Kako da odaberete kvalitetan pod

Odabir poda u novom stanu, ili onom koji planirate da renovirate, poslovnom prostoru koji će biti novo sedište vašeg biznisa ili vikendici od koje želite da stvorite prijatno mesto za opuštanje i ’’punjenje baterija’’ predstavlja jedan od najvažnijih koraka uređivanja prostora, kome je potrebno posvetiti posebnu pažnju.

 Prilikom odabira poda treba imati na umu da se radi o procesu koji treba da pomiri vaš ukus i stil koji želite da postignete, sa raspoloživim praktičnim rešenjima koje nameću nameću karakteristike svake zasebne prostorije. Pre svega, potrebno je da se preslišate i razmotrite nekoliko veoma jednostavnih pitanja. Jedno od njih je koliko želite da vaš pod traje, što će u velikoj meri uticati i na sredstva koja ćete za njega morati da izdvojite, zatim koliko često će biti potrebno očistiti ga, da li će biti izložen vlazi, koliki broj ljudi i koliko često će se kretati njime, kao i da li će njegova površina morati da istrpi decu i kućne ljubimce.

Parket i laminat u spavaćoj i dnevnoj sobi

Prilikom izbora poda u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi, on će najviše zavisiti od ličnog ukusa ukućana, jer su za ove dve prostorije dostupna najšira paleta različitih opcija. Među svima njima se jasno ističu drveni podovi, pre svega zbog toga što svakoj prostoriji daju topliju atmosferu i sasvim nenametljivo pojačavaju eleganciju i lepotu čitavog prostora. Najpopularnija opcija među drvenim podovima je drveni parket, i to je nešto što se, kod nas, već decenijama nikako ne menja. Parketi se, među sobom, razlikuju po načinu slaganja i po vrsti drveta od kog su napravljeni, što posebno utiče na cenu. Za koji god parket da se odlučite, sigurno je da će vam, ukoliko ga dobro održavate, trajati tokom dugog niza godina, a uvek je na raspolaganju i opcija da ga malo osvežite lakiranjem ili hoblovanjem. Ono što je bitno zapamtiti kada se radi o parketu je da ga ne treba izlagati vlazi, jer je loše podnosi i da nikako ne treba štedeti prilikom ugradnje, već taj posao treba prepustiti profensionalnom parketaru.

Laminat predstavlja nešto jeftiniju alternativu parketu, što je nikako ne znači da ona nužno mora biti i lošijeg kvaliteta. Njegova prednost svakako jeste lakoća i brzina sa kojom se postavlja, estetski je veoma atraktivan, a što se boja i dezena tiče, mogućnosti će vas sigurno prijatno iznenaditi. Veoma je otporan na habanje i fizička oštećenja uopšte, dok je održavanje jednostavno i ne preterano zahtevno.

Vinil i linoleum u kuhinji

Podovi u kuhinji bi pre svega trebalo da budu izdržljivi i laki za održavanje, što vinil i linoleum čini savršenim izborima. Vinil se ističe nešto povoljnijom cenom i velikim izborom dostupnih šara, i iako je nešto kraćeg veka trajanja od pločica, koje smo u prošlosti najčešće sretali u kuhinjama, novije verzije ovog materijala, zahvaljujući modernim tehnologijama izrade, mogu se pohvaliti sve dužim periodima trajanja. Linoleum je podna obloga sa antifungicidnim i antialergijskim svojstvima, spada u ekološke materijale. Pored toga, za održavanje vam neće biti potrebna skupa hemijska sredstva, dovoljna je samo vlažna krpa i malo ribanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *