Kako i kada je nastala pvc stolarija?

Svima je opštepoznato da je danas pvc stolarija must have svakog doma. Osim zbog uštede toplotne energije, na tržištu je sve traženija i zbog svog dizajna i načina ugradnje. Međutim, jeste li se nekada zapitala kako je nastala i kada pvc stolarija.

Od samog početka razvoja do danas prošla je kroz brojne prosece i faze razvoja, a sve je počelo sa jednostavnim prozorskim otvorima, da bi se onda proizveli okviri za prozore, a njihova stakla su bila jednostruka. Kasnije su stakla unapređivana, pa se danas došlo do toga da se izrađuju višestruka stakla, koja sui niskoemisiona, a imaju i druge napredne karakteristike.

Osim samih okvira i stakala, menjale su se i same dimenzije prozora, jer je sve zavisilo od materijala koji su se koristili za prozorske okvire, a sa njihovim razvojem, otvarale su se i druge brojne mogućnosti. Ako niste znali, staklo se koristilo još u doba Rimljana i to u prvom veku naše ere, a ono je bilo rezervisano samo za pojedine istaknute objekte. Skoro deset vekova se nije mnogo menjala upotreba stakla, a onda su krajem 17. veka Francuzi stvorili stakla većih površina i bolje optike. Procedura nastanka samog stkla bila je komplikovana, ali i zahteva, a ono se izrađivalo ručno. Sam proces proizvodnje ubrzan je u 19. Veku, al ii znatno je olakšan, jer se u to doba počinje sa masovnom proizvodnjom. Belgijanci su napravili staklo slično onom koje se danas koristi i to početkom 20. veka, tačnije u vreme Prvog svetskog rata. Danas je proizvodnja pvc stolarije mnogo napredovala, kao i prozvodnja svih pratećih elemenata, kao što su komarnici, roletne, zavese…

PVC stolarija i njen sastav

PVC stolarija predstavlja veštački termoplastični material koji nastaje iz dve prirodne sirovine, a to su nafta i so. Nešto više od polovine njenog sastava čini so, a upravo zahvaljujući prirodnim materijalima, moguće ju je reciklirati. Uglavnom su bele boje, a pvc stolarija sastoji se, ako je prozor u pitanju iz osnovnih prozoskih elemenata, kao što su okvir, dihtung, okovi i staklo. Najpre su nastali u Nemačkoj, zatim su počeli da se koriste u Velikoj Britaniji, da bi u osmoj deceniji prošlog veka postali sve traženiji i popularniji na tržištu.

Iako vidljivih razlika između tadašnjih pvc stolarija i današnjih ima, treba napomenuti da su se u Nemačkoj pravili pvc prozori većih dimenzija i bili su robusniji, dok se u Velikoj Britaniji posebna pažnja posvećivala estetici i performansama. Ono što je zajedničko za svaki pvc prozor jeste da se izrađuju od plastičnih masa i da se toj masi pridodaju različiti aditivi. Od samog proizvođača zavisi koji će aditiv biti pridodat i kakve će karakteristika i namenu imati određena pvc stolarija. Aditivi poboljšavaju određene karakteristike svake stolarije, pa zato je neka pvc stolarija mehanički otpornija, a neka elastičnija i slično.

PVC prozori

Svakako, osim na svojstva važno je obratiti pažnju prilikom odabira pvc prozora ne samo na okvir, već i na broj komora prozora. Upravo od broja komora zavisi kakvu će izolaciju prozor imati, jer se kroz prozorske površine gubi i do polovine toplotne energije u objektu. Ako je više komora na prozoru, one leti više toplote propuštaju, dok zimi manje toplotne energije čuvaju. Prvi pvc prozori koji su se pojavili na tržištu imali su svega dve ili tri komore, dok su danas na tržištu najtraženiji prozori sa pet, šest komora.

Izvor: BeoCentar PVC Beograd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *