knjigovodstvena agencija

Koje usluge pružaju agencije za knjigovodstvo?

Angažovanje knjigovođe neophodno je prilikom pokretanja i vođenja svakog biznisa – malog, srednjeg i velikog preduzeća. Za razliku od preduzetničkih radnji koje najčešće angažuju knjigovodstvene agencije, velike kompanije u svojoj strukturi imaju organizacionu jedinicu finansija, računovodstva ili knjigovodstva. 

Bez obzira na to da li je u pitanju proizvodna, prodajna ili neka druga orijentacija delatnosti, knjigovodstvene agencije imaju veliki asortiman usluga za svaki tip preduzeća. Sve one, svrstane su u određene kategorije prema sličnosti aktivnosti. Najvažnije usluge koje pružaju knjigovodstvene agencije, predstavićemo u nastavku teksta. 

Obračun i isplata zarada kao bitna usluga agencije za knjigovodstvo

„Radost u kuću“, ili plata, ono je što najviše obraduje svakog zaposlenog. Pre nego što stigne sms poruka da je izvršena uplata na račun, postoji duga i složena procedura oobračuna i isplate zarade. Agencije za knjigovodstvene usluge imaju licencu, i vrše obračun bruto i neto zarada. Svaka zarada isplaćuje se u bruto iznosu, od čega jedan deo obuhvata poreze, drugi doprinose na zaradu, a treći neto platu, odnosno iznos koji dobija zaposleni na svoj tekući račun. Obračun zarada zasniva se na parametrima iz kolektivnog i ugovora o radu, što su dokumenta sa kojima knjigovodstvene agencije moraju biti upoznate. Obuhvata cenu rada izraženu u satnici ili na dnevnom nivou, a može se obračunavati i po osnovu koeficijenata. Obračun zarade rezultira platnim listićima, od kojih po primerak dobijaju i zaposleni i poslodavac.

Sastavljanje finansijskih izveštaja kao obimna usluga knjigovodstvene agencije

Još jedna značajna usluga koju po zakonu moraju pružati licencirane agencije za knjigovodstvo, jeste sastavljanje finansijskih izveštaja. Oni obuhvataju bilans stanja i uspeha, izveštaj o novčanim tokovima i kapitalu, kao i napomene o funansijskim izveštajima. Ova procedura je veoma složena, i vrši se na kraju poslovne godine, najčešće u decembru ili januaru. Knjigovodstvene agencije sastavljaju izveštaje u kojima se sumiraju svi poslovni i vanposlovni rezultati. Porede se prihodi sa rashodima, i na osnovu toga utvrđuje dobitak ili gubitak. Takođe, posmatra se i analizira stanje sredstava i izvora sredstava, odnosno imovine, novca i svih obaveza. Finansijski izveštaji su pokazatelji uspešnosti poslovanja preduzeća, bez obzira na delatnost, veličinu i druge karakteristike. 

Druge usluge koje pružaju knjigovodstvene agencije

Mnogo je raznovrsnih usluga koje pružaju knjigovodstvene agencije. Neke od njih su zakonska obaveza, a druge predmet dogovora i ugovora sa klijentima. Plaćanje svih računa može da bude obaveza knjigovodstvene agencije, ili preduzeća. Ipak, njihovo evidentiranje, odnosno knjiženje u softverskom programu vrši se od strane knjigovodstvene agencije. 

Pored toga, čuvanje i odlaganje svih dokumenata – onih koji se čuvaju 5, 10 godina ili trajno, može biti zadatak knjigovođe. Još jedna usluga koju pružaju knjigovodstvene agencije jeste obračun dnevnica za službeno putovanje i drugih troškova. Takođe, knjigovođe se bave porezom na dodatu vrednost,  i u tu svrhu obračunavaju i plaćaju porez uz sastavljanje PDV prijave. Značajna aktivnost knjigovodstvene agencije jeste i prijava i odjava svih radnika, u skladu za zakonom i ugovorom o radu. 

Knjigovodstvene agencije pružaju širok dijapazon usluga za sve vrste poslovnih subjekata: preduzeća, udruženja, sportskih i umetničkih organizacija, kao i mnogih drugih. Veliki broj usluga su zakonska obaveza u smislu da ih mogu pružati isključivo knjigovodstvene agencije, dok su ostale predmet dogovora sa klijentima, u zavisnosti od znanja i veština, raspoloživog vremena i postojanja kapaciteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *