Da li ribe piju vodu?

Jeste li se nekada zapitali da li ribe zaista piju vodu? Da li je uopšte moguće da riba pije vodu ako se sve vreme u vodi nalazi. Čak ni brojni iskusni ribolovci koji se godinama bave pecanjem ne znaju tačan odgovor. Nije ribolov samo dobra ribolovačka oprema, već on predstavlja i znanje o ribljem svetu, staništima ribe, načinima i tehnikama ribolova, pa i načinima pripreme ribljih specijaliteta.

Ali, da se vratimo na to da li ribe piju vodu, je mi imamo odgovor na ovo pitanje. Odgovor je veoma interesantan i glasi i piju i ne piju vodu. Evo objašnjenja. Naime, određene vrste ribe piju vodu, dok ima i onih koje vodu ne piju, a sve zavisi o kojoj se vrsti ribe radi i u kojim sredinama ribe žive.

Kada se vrši proces osmoze, odnosno kada dolazi do filtriranja vode koji se dešava usled disanja pod vodom, oslobađaju se molekuli vode ii z područja niske koncentracije soli prelaze u područje visoke koncentracije soli. Zato ribe koje žive u slatkovodnoj vodi imaju veću koncentraciju soli od svoje sredine i ne zadržavaju vodu u svom telu, jer je prilikom osmoze ne gube. To znači da one kroz usta vodu propuštaju i uslovno rečeno ne piju vodu.

Ribe koje žive u slanim sredinama u svom telu imaju manju količinu soli u odnosu na svoju životnu sredinu i nakon osmoze riba oslobađa vodu iz tela i otpušta je ka morskoj vodi. To dalje znači da vodu koju je riba izgubila mora nadoknaditi, tačnije popiti i zbog toga prilikom disanja morske ribe u svom telu zadržavaju određenu količinu vode. Na taj način morske ribe kroz usta piju vodu, a manju količinu kroz škrge propuštaju što nije slučaj sa slatkovodnom ribom.

Ipak, bilo da riba pije vodu ili ne, ona posebnu pažnju ribolovaca privlači širom sveta. Neki se bave isključivo ribolovom iz hobija, nekome je pecanje tsrast, a neko uživa da se takmiči. Dobra ribolovacka oprema za pecanje, strpljenje i staloženost odlika su svakog iskusnog ribolovca. Ali, da li znate koje su to najzanimljivije činjenice koje se vezuju za pastrmku, jednu od najukusnijih evropskih riba slatkovodnih riba?

Zanimljive činjenice o pastrmki

Pastrmka predstavlja jednu od najkvalitetnijih slatkovodnih riba, jer ona ne može da boravi u zagađenoj vodi. Zbog toga se ona najčešće nastanjuje u brzim i izuzetno čistim planinskim rekama i potocima. Osobe koje pate od anemije trebalo bi redovno da konzumiraju pastrmku, jer je njeno meso izuzetno bogato gvožđem.

Tokom svojih prvim 30 dana života pastrmka nema krljušti. Pošto spade u ribe koje su često gladne, pastrmka skoro polovinu svog života provde hraneći se i tražeći hranu. Potočna pastrmka može da izlegne i do čak 10 000 jaja, a može da živi skoro i dve decenije, za kalifornijsku pastrmku karakteristično je da stalno pokušava da se vrati u isti deo reke gde se izlegla i na mrest. U porodicu morksih pastrmki spade losos. Pošto je reč o niskokaloričnoj ribi, ona se preporučuje u ishrani ljudi koji imaju problem sa visokim pritiskom, jer štiti od kardiovaskularnih bolesti. Zato se pastrmka često naziva ribom koja čuva srce.

Pastrmka ima i odlično čulo vida. Pošto je u stanju da u dva različita pravca gleda u istom trenutku, ova riba skoro sve oko sebe vidi šta se dešava i to iz jednog položaja. Zato iskusni ribolovci znaju da im je neophodna ne samo odlična ribolovačka oprema, već i znanje i tehnike kako bi ovu ribu ulovili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *