Kada se štednja isplati

 

Tokom radnog veka, svaka osoba se susreće sa večitim pitanjem o svojoj budućnosti i pravljenjem finansijskih zaliha za različite vrste potreba. Vreme u kome živimo i radimo donosi veliku neizvesnost, pa je zato dobro razmišljati o različitim vrstama štednje koji su u ponudi. 

Ušteđevina predstavlja veoma bitnu stavku, koja je neophodna u svakom domaćinstvu. Značaj štednje se ogleda u mogućnosti da raspolažete većom svotom novca i investirate ih u ono što vam je zaista potrebno – obrazovanje i studiranje, putovanja, dodatak penzionom fondu, ušteđevina za vaše najdraže i drugo. Osim toga, osećaj da imate određenu finansijsku sigurnost „sa strane“, utiče pozitivno na vaše planiranje i privređivanje. 

Kolika će biti visina štednje, najviše zavisi od vaših finansijskih mogućnosti. Međutim, nastojte da odvojite barem jedan deo svojih primanja, jer samo na taj način možete da se osećate potpuno sigurno i stabilno u starosti i na taj način finansijski pomognete svoje najdraže. 

U daljem tekstu, osvrnućemo se na različite vidove štednji koje su vam na raspolaganju. 

Koje vrste štednji postoje?

Za osobe čiji posao ne pripada sferi ekonomije i bankarstva, pojam štednje se verovatno odnosi na prikupljanje ušteđevine. Međutim, u bankarskom sektoru, štednja se može realizovati po više kriterijuma, od kojih su najčešće štednje koje se planiraju u zavisnosti od valute i štednje po roku oročenja. Svaka od njih ima svoje specifičnosti i uslove koji se moraju ispuniti, da bi štednja bila validna po svim bankarskim kriterijumima.

Štednja planirana u zavisnosti od valute – dinarska ili devizna štednja

Prilikom svake štednje, banke nude različite kamatne stope, a na vama je da se odlučite za period oročenja svog novca i određene uslove koji se nude. Takođe, još jedan uslov štednje je da se odlučite u kojoj će se valuti ona realizovati.

Dinarska štednja podrazumeva „čuvanje“ novca u dinarima, sa određenom kamatom u istoj valuti. Devizna štednja podrazumeva uštedu novca u stranoj valuti – evrima, dolarima, švajcarskim francima itd. sa određenom kamatom i periodom oročenja.

Štednja koja se planira po određenom periodu oročenja 

Bilo da ste se odlučili za dinarsku ili deviznu štednju, jedan od uslova je i da svoja sredstva uložite u odabranu banku na određeni vremenski period, zbog mogućnosti dobijanja većih kamata. U tom smislu, postoji oročena štednja i tzv. štednja po viđenju.

Oročena štednja podrazumeva ulaganje sredstava na određeni fiksni period koji vam je ponuđen. To su obično periodi na jedan, tri meseca, šest meseci, jednu, dve ili tri godine. Oročeni novac nakon isteka odabranog perioda možete podići. 

Štednja po viđenju je drugačija od oročene, jer novčana sredstva možete podići kad god vam zatrebaju u bilo kom trenutku. Na ovaj način, novac vam je uvek na raspolaganju, ali je manja kamatna stopa u odnosu na oročenu štednju. 

Specifični vidovi oročene štednje 

Banke nude različite varijacije po pitanju oročene štednje, pa se uvek možete odlučiti za onu opciju koja vam najviše odgovara.

Jedna od takvih ponuda je štednja unapred, koja podrazumeva mogućnost da se kamata od uloženog novca dobije unapred, pre isteka perioda oročenja. 

Stepenasta štednja nudi vam takođe mogućnost podizanja depozita u svakom momentu, međutim, njena ponuda prvenstveno podrazumeva uvećanje kamatne stope posle određenog perioda oročenja. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *