglašen najpametnijim gradom, zahvaljujći savremenoj tehnologiji, koja se i te kako koristi u svakodnevnom životu.

Beč je i centar evropskog obrazovanja, najlepši grad za život, najbolji grad za život, kako ga mnogi opisuju. Takođe, u Beču ima mnogo naših ljudi, koji su svoju sreću pronašli ovde i koji uživaju u svakom danu. Da li ste znali da više od 100.000 studenta iz celog sveta studira u Beču? Studiranje u Austriji je pravi korak za sve one koji žele da promene nešto, da steknu nova znanja i iskustva i da upoznaju malo bolje svet i jedan drugačiji način studiranja i života nego što je onaj na koji smo navikli. Kažemo da upoznaju svet, jer je poznato da će studiranjem u Beču upoznati ljude sa svih strana sveta, zna se da će slušati njihova iskustva i da će naučiti toliko toga o različitim zemljama. Studiranje u Austriji je zanimljivo na mnogo više nivoa i iz različitih razloga, a mi vam predstavljamo one najkorisnije i najzabavnije:

Početak – usavršavanje jezika i privikavanje na grad

Na većini fakulteta u Beču, studije su na nemačkom jeziku, te je i preduslov da treba da znate nemački jezik. Postoje i studije na engleskom, ali svakako je savet da nemački jezik savlade što bolje ako želite da živite i studirate u Austriji. Naravno da su i institucije svesne da ne možete da znate jezik u potpunosti, te postoje na samom fakultetu i kursevi jezika. Ipak, kad je u pitanju studiranje u Beču iskustva studenata kažu da ti kursevi nisu baš dovoljni i da će vam biti potrebno da učite i sa strane, kako biste uspeli da savladate jezik. Ipak, kada ste u samom centru zbivanja to neće biti strašno, jer ćete jezik učiti na svakom koraku. Naravno da će u početku to ići malo teže, ali će u svakom slučaju biti interesantno. Sve će vam biti novo, pa čak i da ste Beč posećivali svake godine. Jer ići turistički u bilo koji grad i živeti u tom gradu nije isto. Međutim, taj period privikavanja će biti jako lep. Savetujemo vam da i pre nego što odete u Beč, pronađete i spojite se sa našim ljudima, kako bi vam bilo lakše. Jer naši studenti, koji su otišli pre dve ili tri godine u Beč, sigurno vam mogu pomoći na početku, jer znaju kako je i njima bilo. Ipak, čak iako ne nađete pre u Beču ćete sigurno na naleteti na naše ljude.

Sistem studiranja je drugačiji od našeg

Jedina ključna razlika u odnosu na nase studije, sudeći po iskustvima studenata, je način nastave. Dakle, u toku predavanja, vežbi i ostalih aktivnosti na fakultetu profesori se bave praktičnim stvarima, primerima, sa kojima ćete se susresti odmah po izlasku sa fakulteta. To je malo drugačije u odnosu na naš sistem, koji je u nekim segmentima i zastareo, a na većini fakulteta fokus je isključivo na teoriji, sa po kojim primerom, te su studenti često nesnađeni kada završe fakultet. Zato vam studiranje u Asutriji da širinu, koja vam je potrebna za dalju karijeru. Takođe, raspored predavanja, seminara, ispita, odmora je unapred određen i nema promene, tako da možete da planirate.

Troškovi života

Naravno, kada dolazite u Beč ili bilo koji drugi grad u Austriji želite da znate šta vas sve očekuje i šta ćete morati da platite. Pored školarine, treba da obratite pažnju i na sledeće troškove. Obično će vas troškovi hrane u Beču koštati oko 200 do 250 evra i to u najboljem slučaju. Zatim, domovi za studente se kreću od 300 evra. Kada je u pitanju prevoz to će vas za ceo jedan semestar, odnosno pet meseci koštati 75 evra. Ako ste stariji od 26 godina, ona koristite mesečne karte, koje koriste i ostali, a cena je 32 evra. Naravno, preporuka je da se na vreme informišete o stipendijama i konkurišete za neku, što će vam u mnogome olakšati boravak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *