Kako da se organizujete tokom ispitnog roka?

Ukoliko budete razgovarali sa nekim ko je možda stariji, iskusniji od vas, sigurno je da ćete dobiti savet da se što bolje organizujete u svakom segmentu svog života, kako biste uvek imali i ostvarivali što veće i što bolje, pozitivnije rezultate. To posebno važi kada zaposleni imaju mnogo radnih obaveza koje treba uraditi i završiti u određenom roku, kao i studenti, kada dolaze ispitni rokovi, a treba spremiti jedan ili više ispita. Organizacija je zaista pola puta do uspeha, ali pored nje je potrebna i disciplina, kako biste unapred organizovano na kraju i sproveli u delo po planu koji ste za sebe napravili i uvideli da je najbolji.

Odredite prioritete

Prvi i osnovni korak dobre i uspešne organizacije jeste da budete svesni svih svojih obaveza, svega što je potrebno uraditi i postići, te u svemu tome da odredite prioritete, šta je to najvažnije, šta treba rešavati prvo, a šta može ili mora u tom trenutku da se skloni malo po strani. Najbolji način određivanja prioriteta jeste da ih odredite po težini, pa ono najteže da otklonite i rešite na samom početku, kako bi vam kasnije bilo lakše da uradite ono što je manje obimno, manje teško, ali i da vam bude opuštenije kada se rešite onog najtežeg. To znači da je potrebno naučiti najpre onaj deo gradiva koji je problematičan za vas, ili možda spremiti najpre onaj ispit koji vam stvara najveći strah i koji smatrate da je najobimniji i najteži za savladati.

Nedeljni i dnevni planovi

Znate kako profesori u školi imaju planove, dnevne, nedeljne, mesečne… Nije to slučajno, budući da su im potrebni da što lakše funkcionišu, a da uz to ostvaruju najbolje rezultate koje je moguće ostvariti u datom momentu. Pišite negde svoje nedeljne planove, za sedam dana, onako okvirno, šturo, kako biste imali uvid za sve obaveze, moguća dešavanja, neke želje, a onda, polako dan po dan razrađujte i odvajajte vreme za svaku od tih stavki. U vreme ispitnih rokova je najvažnije učiti, ali to ne znači da treba da se zaboravi na fizičku aktivnost, druženje, te opuštanje i uživanje.

Vreme za sebe

U svemu ovome, ne smete da zapustite sebe i ono u čemu uživate, šta volite da radite. Vreme koje odvajate za to je zapravo veoma važno i kada imate dosta obaveza, jer će vam sve to pomoći da se opustite, da budete relaksiraniji, kako fizički, tako i psihički, a to će vam sigurno pomoći da brže i bolje pamtite, te usvajate gradivo koje je nešto teže i obimnije.

Bubice za ispit (kad nemate drugu opciju)

Ali, nijednom studentu, učeniku, čoveku uopšte, nije strano i nepoznato da se nađu u situaciji da nešto ne mogu samostalno da reše i završe, ma koliko im bili potrebni određeni pozitivni rezultati. Kada se to desi studentima, najčešće rešenje su bubice za ispit, koje se koriste u svrhu prepisivanja. Uvek možete za sebe kupiti jednu bubicu za ispit, kako biste imali i tu mogućnost pored svih ostalih, kao svojevrsnu sigurnost, ali pored toga, se bubice za ispite mogu pronaći da se iznajme, na nekoliko sati, nekoliko dana, odnosno, onoliko koliko su vam potrebne. I da, možda bubice za ispit nisu najsavršenije rešenje, to niko ne može da kaže, ali su svakako znak neodustajanja i borbe do samog kraja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *