Čuveni svetski satovi  

 

Vreme koje prolazi mere različiti satovi. Nekada peščani, sunčani ili džepni, a sada analogni, digitalni i pametni satovi. Satovi su svuda oko nas. Zidni, ručni, veliki ili mali, satovi budilnici pored kreveta, satovi sa alarmom i štopericom na svakom telefonu ili računaru. 

Gradski satovi – atrakcije i prepoznatljivi simboli

Skoro svaki veliki grad ima bar jedan veliki, javni sat. Veliki satovi nalaze se na trgovima u centru gradova, ali i na važni gradskim ustanovama. Naročito su upečatljivi tamo gde je važno stići tačno na vreme, na železničkim, autobuskim stanicama ili na aerodromima. Pored ove praktične svrhe koju imaju, javni satovi vremenom su postali prepoznatljivi simboli grada i atrakcije. 

Beogradski satovi

Arhaizam sahat, što je sinonim za reč sat, stoji uz nazive mnogih kula podignutih za vreme Osmanskog carstva. Jedna takva beogradska sahat kula stražari i danas nad Gornjim gradom Kalemegdana. 

Zemun ponosno čuva najstariji beogradski sat na fasadi jedne kuće koja je zahvaljujući tome ostala poznata pod nazivom Kuća sa sunčanim satom. U samom centru Zemuna već 200 godina stoje neobično poređani brojevi i samo jedna prava kazaljka kojoj se druga priključuje tek kada se poigraju sunce i senka. 

Mnogo mlađi, ali veoma poznati su satovi na zgradi Glavne pošte u Takovskoj ulici kao i Insin sat u Knez Mihailovoj ulici. Ovi satovi deo su gradske istorije, prepoznatljivi su kao ukras grada i deo njegove kulture. Šetajući Beogradom primetićete sigurno i satove na prestoničkim crkvama, autobuskim stanicama, kao i mnogo novih digitalnih časovnika u samom centru grada.

Petrovaradin

Sat na Petrovaradinu zaštitni je znak Novog Sada. Sat se nalazi na kuli, vidi se izdaleka, a poseban je i po tome što velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. U XVIII veku, iz koga potiče, nije se merio svaki munut, vreme je sporije teklo. Bilo je važno iz grada videti koliko je sati, odatle velika kazaljka za sate. Brojčanici sa tako zamenjenim kazaljkama nalaze se na sve četiri strane kule. 

Astronomski praški sat

Najpoznatiji astronomski sat nalazi se u Pragu i svakodnevno ga obilaze turisti koji dolaze iz svih krajeva sveta. Bogato je ukrašen detaljima koji imaju simbolično značenje i , kao što mu ime kaže, pokazuje i položaj zvezda i planeta. Za njega su vezane mnoge legende, pa je ovaj sat važan deo istorije grada. 

Big Ben

Jedan od najvećih tornjeva sa satom, londonski Big Ben, arhitektonski je jedinstven, a nadaleko poznat kao simbol celog Ujedinjenog Kraljevstva, a ne samo grada Londona. U samom tornju sa satom nalazi se zvono, a cela građevina deo je Vestminsterske palate. Visok je 96,3 metra ili 334 stepenika ukolko se penjete po unutrašnjosti tornja. Ako ste turista u Londonu ipak se nemojte pripremati za ovaj uspon. UK građani ,,sebično“ čuvaju ovu važnu znamenitost od brojnih turista, jer u toranj ne mogu ući stranci, pa ga turisti mogu posmatrati samo spolja. 

Kremaljski, prvi javni sat

Prvi javni sat nastao je u glavnom  gradu Rusije, a napravio ga je i postavio  srpski hilandarski monah po imenu Lazar Svetogorac. Mnogi izvori potvrđuju ovaj istorijski podatak, iako sam sat nije sačuvan. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *