Aktuelni starinski satovi

Vintidž ili starinski satovi su proteklih godina i više nego popularni. Mnogi brendovi su dizajn svojih novih modela pokušali da usklade sa izgledom satova starih nekoliko decenija. Akcenat više nije na glomaznim ručnim satovima, već na jednostavnosti koja daje određenu sofisticiranost.


Ručni satovi idealni kao poklon

Sa ovakvim poklonom obično nema greške. Još ako dobro poznajete osobu kojoj poklanjate sat, onda je odabir još lakši. Osobe koje uživaju u retro komadima odeće, nameštaja, koje uživaju da obilaze antikvarnice i kupuju polovne knjige što starijih izdanja, će se oduševiti starinskom ručnom satu. Ili možda nekom zidnom satu, zašto da ne! Sama činjenica da se ručni satovi stari po nekoliko decenija mogu naći sa originalnim delovima, papirima, kutijama kao i dodatkom jedinstvene patine daje posebnost poklonu. To je prilika da na zglob ruke stavite komad istorije. Tako se može desiti da pronađete vojni sat iz 40ih godina prošlog veka, neki uglađeniji model poznatog brenda iz istog perioda ili neki malo moderniji iz 70ih godina. Svi ovi ručni satovi pričaju neku priču i živeli su život decenijama pre sadašnjeg vlasnika. Bili su nečiji ponos i radost u nekom trenutku, a očigledno su izdržali i test vremena.

Starinski satovi odlična investicija

Ako razmišljate o kupovini starinskih modela satova, oni mogu biti jedna vrsta sigurnog ulaganja. Mnogi svoj novac ulažu upravo u takve komade, bilo da su to ručni satovi, slike ili neke drugi komadi umetnosti. Ukoliko odlučite da svoj novac uložite u kupovinu starinskog sata treba obratiti pažnju na autentičnost sata. Zato je onlajn kupovina diskutabilna i može vrlo lako doći do prevara. Kako bi se zaštitili, potrebno je da se dobro informišete o svim detaljima, pre razgledanja satova uživo. Na internetu postoje sajtovi i forumi koji mogu pružiti pomoć i dodatna obaveštenja. Uvek je bolje odlučiti se za klasične modele koji su uvek nosivi i u modi. Dodaci sa dijamantima i drugim kamenjem vrlo lako postaju daleka prošlost i izlaze iz mode. Kupovina starinskog sata traži izdvajanje veće sume novca, koja se u zavisnosti od tržišta može vremenom isplatiti.

Možda dedin stari sat puno vredi

Ručni sat koji ste dobili u nasleđe možda naizgled ne deluje baš privlačno, ali može vredeti nešto na tržištu antikvarnih i starinskih satova. Da biste bili sigurni da je sat vredan, pogledajte serijski broj koji bi trebalo da bude isti na narukvici i na samom satu. Možete ga uvek odneti u bilo koju staru časovničarsku radnju gde i dalje rade stari majstori i poznavaoci satova. Oni će vam preciznije reći nešto više o detaljima. Takođe, internet obiluje mestima gde možete postaviti sliku i dobiti više informacija. Bilo bi dobro odraditi servis, gde se ručni satovi čiste, poliraju i doteruju. Ukoliko se odlučite da prodate dedin stari sat, cene variraju od nekoliko desetina evra pa do nekoliko hiljada. Da bi prodaja bila uspešna, morate znati šta posedujete i šta prodajete. Starinske stvari koštaju onoliko koliko je neko spreman da ih plati, dok se za retke komade može ostvariti zaista solidana zarada. Vrednost je nekada teško izračunati. Ali, ono što jedan dedin ručni sat poseduje je emotivna vrednost koja je nemerljiva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *