Izbegnite stres oko kofera na aerodromu

Veliki broj ljudi se odlučuje da putuje avionom. Međutim, ponekad ovakav način putovanja može izazvati stres ukoliko se ne poznaju aerodromske bezbedonosne procedure.

Te procedure podrazumevaju pravila  unošenja torbi ili kofera za put avionom,  jer kod pojedinih aviokompanija  može doći do iznenadnih neplaniranih troškova. Posebno kod lowcost kompanije je moguće je da se mora doplatiti za teži kofer, za kofer neodgovarajućih dimenzija ili još jedne torbe (jer je dozvoljen samo jedan jedini ručni prtljag).

Sa koferom u avion?

Kada se putuje avionom moguće je prtljag predati prilikom čekiranja i tada on ide u prtljažnik aviona (to je onda čekirani, predani prtljag) ili ga putnik nosi sa sobom u avion i to je onda ručni prtljag.

Ručni prtljag može biti tašna, ranac, torba za laptop, kofer manjih dimenzija,..  Dimenzije i težina kofera koji se unosi u avion varira od kompanije do kompanije i važno je prilikom kupovine karata dobro se raspitati. U većini slučajeva u avion je moguće uneti kofer do 8 kg a dimenzije bi trebalo da su oko 40x20x55cm. Neodgovarajuće dimenzije i nedozvoljena težina ručnog prtljaga mogu dovesti do neprijatnosti i dodatnih troškova.

Čekirani prtljag može biti do 23 kg težine i po dimenzijama ne sme prelaziti 203 cm (zbir svih dimenzija). Ako je prtljag veći ili teži može se prevoziti kao roba (kargo) ali muzički instrumenati, sportska oprema i invalidskih kolica su izuzetak.

Preporučuje se da kofer bude što laganiji, da ima točkiće i ručku da bi se vozio i da je od čvrstog materijala koji je je izdrljiv. Poželjno je kofer lepo obeležiti osnovim podacima o putniku (ime, prezime, adresa, broj telefona), zaštiti sigurnosnim sistemom ili ga uz doplatu na aerodromu dodatno  zaštiti uvijanjem.

O čemu još treba voditi računa prilikom putovanja avionom

Preporučuje se da se na aerodrom dodje najmanje dva sata pre leta sa spremnim dokumentima za putovanje (pasoš, lična karta, avionska karta, odštampana rezervacija,..). Pre ulaska u avion potrebno je čekirati se i to se može uraditi na aerodromu (neke aviokompanija naplaćuju ovu svoju uslugu) ili preko interneta najranije 23 sata a najkasnije sat vremena pre poletanja aviona.

Na aerodromu se sprovodi bezbedonosna procedura s kojim treba biti upoznat. Pre ulaska u avion prolazi se kroz detektor, skenira se ručni prtljag (torbe, tehnički uredjaji,..) i potrebno je sve metalno skinuti sa sebe. Radnici na aerodromu mogu ponekad tražiti i otvaranje torbi, bacanje nekih stvari (npr. tečnosti- videti kasnije u tekstu) i skidanje cipela. Zbog ovako detaljnih pregleda, posebno na velikim aerodromima, moguće su velike gužve i potrebno je voditi računa o vremenu da se ne bi kasnilo na let.

U principu u avion nije dozvoljeno unošenje tečnih artikala (piće, kreme, šamponi, paste, gelovi,..). Moguće je uneti maksimalno 1 litar tečnosti i to na odredjeni način. U jednoj kesi sa zatvaračem maksimalne zapremine do 1 litra mogu se staviti bočice sa tečnostima do 100 ml. Ova kesa se posebno pakuje i predaje na proveru prilikom bezbedonosne procedure. Tečnosti kupljene na aerodromu u free  shopu se mogu uneti samo ako su originalno zapakovane u samoj radnji, a lekovi se mogu poneti sa sobom ako se poseduje nalaz lekara. Oštri predmeti se ne smeju unositi u avion.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *